Regeringen meddelar den 17e september 2024 att installationer av solceller har ökat kraftigt de senaste åren, och de bedömer att det inte längre finns samma behov av att subventionera solceller.
Förutom förslaget att minska det gröna bidraget för solceller från dagens 20% till 15%, aviserar även Regeringen att de avser att slopa skattereduktionen för mikroproduktion den 1/1-2026.
Skattereduktionen för mikroproduktion omfattar 60 öre/kWh per kWh exporterad solel, och har inkluderats i deklarationen.
Förslaget om att ta bort 60-öringen bedöms öka skatteintäkterna med 680 miljoner kronor från och med 2026.
Den 1 januari 2026 kan skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas, enligt det nya förslaget från regeringen. Det innebär att du som mikroproducent inte längre kommer kunna få 60 öre per kWh i skattereduktion när du säljer din egenproducerade el till elnätet. Om 60-öringen avskaffas innebär det att solkraften i högre grad måste konkurrera på marknadens villkor. Målet, menar regeringen, är att elmarknadens prissignaler ska få större betydelse för att långsiktigt stärka Sveriges leveranssäkerhet och försörjningstrygghet.
Regeringen menar att solcellsmarknaden i Sverige vuxit kraftigt de senaste åren, och bedömer därmed att det inte längre finns ett lika stort behov av statligt stöd för att uppmuntra efterfrågan av solceller.
I slutet av 2023 fanns det över 250 000 installerade solcellsanläggningar i Sverige. Regeringen vill med förslaget att solkraft ska utvecklas mer på marknadens villkor, där elpriserna får större betydelse. Det här ska hjälpa till att säkerställa en stabil och trygg energiförsörjning för Sverige i framtiden.
Förslaget kommer att påverka såväl dig som redan äger solceller och dig som planerar att installera solceller. Om 60-öringen avskaffas innebär det att du som mikroproducent inte längre kommer få någon statlig inkomst från försäljningen av överskottsel till elnätet. På så sätt förändras även återbetalningstiden för din solcellsanläggning. Återbetalningstiden beräknas som den tid det tar för intäkterna och kostnadsbesparingarna från solcellerna att täcka kostnaden för att installera och driva anläggningen. Läs mer om hur du beräknar återbetalningstiden för solceller 2024 här.
Investeringar i grön teknik och solceller har ökat markant de senaste åren. Glädjen och nyttan med att kunna producera egen energi har stimulerats av höga elpriser, och möjligheten att kunna nyttja grönt avdrag.
För att öka användningen av den egenproducerade solelen har även intresset för villabatterier ökat. Genom att spara egenproducerad solel till senare timmar på dygnet, sänker användaren sina elkostnader, såväl som gör gott för miljön genom att nyttja den förnybara egenproducerade solelen på timmar när inte solen skiner och andra energikällor vanligtvis behöver användas.
Det nya förslaget om att ta bort skattereduktionen för mikroproduktion betyder att incitamentet att nyttja den egenproducerade solen i fastigheten ökar. De dagar när solproduktionen överstiger behovet i fastigheten kommer det vara ännu mer fördelaktigt att lagra solelen i ett batteri, för senare användning.
Om skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas, kan du som solcellsägare maximera lönsamheten för solceller genom andra strategier. Ett effektivt sätt att göra solceller mer lönsamma är att investera i batterier för lagring av överskottsel och öka användningen av egenproducerad energi.
Om skattereduktionen för mikroproducenter tas bort, kommer ersättningen för överskottsel som matas in på elnätet inte längre vara lika fördelaktig. Därför blir det mer ekonomiskt fördelaktigt att lagra den elektricitet som solcellerna producerar, istället för att sälja överskottet till marknadspris.
Trots förändringarna i solcellsbidraget finns det fortfarande goda möjligheter att investera i grön teknik med statligt stöd. Solcellsbidraget är bara en del av ett bredare paket av skattereduktioner som syftar till att främja hållbara energilösningar. Du kan även ta del av batteribidraget, vilket ger dig 50% avdrag på både batteri och laddboxar, samt skattereduktion på kostnader för arbete och material om max 50 000 kronor. Även batteribidraget kan komma att uppdateras framöver. Dessa fortsatta incitament understryker statens långsiktiga engagemang för en hållbar framtid och erbjuder hushåll och företag goda chanser att bidra till och dra nytta av den gröna omställningen. Vi på 1KOMMA5° hjälper dig gärna att navigera bland dessa möjligheter och hitta den bästa lösningen för just dina behov.