Negativa elpriser uppstår när elproducenter behöver betala konsumenter för att använda el. Det här är såklart något som kan påverka dig med solceller på villataket. Så vad innebär då negativa elpriset för dig som mikroproducent? Det kommer vi berätta mer om i den här artikeln.
Elpriset styrs av utbud och efterfrågan, vilket kan leda till negativa elpriser när produktionen överstiger behovet. Det lägsta registrerade negativa priset är -69 öre per kWh.
Konsumenter med rörliga elavtal kan få betalt vid negativa elpriser. Andra avgifter gör att totalkostnaden inte alltid blir negativ.
Solcellsägare bör inte stänga av produktionen vid negativa priser eftersom egen el är billigare än köpt el.
Solcellsbatterier, schemalagd användning och rätt elavtal hjälper solcellsägare att minska effekten av negativa priser och optimera anläggningen.
💡 Uppdatering från 2025-05-16: Riksdagen godkände den 15 maj regeringens förslag om att sänka subventionsgraden för installation av solceller. Det nya beslutet innebär att det gröna avdraget för solceller sänks från 20 % till 15 % från och med den 1 juli 2025. Dessutom kommer subventionen för mikroproduktion av förnybar el på 60 öre tas bort från och med den 1 januari 2026. Även efter sänkningen ger solceller fortsatt rätt till skattereduktion för både material och arbetskostnader.
Elmarknaden är styrd av utbud och efterfrågan: när fler vill köpa och använda el stiger elpriset. På samma sätt fungerar det även åt andra hållet. Ibland produceras mer el än vad som behövs, till exempel under en varm, blåsig och solig vårdag. När elproduktionen överstiger efterfrågan kan priserna bli negativa. Tidigare inträffade negativa elpriser mestadels på natten. Numera ser vi negativa elpriser även under dagtid.
Vilket är det lägsta negativa elpriset?
Det lägsta elpriset i Sverige hittills var i maj 2023, då spotpriset på el under några timmar på natten var nere på -12 öre/kWh.
Det är viktigt att se till helheten och inte fokusera på enskilda timmar. Solceller producerar energi i 25–30 år eller längre. Med det sagt är några timmar med negativa elpriser inte särskilt avgörande i det stora perspektivet.
Negativa elpriser uppstår när elproducenter behöver betala konsumenter för att använda el. Anledningen är en kombination av överproduktion och låg efterfrågan, särskilt i elsystem som domineras av förnybar energi som vind- och solkraft. När starka vindar eller mycket solsken genererar stora mängder el och efterfrågan samtidigt är låg – ofta nattetid eller under helger – kan priserna pressas ner till negativa nivåer.
En annan orsak är att vissa elproducenter har svårt att snabbt minska produktionen utan höga kostnader. Något som kan göra att de betalar för att bli av med överflödig el. På elbörser sätts priserna timvis utifrån utbud och efterfrågan. När produktionen överstiger förbrukningen kan priserna bli negativa. Eftersom Europas elsystem är sammankopplade kan överskottsel flöda över gränserna. Även grannländer kan ha överskott samtidigt, vilket bidrar till de negativa elpriserna.
Ja, när elpriset är negativt kan konsumenter med timprisavtal faktiskt få betalt för att använda el. Det här gäller främst den del av kostnaden som rör själva elpriset. Ett negativt elpris på elbörsen innebär att elbolagen i princip betalar konsumenterna för att ta hand om elen.
Det är viktigt att komma ihåg att andra avgifter, som elnätsavgifter, energiskatter och moms, fortfarande tillkommer och inte påverkas av det negativa elpriset. Därför är det inte säkert att den totala kostnaden blir negativ för konsumenten, även om elpriset är det. Under längre perioder med negativa elpriser kan kostnaden för elhandeln på fakturan bli mycket låg eller till och med negativ.
Fördelar:
Betalning för elförbrukning: Konsumenter med timprisavtal kan få betalt för att använda el, vilket kan minska deras elkostnader.
Incitament för energilagring: Negativa priser kan driva utveckling och investeringar i energilagring, som batterier, vilket bidrar till stabilare elnät.
Ökad användning av förnybar energi: Överskott av sol- och vindkraft bidrar till negativa priser, vilket kan påskynda övergången till mer hållbar energiproduktion.
Nackdelar:
Risk för förlust för producenter: Elproducenter kan behöva betala för att bli av med överskottsel, vilket kan minska lönsamheten.
Svårighet att reglera produktionen: Vissa elproducenter har svårt att minska produktionen snabbt, vilket kan förvärra elöverskottet och leda till frekventa negativa priser.
Påverkan på elnätet: Negativa priser kan leda till överbelastning i elnätet, särskilt om överskottet strömmar över gränserna till länder som också har överskott, vilket kan komplicera nätets balans.
Nej, det är inte lönsamt att stänga av dina solceller när elpriserna är negativa. Du tjänar fortfarande på att använda din egenproducerade el istället för att köpa från elnätet. Även om det under året förekommer flera timmar med negativa elpriser, påverkar det inte den övergripande situationen i särskilt stor utsträckning.
Här är tre sätt för dig som har solceller att minska effekten av negativa elpriser samtidigt som du maximerar klimatnyttan från din anläggning.
1. Energilagring
Investera i ett batterisystem för att lagra överskottsenergi från solen istället för att sälja den till elnätet när priserna är låga eller negativa. På så sätt kan du använda den lagrade energin när elpriserna är högre eller när din solcellsanläggning inte producerar tillräckligt med el.
2. Förbrukningsanpassning
Anpassa din elanvändning efter solcellernas produktion. Schemalägg energikrävande aktiviteter, som tvätt eller disk, till tider då din solcellsanläggning genererar mest el. Många moderna apparater kan programmeras för att köra när elpriserna är låga.
3. Rätt elavtal
Välj en elavtalstyp som ger dig mer kontroll över när du använder el från nätet och när du säljer överskottet. Timprisavtal kan vara fördelaktiga för att anpassa din användning efter elprisvariationer.
Genom att implementera dessa strategier kan du bättre hantera negativa elpriser och optimera nyttan av din solcellsanläggning.
Med vår AI-baserade energistyrenhet Heartbeat optimeras energiflödet i ditt hem vilket möjliggör en kostnadseffektiv elanvändning. Heartbeat ökar användningen av din egenproducerade solel samtidigt som andelen förnybar energi ökar i hemmet. Alla energilösningar från 1KOMMA5° inkluderar tillgång till Heartbeat, inklusive solceller, villabatteri och laddbox. Systemet optimerar din energianvändning baserat på din sol-produktion, fastighetens förbrukning, aktuella elpriser och tar till och med hänsyn till kommande väderleksrapporter. Med andra ord ser Heartbeat till att du får dra nytta av så billig solenergi som möjligt – även när elpriserna är negativa!