När du funderar på att installera solceller är priset per kWh en viktig faktor att överväga. Genom att förstå hur kostnaden för varje producerad kilowattimme beräknas kan du avgöra solcellernas lönsamhet och hur snabbt investeringen betalar sig. I den här artikeln går vi igenom vilka faktorer som påverkar pris per kWh för solceller och hur du kan optimera dina kostnader för solenergi.
Solceller producerar el för cirka 50–75 öre per kWh, vilket oftast är billigare än att köpa el från elnätet.
För att räkna ut priset per kWh delar du totalkostnaden för solcellsanläggningen med den förväntade totalproduktionen under dess livslängd.
Priset per kWh beror på solcellsanläggningens inköpspris, livslängd, geografisk solinstrålning samt panelens riktning och lutning.
Med skattereduktion för solceller och möjligheten att sälja överskottsel kan kostnaden per kWh minska, vilket ökar lönsamheten.
Att producera el med solceller kostar cirka 50–75 öre per kWh, vilket är lägre än vad de flesta betalar i överföringsavgift, påslag till elhandelsleverantören och energiskatt för köpt el. Solenergi är därför en lönsam investering för privatpersoner.
Det exakta priset per producerad kWh beror på solcellsanläggningens inköpspris, livslängd och mängden el som produceras per installerad kW. Hur mycket el en kW solceller genererar beror på solinstrålningen på platsen, samt panelens riktning och lutning.
Pris per kWh för solceller hör ihop med mängden el som produceras per installerad kW. Vi kommer därför att förklara skillnaden mellan kW och kWh för att ge er en bättre förståelse för hur dessa mått påverkar priset och lönsamheten för solenergi.
kW (kilowatt)
Mäter effekt – alltså hur mycket energi en enhet kan producera eller använda vid ett givet ögonblick. Om ett solcellssystem har en effekt på 5 kW, betyder det att det kan producera 5 kW energi varje timme under optimala förhållanden.
kWh (kilowattimme)
Mäter energi – den totala mängden energi som förbrukas eller produceras över tid. Om ett hushåll använder 5 kW i en timme, har det förbrukat 5 kWh energi. Måttet kilowattimme används oftast för att mäta elförbrukningen över tid och ligger till grund för din elräkning.
Pris per kWh för solceller är, som vi precis varit inne på, den totala kostnaden för att producera en kilowattimme (kWh) elektricitet under hela solcellsanläggningens livslängd. Så varför är det relevant för dig att veta? Jo, priset visar hur mycket du betalar för varje producerad kWh och gör det lättare att jämföra kostnaden för solenergi med andra energikällor – som el från elnätet.
I tabellen nedan syns exempel på pris per kWh för solcellsanläggningar med olika total effekt och väderstreck.
Total effekt solceller | Väderstreck | Pris per kWh |
---|---|---|
5 kWh | Syd | 73 öre |
5 kWh | Öster och väster | 98 öre |
10 kWh | Syd | 56 öre |
10 kWh | Öster och väster | 75 öre |
15 kWh | Syd | 49 öre |
15 kWh | Öster och väster | 65 öre |
För att få den mest prisvärda solcellsanläggningen är det bra att tänka igenom din investering innan köp. Nedan får du 5 tips för att få ut det mesta av din solcellsanläggning.
1. Jämför priser och offerter
Det är viktigt att jämföra priser och offerter från flera olika leverantörer av solceller. Priserna kan variera beroende på leverantörens efterfrågan. Ta in flera offerter och jämför.
2. Prioritera funktion före estetik
Fokusera på funktionalitet istället för utseende på panelerna. Standardiserade svarta monokristallina solpaneler ger ofta bäst pris och kvalitet. Även om takintegrerade solpaneler smälter in med taket, är de sällan det mest kostnadseffektiva valet.
3. Undvik för små anläggningar
Installera inte en alltför liten solcellsanläggning. Mindre anläggningar har vanligtvis högre pris per kW. För att få ett så bra pris som möjligt bör anläggningen ha en effekt på minst 5 kW – eftersom installations- och projekteringskostnader inte ökar linjärt med storleken. En större anläggning sprider ut de fasta installationskostnaderna på fler producerade kilowattimmar, vilket minskar kostnaden per kWh och ökar lönsamheten.
4. Undvik för stora anläggningar
Se till att din solcellsanläggning inte överstiger husets årliga elförbrukning. En tumregel är att anläggningens effekt i Watt inte bör vara högre än den årliga elförbrukningen i kWh.
Till exempel, om en villa förbrukar 10 000 kWh per år, bör den maximala effekten på solcellsanläggningen vara 10 kW.
