Går det att öka husets värde med solceller?

Solceller höjer värdet på ett hus mer än vi tidigare trott. Det står klart sedan den populära bostadssajten Booli undersökt slutpriser på den svenska bostadsmarknaden och sett att hus med solceller säljs för i snitt 250 000 SEK mer.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
1 min
Bostadssajten Booli

"I dag kan vi se att bostadsköparen har blivit mer benägen att betala extra för ett hus som har solceller."

Bostadssajten Booli undersöker löpande hur olika energiinvesteringar påverkar värdet på bostäder. Redan 2018 började de att undersöka solceller. Sedan dess har Booli sett hur solceller blivit alltmer attraktiva på bostadsmarknaden. 

– I dag kan vi se att bostadsköparen har blivit mer benägen att betala extra för ett hus som har solceller. Det är stora skillnader jämfört med för några år sedan. 2020 fick säljaren knappt tillbaka sitt investerade kapital. Två år senare fick de tillbaka mer än det dubbla, säger Christopher Madsen, analytiker på Booli. 

Årets resultat visar att installation av solceller höjer värdet på ett hus med i genomsnitt 250 000 kronor. Undersökningen visar även att värdeökningen överstiger vad husägarna betalat för installationen, vilket i genomsnitt var 137 000 kronor, efter grönt skatteavdrag på 20 procent av kostnaden.

elproduktion symbol
1Komma5°

Läs mer om grön energi

Solceller
Batteri
Laddbox
Energistyrning
Energistyrsystemet Heartbeat
Heartbeat
Framtidssäkrad solcellslösning

Knyt samman solceller, batteri & laddbox i ett enda smart system - Med energistyrsystemet Heartbeat.