Elbilsladdare – Så laddar du elbilen på ett optimalt sätt

Elbilen är på framfart i det svenska samhället, och i samband med detta förstärks rimligtvis även debatten om hur man bäst ger ström till fordonet. Att ha någon form av elbilsladdare hemma är ett måste om du inte vill behöva förlita dig på de dyrare laddstationerna längs vägarna. Men vad är egentligen de bästa laddsystemet för elbilen? Här får du reda på allt som kan vara bra att veta när det kommer till installation av elbilsladdare, men även annan nyttig information om bidrag och kostnader.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
3 min

Därför behöver du en elbilsladdare hemma

Att ladda elbilen hemma är förstås möjligt med hjälp av ett vanligt eluttag, men det finns två anledningar till varför det bör undvikas. För det första går laddningen väldigt långsamt och för det andra är det ganska riskfyllt. Eluttagen är nämligen inte anpassade för den höga belastning som en elbil kräver för att kunna laddas, och detta kan i värsta fall leda till både överhettning och brand.

Elbilsladdning hemma – betydligt mer prisvärt

Det finns två laddningsalternativ för din elbil om du väljer att undvika vanliga eluttag – antingen via en laddbox eller på publika laddstationer. Eldrivna bilar är generellt mycket lägre i drift än bensin- och dieselvarianter, men beroende på var du laddar din elbil råder det ändå skillnader i pris. Om du till exempel laddar din elbil via en laddbox hemma kan du räkna med ungefär 3 kronor milen, medan det på en publik laddstation kan kosta upp till 7 kronor milen.

Så fungerar en laddbox

En laddbox är helt enkelt en form av elbilsladdare som möjliggör laddning av ditt fordon hemifrån. Det betyder att du slipper åka iväg till den publika laddstationen i tid och otid, och istället kan lägga din tid på någonting roligare. Det enda du behöver förutom själva laddboxen är framdragen el, vilket gör hela konceptet oerhört enkelt och smidigt. Laddboxen kan installeras på olika sätt så att du kan skapa en laddningsstation som passar just dig – du kanske vill ha en elbilsladdare i garaget? Då passar det utmärkt att förankra laddboxen på väggen. Du kan även välja att sätta upp din laddbox på en så kallad laddstolpe, vilket lämpar sig bra om det inte finns en vägg i närheten av där du brukar parkera bilen.

Hur fungerar det gröna avdraget för laddboxar?

Du vet väl om att du kan få bidrag för att installera en laddbox? Från och med den 1 januari 2021 kan alla privatpersoner som bor i bostadsrätt, villa eller ägarlägenhet få 50 % skatteavdrag vid installation av exempelvis en laddbox. Avdraget gäller för både material- och arbetskostnader och kan uppgå till 50 000 kronor per år och person. Vill du investera i laddboxar till bostadsrättsföreningen eller företaget? Då går det att söka bidrag från Naturvårdsverket som också erbjuder 50 % tillbaka på den totala kostnaden – och högst 15 000 kronor per laddningsstation.

 

 Har du fler frågor om hur solceller fungerar är du varmt välkommen att kontakta oss!

Vill du läsa mer?

0