5. Tänk på underhåll och livslängd
Överväg anläggningens långsiktiga underhåll och livslängd. Välj solpaneler med garantier på minst 25 år för att säkerställa att du får valuta för pengarna. En pålitlig anläggning kräver mindre underhåll och erbjuder stabil elproduktion över tid, vilket bidrar till en bättre investering.
Sverige erbjuder ekonomiska incitament för att uppmuntra installation av solceller – såsom skattereduktioner, subventioner och andra bidrag. Dessa stöd kan minska den initiala investeringskostnaden, vilket gör att den totala kostnaden per kWh sjunker.
Visste du att du kan tjäna pengar på dina solceller? Det finns olika sätt att tjäna pengar på såld solel. Vi går igenom dem nedan.
På följande sätt kan du tjäna pengar på såld el från dina solceller:
När du säljer din egenproducerade el till elnätet kan du få en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme (kWh). Då kallas du för mikroproducent av el. Det finns en maxgräns på 30 000 kWh per år, vilket innebär att du kan få upp till 18 000 kr i skattereduktion.
Det är viktigt att notera att skattereduktionen endast gäller för den mängd el som du har köpt från elnätet. Det innebär att du får avdrag för den el du konsumerat externt och inte för den el du själv producerat och använt direkt. Detta betyder att ju mer egenproducerad el du kan använda direkt i hemmet, desto mindre el köper du från nätet, och följaktligen minskar också beloppet för skattereduktionen.
Om du har köpt 6 000 kWh under året och har producerat och sålt 10 000 kWh, får du skattereduktion för 6 000 kWh, inte för 10 000 kWh.
Vanligtvis behöver du inte göra någon särskild anmälan till Skatteverket för att ta del av skattereduktionen. Informationen kommer att synas på din deklaration.
Det är värt att notera att beloppet inte betalas ut varje månad, utan det redovisas i samband med din deklaration.
När du säljer din el till elnätet används elen troligtvis av grannar eller andra i ditt område som behöver elektricitet.
Genom att sälja solel direkt till grannar bidrar du till att minska elnätsbolagens transport av el till ditt område. Detta gynnar elnätsföretaget då det minskar elförluster och kostnader. Som en belöning får du en ersättning för den nytta du skapar för nätet.
Ersättningen för nätnytta ligger vanligtvis på omkring 5-15 öre per kilowattimme.
Du kan sälja tillbaka den el du inte använder till elnätet och på så sätt tjäna in priset per kWh på dina solceller. Det pris du får för din överskottsel när du säljer den består vanligtvis av spotpriset plus eventuella tillägg som vissa elbolag erbjuder.
Spotpriset baseras på priserna från den nordiska elbörsen Nordpool i ditt elprisområde. Precis som med andra börser kan det vara svårt att förutsäga hur priserna kommer att förändras. Det har resulterat i att spotpriserna har varit mycket ostabila under de senaste åren.
Vissa elbolag erbjuder dessutom en tilläggsavgift på 5 till 15 öre per såld kWh solel. Det är därför viktigt för dig som elkund att jämföra priser och förhandla för att få bästa möjliga erbjudande.
Priset per kWh för solceller beräknas på ett enkelt sätt, genom att följa dessa steg:
1. Totalkostnad
Börja med att räkna ut den totala kostnaden för solcellsanläggningen. Det inkluderar inköpspriset för panelerna, installationskostnader och eventuella drift- och underhållskostnader under anläggningens livslängd.
2. Total elproduktion
Beräkna hur mycket elektricitet (i kWh) solcellsanläggningen kommer att producera under sin livslängd, vanligtvis 25 år. Mängden elektricitet beror på panelernas effekt och hur mycket sol de får.
3. Beräkna priset per kWh för solceller
Dela totalkostnaden med den totala elproduktionen. Formeln ser ut så här:
Pris per kWh = Totalkostnad / Total elproduktion (kWh)
Formeln ger dig priset per producerad kWh el från dina solceller. Ju lägre priset är, desto mer lönsam är din solcellsanläggning.
Du har nu tagit dig till slutet av artikeln och har förhoppningsvis lärt dig mycket om vad priset per kWh baseras på. Är du intresserad av att investera i solceller finns vi på 1KOMMAº här för att hjälpa dig.
Våra lönsamma solcellspaneler, med helsvart design, är tillverkade av tyskt kisel och är av hög kvalitet. Dessutom erbjuder vi alltid 25-års produktgaranti och 30-års effektgaranti vid köp av våra solceller. Med oss kan du känna dig trygg i att priset per kWh är lågt.