5 anledningar till att installera solceller på ditt tak

Att du får lägre elräkning är inte den enda anledningen till att installera solceller på ditt tak. Det är även en bra insats för miljön och det ökar värdet på ditt hus. Vi har listat de fem viktigaste skälen till att investera i en solcellsanläggning.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
2 min
Investering

Solceller är en bra ekonomisk investering

Även om den initiala kostnaden för solceller kan tyckas vara hög får du en kostnadsfri energikälla i 30 år framöver när de väl är betalda. Efter lite drygt 10 år är dina solpaneler avbetalda och under solcellernas resterande livstid går du med vinst. Avkastningen för en solcellsanläggning ligger på mellan 5 och 10 procent per år. Jämför det med att spara pengarna på banken.
Från och med i år får du dra av 15 procent av kostnaden för material och installation tack vare det nya gröna avdraget.

I vår solcellskalkylator kan du enkelt skriva in din adress och få ett uppskattat värde på hur mycket el ditt tak kan producera och hur mycket pengar du kan spara per år.

En linjär graf över solcellers avkastning, solcellerna betalar av sig själv efter ca 10 år, därefter ger de vinst.

Solceller gör dig till din egen elproducent

Genom att installera solceller kan du bli självförsörjande med el. Det betyder att du inte påverkas lika mycket av stigande elpriser och får mer kontroll över din elkostnad. Beroende på storlek på solcellsanläggning och elbehov kan du i vissa fall dessutom sälja överskottsel till elnätet och tjäna pengar på din elproduktion. Dessutom får du en skattereduktion – ett avdrag på din inkomstdeklaration – på 60 öre per kilowattimme du säljer till elnätet.

Att det inte skulle vara lönsamt med solceller i Sverige stämmer inte och du kan producera solel även om taket inte ligger i direkt söderläge. Och tvärtemot vad många tror så producerar solpanelerna solel även under molniga dagar.

En liten i flicka i vitt line bredvid solceller

Solceller är bra för miljön

Solen är en förnybar energikälla, en oändlig resurs som inte kommer att ta slut under en överskådlig tid. När du installerar solpaneler investerar du i miljön och bidrar i kampen för ett mer fossilfritt samhälle. Solen är en energikälla som varken avger koldioxid eller andra utsläpp som påverkar miljön negativt under elproduktionen. I och med att det inte heller låter om din solcellsanläggning stör du inte dina grannar.

Solceller ökar värdet på ditt hus

Att ta med miljön som en parameter vid beslut blir allt mer vanligt, även vid husköp. I och med att solceller även bidrar till lägre driftkostnader är det attraktivt för köpare. Enligt en studie gjord av Sveriges lantbruksuniversitet och vattenfall ökar värdet på huset med 14 procent efter en installation av solceller. Eftersom solceller ökar värdet på ditt hus riskerar du inte att förlora din investering även om du säljer huset inom 10 år från att du installerade solpaneler på ditt tak.rt.

solcellsbidrag privatperson

Solceller är i princip underhållsfria

Eftersom solceller inte innehåller några rörliga delar krävs minimalt med underhåll. De är i princip självrengörande då regnet tar hand om smuts som hamnat på solpanelerna. Om panelerna är täckta med snö kan man försiktigt borsta bort den, men det gör inte så mycket om man skulle missa det då det inte är under vintern solcellsanläggningen producerar mest energi.

Vill du läsa mer?

0