Producera din egen el direkt från solen och minska dina elkostnader avsevärt. Starta din hållbarhetsresa med smarta och effektiva solceller från 1KOMMA5° - skräddarsydda efter dina behov.
30 års prestandagaranti
Marknadsledande solpanelsteknologi för högsta effektivitet
Smart styrning av din elproduktion och elförbrukning för maximal besparing
Din egenproducerade solel används först och främst för din egen förbrukning i hushållet, vilket gör att du minskar inköpet av energi från elnätet.
Vid de tillfällen din solelsproduktion är högre än din förbrukning säljs ditt överskott automatiskt till elnätet, där du får betalt per kWh.
Om du har ett villabatteri installerat kan du lagra din egenproducerade solel och spara den billiga och förnybara elen till senare på dagen när solen inte längre täcker din förbrukning.
Det är även möjligt att ladda din elbil med din egenproducerade solel, det ger dig både ett billigt och förnybart sätt att transportera dig.
Solceller har blivit en allt populärare lösning för svenska hem som vill minska sina elkostnader och samtidigt bidra till en grönare framtid. En standardanläggning på 10 kW kostar cirka 130 000 kronor efter grönt avdrag, och kan installeras på ungefär 60 m² takyta. Med batterilagring ökar priset, och samtidigt flexibiliteten i ditt energisystem.
Efter en prisökning under pandemin har priserna nu sjunkit till rekordlåga nivåer. Kombinerat med ökad effektivitet och fortsatt möjlighet till grönt avdrag, gör detta solceller till en lönsam investering även 2025.
Kostnaden för en takmonterad solcellsanläggning är ungefär 2 700 kronor per kvadratmeter (m²). En solcellsanläggning med en effekt på 15 kW, bestående av monokristallina solpaneler, kräver cirka 75 m² takyta och har en kostnad på omkring 160 000 kronor inklusive moms och skatteavdrag.
Vid installation av solceller behöver en del av takytan lämnas fri längs kanterna och vid taknocken.
Det gröna avdraget ger möjlighet till avdrag på 15% för solceller, och hela 50 % på tilläggsprodukter såsom villabatteri och laddbox. Bidraget är hela 50 000 kr per fastighetsägare och år.
Ett populärt alternativ till finansiering av solcellssystemet är ett solcellslån. Lånet täcker ofta både solcellerna, installationen och relaterade kostnader, samtidigt som energibesparingarna hjälper dig att betala tillbaka lånet över tid.
Genom vårt samarbete med Resurs Bank och Wasa Kredit kan vi erbjuda förmånliga finansieringsalternativ med konkurrenskraftiga räntor. Kombinerat med grönt avdrag blir solceller en ekonomiskt smart investering som gynnar både din ekonomi och miljön.
För att solcellerna ska prestera optimalt krävs en noggrant utförd och säker installation. Här ger vi ett exempel på hur en typisk solcellsinstallation brukar gå till – steg för steg:
Planering och inspektion – Innan installationen utför montören en inspektion av taket eller marken för att identifiera den bästa placeringen för solcellerna. De mäter och planerar panelernas placering för att maximera solinstrålningen.
Hos 1KOMMA5° erbjuder vi alltid ett kostnadsfritt hembesök innan installationen av solceller, för att säkerställa de bästa förutsättningarna för ditt system.
Leverans och installation – Solpanelerna monteras tryggt och säkert på ditt tak, och därefter ser en behörig elektriker till att koppla in växelriktaren samt eventuella tillval som batterilagring och laddbox.
Uppgradering av elmätare – För att kunna mäta både den el du köper och den du säljer tillbaka till elnätet kan det krävas en uppgradering av din elmätare. Det här ansvarar din nätägare för.
Driftsättning – När allt är installerat och klart är det dags att starta upp anläggningen – och du kan börja producera din egen förnybara el direkt från taket.
Solpaneler i Sverige presterar utmärkt och producerar i genomsnitt 800–1100 kWh per installerad kW, vilket ger en god energiavkastning trots den naturliga variationen mellan sommarens rika solljus och vinterns kortare dagar.
Effektiviteten hos solceller, som mäter hur väl de omvandlar solenergi till elektricitet, ligger vanligtvis på 19–22% för de mest effektiva panelerna på marknaden. Verkningsgraden påverkas av temperatur och sjunker med cirka 0,4% per grad över 25°C.
Typiska solpaneler producerar mellan 330 och 430 Watt per panel under optimala förhållanden. När du utvärderar prestandan för ditt solcellssystem är det viktigt att beakta både effektivitet och total kapacitet.
