Mörka dagar och snö på solceller väcker många funderingar om hur solceller fungerar på vintern. Solceller producerar el året runt, även om effektiviteten varierar beroende på säsong. Hur mycket el producerar solceller på vintern? Och behöver man ta bort snö från solceller? Låt oss bryta ner de vanligaste frågorna om solceller under vintertid.
Solceller fungerar året runt, även på vintern. Däremot är elproduktionen lägre på grund av färre soltimmar.
Låga temperaturer förbättrar solcellernas verkningsgrad och effekt, eftersom de fungerar bättre i kallare förhållanden.
Snö kan påverka solcellernas produktion på vintern. Ett tjockt lager kan minska eller stoppa elproduktionen helt.
Endast cirka 10% av den totala årsproduktionen sker på vintern.
Att ta bort snö från dina solceller är vanligtvis inte nödvändigt eftersom den oftast smälter bort av sig själv.
Solceller är fullt fungerande även under vintertid. I själva verket kan snön faktiskt bidra till att öka elproduktionen genom att reflektera ljuset och därigenom öka solcellernas effektivitet på vintern. Dessutom trivs solceller i kyligare förhållanden eftersom de elektriska komponenterna i solcellspaneler fungerar bättre vid lägre temperaturer. Trots det är den främsta utmaningen för solceller på vintern de få soltimmarna. Utan tillräckligt med sol kan solcellerna inte generera el, vilket resulterar i att deras energiproduktion minskar.
Nu vet vi att solceller producerar solenergi på vintern, så hur fungerar det då? Solceller genererar el genom att absorbera ljus, inte värme, vilket betyder att de fortfarande kan producera el på vintern. Solceller behöver heller inte direkt solljus för att generera el. Indirekt ljus, såsom det som reflekteras från byggnader och snö, tillåter solcellerna att producera elektricitet även på vintern. Det blir fortfarande ett tillskott av el från solceller under vintertid, även om soltimmarna är färre och snö på solcellerna kan minska effektiviteten.
Du behöver inte stänga av dina solceller på vintern. Så länge dina solceller är fria från snö fungerar de alldeles utmärkt under vintertid. Om det däremot lägger sig ett riktigt tjockt snötäcke över din anläggning kan produktionen sjunka eller avstanna helt och hållet. Solcellerna alstrar en del värme när de fångar upp solens strålar, vilket brukar resultera i att ett mindre lager snö och is smälter ganska fort. När snön försvinner från solpanelerna på det här viset och fortfarande ligger kvar runt omkring finns det i sin tur chans att produktionen istället blir högre, eftersom solstrålarna reflekteras i snön.
Elproduktionen för solceller under vintertid utgör cirka 10% av den totala årsproduktionen. Det beror delvis på Sveriges mörka vintrar, och framförallt på sommarens många soltimmar. 90% av solcellernas elproduktion produceras från mars till oktober, och elproduktionen under juli kan vara upp till 100 gånger högre än i december.
Produktionen av solenergi kan även variera från år till år beroende på väderförhållanden. Snö, is, skugga, installationer som inte är fullt optimerade och andra energiförluster kan påverka solcellernas effekt på vintern. Det innebär att mängden producerad el kan skifta betydligt mellan olika år. Dessutom spelar det geografiska läget på solcellsanläggningen en stor roll.
Hur många kWh din solcellsanläggning kan ge under vintertid beror på var i Sverige du bor och vilken typ av solcellsanläggning du har. I genomsnitt producerar 10 kW solceller i Stockholm 229 kWh per månad på vintern.
Vi vet nu att solceller inte producerar lika mycket el på vintern som under resten av året. Solceller är som mest lönsamma under sommaren. Däremot får du ett tillskott av energi från solceller under vintertid. Ungefär 10% av elproduktionen för en solanläggning i Sverige sker under vintern. Även om elproduktionen är lägre, bidrar den sammanlagda energiproduktionen under hela året till att sänka energikostnaderna avsevärt. De ljusa somrarna i Sverige balanserar ut vintrarna och återbetalningstiden för solceller, då de betalar av sig själva i genomsnitt efter 10 år. När produktionen är som högst kan du även sälja din egenproducerade solel till elnätet.
