Nyhet: Grönt ljus för skattereduktion för grön teknik vid installation av batteri

Skatteverket har idag justerat reglerna för skattereduktionen av batterier. Villaägare kan nu få avdrag även för smarta batterier som används för annat än lagring av egenproducerad el. De som fått avslag på skattereduktionen under 2023 eller 2024 kan ansöka om en omprövning av sitt beslut.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
3 min
Graf: till vilket belopp du behöver betala moms för solceller

Vår VD Gunnar Jönsson, uttrycker sitt stöd för Skatteverkets nya ställningstagande:

”I en tid när den gröna omställningen är avgörande, har vi länge sett byråkratin som ett hinder för att lösa vår tids stora utmaningar. Detta besked stärker förtroendet för högteknologiska lösningar som AI energiplattformen Heartbeat och visar att byråkratin nu aktivt stöttar och främjar hållbar innovation.”

Exklusivt erbjudande från 1KOMMA5°

För att fira den goda nyheten av att batteriets användning breddas, lanserar vi ett exklusivt batterierbjudande!

Vid köp av batteri får du just nu kostnadsfri tillgång till AI-plattformen Heartbeat och extra snabb installation för att du så fort som möjligt ska kunna använda din egen solel när det ger som störst ekonomisk nytta.

Heartbeat lanserar inom kort nya funktionaliteter för ditt energismarta hem, som gör det ännu enklare att leva ett bekymmersfritt och klimatsmart liv för en mindre peng.

Ändrat ställningstagande om skattereduktion för batterier

Skatterättsnämnden konstaterade att lagtexten inte utesluter användning av batteriet för stödtjänster. Så länge batteriet främst används för att lagra egenproducerad el och öka andelen förnybar energi som används inom fastigheten, uppfyller installationen kraven för skattereduktion.

Skatteverket efterföljde genast Skatterättsnämndens besked med ett nytt ställningstagande där de specificerar att batterier som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion även om batteriet delvis används för stödtjänster eller elprisarbitrage. Tidigare nekades skattereduktion om batteriet också användes till stödtjänster och- eller elprisarbitrage.

- Detta beslut innebär att hushåll som investerar i batterier för lagring av egenproducerad el inte behöver oroa sig för att förlora skattereduktionen om de även vill använda batteriet för att stabilisera elnätet, säger Anders Bengtsson, ledamot på Skatterättsnämnden.

Vill du läsa mer?