En solpanel består av en mängd solceller. När solcellerna träffas av solens strålar uppstår en elektrisk spänning mellan solcellens framsida och baksida. Genom att koppla en ledning mellan dessa delar är det möjligt att ta vara på spänningen och få ström.
Ja, solceller är en lönsam investering. Beroende på dina specifika förutsättningar kan du räkna med en årlig avkastning på mellan 5 och 15 %. En solcellsanläggning i normalstorlek, exempelvis på 10,4 kW, kan ge årliga besparingar och intäkter på omkring 11 000 kronor. Det motsvarar en avkastning på ungefär 11,7 % per år.
För att solceller ska bli en lönsam investering bör du installera minst 3 kW, vilket motsvarar ungefär 8 solpaneler. Vill du kunna täcka hela din årliga elförbrukning med solel, bör solpanelernas sammanlagda effekt (i watt) i stort sett motsvara din årliga elförbrukning i kilowattimmar (kWh).
Hur snabbt din solcellsinvestering lönar sig påverkas av din energiförbrukning, rådande elpriser och anläggningens kostnad.
Typiskt återvinns investeringen inom 10-15 år enligt branschprognoser.
Med en livslängd på minst 30 år kommer du uppleva många elprisfluktuationer under solcellernas drifttid.
Utöver ekonomisk återvinning ger solceller dig stabilitet - du undviker framtida elprischocker och får mer förutsägbara energikostnader under anläggningens hela livscykel.
Livslängden för solpaneler är i regel cirka 30 år, men de kan i många fall hålla längre än så. Solceller har nämligen inga rörliga delar som kan gå sönder och består av väldigt få komponenter.
Effekten av anläggningen kommer dock att avta något med tiden. Då handlar det om en degraderingstakt på mindre än en procent per år. Du kan behöva byta ut växelriktaren under anläggningens livstid, eftersom denna har en kortare livslängd på cirka 10–20 år.
Ett vanligt missförstånd kring solceller är att de enbart fungerar när solen skiner. Faktum är att du kan dra stor nytta av solpaneler även när det är molnigt. Solenergi kan även genereras av solceller på vintern. Så länge det är ljust ute kommer dina solceller att generera el – även om det är molnigt. Med det sagt sker den största elproduktionen givetvis under sommarhalvåret.
Så, vad genererar solceller på vintern? Mellan november och februari produceras cirka 10 % av solcellernas totala årsproduktion.
I Sverige producerar solceller i genomsnitt 800-1100 kWh per år. För en solcellsanläggning med en kapacitet på 15 kW skulle beräkningen alltså se ut enligt följande: 15 kW multiplicerat med 800 - 1100 per kW resulterar i en årlig elproduktion i intervallet 12 000 till 16 500 kWh.
Att köpa solceller till din villa kommer med en rad fördelar – såväl miljömässiga som ekonomiska. Faktum är att solcellerna ökar fastighetsvärdet på huset, eftersom de minskar energikostnaderna samtidigt som de är fördelaktiga för miljön. Detta förbättrar energideklarationen.
En förbättrad energideklaration innebär, enligt ett flertal oberoende undersökningar, att marknadsvärdet på huset höjs. Många är villiga att betala mer för ett hus med solceller.
Från och med augusti år 2018 förenklades bygglovsreglerna i Sverige, och därför finns det sällan något krav på bygglov för solceller på villa idag. Det finns dock vissa undantag:
● Om du installerar takintegrerade solceller, även kallat soltak
● Om bostaden eller området har ett miljömässigt, kulturhistoriskt eller konstnärligt värde
● Om bostaden är belägen nära flygfält eller militära verksamheter
Hör med din kommun om du känner dig osäker på om bygglov krävs för just ditt hus.
Solceller är mycket effektiva när de installeras på tak med lutning. Därför är ett sadeltak med två takfall som sluttar på vardera sida optimala. En annan fördelaktig taktyp är valmat tak, som har takfall på fyra sidor.
Materialet på taket påverkar hur solpanelerna ska förankras för optimal hållbarhet. Självklart finns det bra lösningar för alla de vanligaste taktyperna. Det är även viktigt att taket är i bra skick eftersom solcellerna kommer att sitta där i minst 25 år.
Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för ditt hushåll till ett förmånligt paketpris. Kontakta oss för att ta reda på hur solceller och solcellsbatterier från 1KOMMA5° kan hjälpa ditt hushåll att spara både pengar och energi!