Elkonsumtionen tenderar att vara högre under vintermånaderna jämfört med sommaren, främst på grund av behovet av uppvärmning. Solceller på vintern täcker inte hela elkostnaden för hushållet – de kan ses som en rabatt på totalkostnaden.
Kyla kan faktiskt gynna solcellernas verkningsgrad på vintern. Solceller fungerar bättre i svalare temperaturer, eftersom det minskar risken för energiläckage. Vid temperaturer över 25 grader minskar elproduktionen med cirka 0,4% per grad. Vilket innebär att kyla och sol är en fördelaktig kombination för solenergi i Sverige.
Det är däremot viktigt att notera att solcellerna inte alltid är optimala på vintern. Dagarna är kortare och solen står lägre på himlen, vilket kan minska den totala elproduktionen, trots att kylan i sig är fördelaktig för solcellernas effektivitet.
Som vi tidigare nämnt kan reflektionen från snö förbättra solcellernas effekt – så hur fungerar solceller med snö på? Om solceller fungerar med ett snölager beror på hur tjockt lagret av snö är. Solceller fungerar när ett tunt lager snö täcker dem, ljuset kan då passera snön och omvandlas till energi. Om lagret blir för tjockt, kan elproduktionen sjunka eller avstanna helt och hållet.
Att skotta eller borsta bort snön från solceller är inte att rekommendera ur säkerhetssynpunkt, varken för dig själv eller solpanelerna. Det kan vara farligt att gå upp på ett tak som är fullt med is och snö, och du riskerar dessutom att skada solpanelerna. Vi rekommenderar istället att du helt enkelt väntar på att snön smälter bort av sig själv. Den intjänade elproduktionen är helt enkelt inte värd risken som det medför.
Vid extremväder kan det vara nödvändigt att ta bort snön från solpanelerna. Om du beslutar dig för att ta bort snön är det viktigt att underhålla solcellerna på ett säkert sätt. Ta framförallt inga onödiga risker, din säkerhet går alltid först. Det kan vara halt och svårt att gå på taket under vintertid, så använd säkerhetssele och en mjuk sopborste eller lövblås för att avlägsna snön från solcellerna. Du kan alltid kontakta din solcellsinstallatör för rådgivning innan du klättrar upp på taket.
1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa solceller med lång hållbarhet och minimalt behov av underhåll. 25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti är alltid inkluderat.
Att dina solceller installeras på rätt sätt är avgörande för att solcellerna ska prestera som bäst under vintertid och samtidigt klara av den snölast som dina paneler riskerar att få. Vi finns vid din sida hela vägen, från köpet av dina solceller till att de är installerade på ditt tak. Vi gör alltid ett kostnadsfritt besök hos dig innan installation. På så sätt kan vi hjälpa dig att välja solcellsanläggning utefter vad som passar just ditt tak. Även efter installationen finns vi alltid nära till hands, ifall du har frågor eller skulle stöta på ett problem.
Det enkla svaret är ja, det går att installera solceller på vintern. Beroende på väderförhållanden behöver alltid arbetsmiljörisker tas i beaktan, exempelvis om det är mycket snö, is eller hårda vindar.
På vintern kan solceller ha en brantare lutning för att utnyttja det tillgängliga solljuset. Andra faktorer såsom vart i landet du ska installera solceller och vilket typ av tak du har, påverkar vilken lutning som är optimal.
Att ändra lutning efter årstid är däremot inte praktiskt eller kostnadseffektivt. Vi på 1KOMMA5° hjälper dig hitta en lösning som ger bästa möjliga effektivitet under hela året.