Hur mycket solel kan mitt tak producera?

Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
2 min

Hur mycket solel kan mitt tak producera?

När du ska räkna ut hur många kWh per år du kan producera om du installerar en solcellsanläggning på ditt tak finns det flera faktorer att ta hänsyn till. I de flesta fallen kan villaägare som installerar solceller på sitt tak minska sina kostnader för elförbrukning mellan 30 och 50 procent.

Är det verkligen lönsamt att installera solceller i Sverige? Svaret på den frågan är ett solklart ja. I Sverige har vi lite drygt lika många soltimmar som det ledande solcellslandet Tyskland och studier visar att solceller trivs bättre i ett svalare klimat. De tappar i effektivitet när det blir för varmt. I och med att snö reflekterar solens strålar blir instrålningen till solpanelerna mer effektiv under snöiga vintermånader så länge de inte är täckta av snö.

Så beräknar vi hur mycket solel du kan producera

När vi ska räkna ut hur mycket solel du kan producera tittar vi på antalet soltimmar per år där du bor, lutningen på ditt tak samt hur många grader solcellerna sitter från söder. Vi tittar även på om det finns andra faktorer som påverkar, exempelvis träd eller närliggande byggnader som skuggar din solcellsanläggning.

Innan du fattar beslut om du ska investera i solceller eller inte kommer du att ha alla siffror du behöver, anläggningens exakta kostnad med installationen och hur många kWh du kan producera. Vi hjälper dig även att ta fram den optimala anläggningen för just dina förutsättningar.

Optimal placering av solpaneler

Det mest optimala är att installera solpaneler i söderläge på en ort i Sverige med många soltimmar. Att installera solceller mot öst eller väst sänker produktionen med cirka 10 procent. Tak i norrläge rekommenderar vi inte att du installerar en solcellsanläggning på.

För bäst produktion ska taket ha en lutning på mellan 30 och 40 grader. Ett helt platt tak producerar 80-85 procent av solelen ett tak med optimal lutning gör så skillnaderna är ändå inte så stora.

Att hålla solcellerna rena från snö och smuts har en viss betydelse, men inte så stor som man kan tro. Det är inte under vintermånaderna som din anläggning producerar som mest solel och smuts som täcker panelerna regnar ofta bort inom kort. Därför kräver din anläggning minimalt med underhåll från din sida.

Möjlighet att halvera din kostnad för elförbrukning

Att producera tillräckligt med solel så att den täcker den årliga elförbrukningen till 100 procent är ovanligt. Det vanligaste är att man under året producerar någonstans mellan 30 och 50 procent av sin årliga elförbrukning.

I vår solcellskalkylator kan du skriva in dig adress och direkt få en uppskattning om hur många kWh just du har möjlighet att producera under ett år. Vill du ha en exakt siffra är du välkommen att höra av dig så kommer vi ut och tittar på dina förutsättningar för att producera solel. Du hittar kalkylatorn på startsidan

Vill du läsa mer?

0