Laddstolpe – Smidig laddstation för elbilen

Att göra det man kan för att minska sitt eget klimatavtryck är mer aktuellt än någonsin. I nuläget (2022) finns det långt över 300 000 laddningsbara fordon i Sverige, och med tanke på den stadiga ökningen beräknas antalet ligga runt 2,5 miljoner till år 2030. Klimatsmart bilåkning är helt enkelt på frammarsch! De som skaffar elbil behöver dock fundera på hur de vill ge ström till fordonet – det finns tusentals publika laddstationer runt i landet, men allt fler elbilsägare väljer även att investera i en laddstolpe eller laddbox hemma.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
2 min

Tjäna pengar på en laddstolpe hemma

Att köpa en laddstation till elbilen och installera på hemmaplan är inte bara bekvämare för dig som kör fordonet, det är dessutom billigare än att använda sig av publika laddstationer. När du installerar en egen laddstolpe eller väggmonterad laddbox hemma ligger priset på cirka 3 kronor milen, medan det kostar ungefär 7 kronor milen att ladda på en publik laddstation.

Vad är skillnaden på laddbox och laddstolpe?

Som elbilsägare lär du höra begreppen laddbox och laddstolpe både en och två gånger. En laddbox är en apparat som är dedikerad för laddning av elbilar eller laddhybrider, och som kommer i flera olika visuella utföranden. Laddboxar kan ha en eller flera stycken laddpunkter som möjliggör laddning av en eller flera fordon åt gången. En laddstolpe är i sin tur i själva verket en laddbox som helt enkelt monteras på en stolpe. Du kan med fördel placera en laddbox på en vägg utomhus eller i garaget, men för dig som inte har en lämplig vägg tillgänglig passar det utmärkt att investera i en laddstolpe istället.

Säkrare laddning

Förutom ekonomiaspekten finns det en mängd andra anledningar till varför det är en god idé att investera i en laddbox till ditt eldrivna fordon. Att kunna ladda ett eldrivet fordon kräver först och främst väldigt hög strömstyrka under ganska lång tid. Den här starka strömstyrkan är våra vanliga eluttag inte dimensionerade för eftersom varken strömstyrkan eller toleransen finns där. Om du belastar ett vägguttag regelbundet genom att ladda din elbil är det stor risk att överhettning sker, vilken i sin tur innebär hög brandrisk. Det krävs med andra ord ingen laddbox eller laddstolpe för att kunna ladda elbilen hemma, men av säkerhetsskäl rekommenderas det däremot starkt.

Smartare och snabbare laddning

En annan stor fördel med att investera i en laddbox eller laddstolpe är att laddningen sker nästan tio gånger snabbare än när du laddar via ett eluttag. Laddboxen är helt enkelt anpassad för att klara av kraftiga laddeffekter vilket resulterar i en snabbare laddning. Eftersom apparaten är skräddarsydd för laddning av eldrivna fordon kan du även räkna med flera smarta funktioner för just detta. Vad sägs om att kunna se status för laddningen via mobilen, eller att kunna schemalägga laddningen efter dina egna behov? Alla laddboxar är i regel dessutom uppkopplade till molnet vilket betyder att den kontinuerligt uppdateras med senaste mjukvaran.

Vill du läsa mer?

0