Solceller

Priser och kostnader för solceller

Att investera i solceller har blivit en allt mer populär och kostnadseffektiv lösning för att producera grön energi i svenska hem. Med en solcellsanläggning kan hushåll minska sina elkostnader och bidra till en mer hållbar framtid. Men vad kostar egentligen en solcellsinstallation? Nedan går vi igenom kostnaderna för köp och installation av solceller, samt hur olika faktorer påverkar priserna. Vi ger också insikter om lönsamheten av en investering i solceller.

Vad kostar solceller?

En solcellsanläggning på 10 kW för ett villatak kostar ungefär 130 000 kronor, inklusive moms och ett skatteavdrag på 20 % för grön teknik. Installationen kräver en takyta på cirka 55–60 m², vilket motsvarar omkring 5,5–6 m² per installerad kW.

Om du kombinerar en 10 kW solcellsanläggning med ett batteri på 8 kWh, stiger priset till cirka 160 000 kronor. Ett solcellsbatteri med en kapacitet att lagra 10 kWh el kostar ungefär 30 000 kronor.

För markmonterade solceller är kostnaden cirka 10 000 kronor per installerad kW. Dessa anläggningar är generellt 10–20 % dyrare än takmonterade system med samma effekt, men eftersom placeringen ofta kan optimeras bättre på marken, kan skillnaden i pris per producerad kWh vara mindre än 10–20 %

Är det lönsamt med solceller 2025?

Priset för solceller i Sverige, mätt i pris per Watt, minskade med nästan 96 % mellan 2005 och 2020. Under perioden 2020–2021 ökade priserna, främst som en följd av Covid-19-pandemins effekter. År 2023 föll priserna återigen, och nådde en historiskt låg nivå. Priserna har varit fortsatt låga under 2024 och i takt med att tekniken utvecklas har solcellsanläggningarna blir alltmer effektiva. Med det sagt kommer solceller vara en lönsam investering även 2025. 

Test Media

Vad kostar installation av solceller?

Det kan vara svårt att ange en exakt kostnad för att installera solceller, eftersom priset kan variera beroende på faktorer som anläggningens storlek. Generellt brukar vi säga att installationen utgör ungefär en tredjedel av den totala kostnaden för solcellerna. För ett villatak med kapacitet för en 10 kW-anläggning, där solcellerna kostar cirka 130 000 kronor, kan du räkna med att installationskostnaden blir omkring 43 000 kronor.

Ska man undvika att köpa billiga solceller?

Billigare solceller har ofta lägre kvalitet jämfört med de dyrare alternativen. Skillnaderna ligger bland annat i tillverkningsprocessen, materialvalet och den garanti som erbjuds. Genom att investera i något dyrare solpaneler får du mer effekt och producerar mer el per investerad krona, vilket ger en bättre långsiktig avkastning.

En del billigare solceller är dessutom testade för väderförhållanden i andra länder och är inte alltid anpassade för det svenska klimatet. Solceller av högre kvalitet är bättre rustade för att hantera svenska förhållanden och kan producera el även när det är molnigt. Billigare solceller har ofta en kortare livslängd.

solceller skat

Allt om investering i solcellsanläggning

En solcellsanläggning är ett system som omvandlar solljus till elektricitet med hjälp av solceller. Solcellerna, vanligtvis tillverkade av kisel, fångar upp solens energi och omvandlar den till likström (DC). För att elen ska kunna användas i hemmet eller skickas ut på elnätet, omvandlas likströmmen till växelström (AC) via en växelriktare.

En komplett solcellsanläggning består av flera delar, inklusive solpaneler som monteras på tak, mark eller annan passande yta. Systemet omfattar också en växelriktare för att omvandla strömmen, fästanordningar för att säkra installationen samt kablar och anslutningar som kopplar systemet till husets elnät. I vissa fall kan även ett batterisystem ingå, vilket gör det möjligt att lagra överskottsel för senare användning.

Vad kostar en solcellsanläggning?

En solcellsanläggning för ett villatak kostar vanligtvis mellan 12 och 20 kronor per installerad watt, men priset kan gå upp till 25 kronor per watt beroende på olika faktorer. Generellt sett blir kostnaden per watt lägre ju större anläggning du väljer. Priset påverkas bland annat av installationskostnaden och takets material, samt av faktorer som takytans storlek, typen av tak och hur komplicerat det är att ansluta solpanelerna.

TYSK DESIGN & 30 ÅRS GARANTI

Högkvalitativa solceller från 1KOMMA5°

Solcellerna från 1KOMMA5° håller hög kvalitet, vilket garanterar både hög elproduktion och lång livslängd. Vi erbjuder dessutom en ledande produktgaranti på 25 år och en effektgaranti på 30 år. Det innebär att du kan känna dig trygg med att dina solceller är hållbara, och om några problem skulle uppstå finns vi här för att hjälpa dig.

Våra solceller har genomgått noggranna tester vid Europas största institut för solenergiforskning och är speciellt anpassade för svenska väderförhållanden, vilket gör att de kräver minimalt underhåll. 1KOMMA5° använder solpaneler från Europa, med tysktillverkat kisel, och de har en garanterad livslängd på 30 år. Dessutom erbjuder vi konkurrenskraftiga priser som är skräddarsydda efter dina specifika behov.

Vad är en solcellspark?

Solcellsparker, även kallade solparker, är omfattande solcellsanläggningar som installeras av företag på marken och täcker stora ytor. De utgör en stor samling solpaneler som ofta placeras på områden med låg marknadskostnad, som betesmarker, oanvända områden kring flygplatser eller stora ytor intill vägar. På grund av sin storlek är det vanligt att stora företag och statliga myndigheter investerar i dessa anläggningar. Det görs kontinuerligt investeringar i nya solparker både i Sverige och runt om i världen.

Hur mycket kostar en solcellspark?

På grund av solcellsparkernas omfattning är byggkostnaderna relativt höga. Kostnaden för en solcellspark ligger på ungefär 13 miljoner kronor per megawatt (MW), vilket innebär att en solcellspark med en kapacitet på 5 MW kostar cirka 65 miljoner kronor. Kostnaden kan variera beroende på den tillgängliga markytan för installationen. Generellt kräver en solpark med en produktionseffekt på 1 MW en markyta på cirka 1 hektar. För solparker med kapacitet på 5 MW och 10 MW behövs därmed ungefär 5 respektive 10 hektar markyta.

Vänligen aktivera Nödvändigt cookies för att visa innehållet