MANIFEST

Manifest för världens mest akuta problem

Manifest video thumbnail
ung flicka lycklig i naturen
FÖR OMSTÄLLNINGEN TILL ENERGISMARTA HUSHÅLL

Vi har inte tid att vänta

Om vi fortsätter som vi gör kommer vi inte nå målet om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Haven kommer stiga och nationer samt kustsamhällen kommer gå förlorade. Men vi får inte ge upp.

Hela Sverige måste med – politiker, företag och privatpersoner. Sverige har länge varit en förebild när det kommer till att leda förändring, vilket även måste gälla klimatomställningen.

Vi står inför vår tids största utmaning och det är vårt ansvar att skapa den framtid vi lämnar till nästa generation.

Skriv under och lova att göra vad du kan!

Vårt initiativ och manifest

Dags att agera!

Läs våra initiativ och ställ dig bakom vårt manifest.

1KOMMA5°
Förenkla processen för villaägare

I dagsläget ligger i stort sett hela ansvaret för grön el på villaägaren. Vi ska därför göra det enkelt genom en one-stop-shop. En helhetslösning för omställningen mot ett energismart hushåll, med ett energistyrsystem som sammankopplar alla energismarta produkter i hemmet på en digital plattform. Lösningen gör att Sveriges villaägare blir egenproducenter av grön el med smart styrning av både sin egen konsumtion och produktion som bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Branschupprop

Det finns inte tid att agera konkurrenter. Det är hög tid att samlas i branschen för att tillsammans hitta sätt för att få så många som möjligt att ställa om. Branschföreningen Svensk Solenergi listar exempelvis olika områden med tillhörande förslag för att nå full potential med solenergi. Vi behöver samordna smarta insatser som underlättar omställningen till grön el. Det är bara tillsammans som vi kan skapa den förändring som krävs. Vi uppmanar därför alla att skriva under detta manifest, så att vi sedan kan lämna det vidare till regeringen och kräva förändring.

Massutbildning

Vi vänder oss till villaägare för att nå ut med enkel information om vad som krävs för att ställa om till grön el. För att hålla fast vid parisavtalet behöver vi få med oss entreprenörer, företag, politiker och allmänhet för att Sverige som kunskapsnation inte ska hamna efter. Vi uppmanar inte bara energieffektivisering och vassare ansvar, utan eftersöker även kompetens samt pushar för utbildning och kunskapsdelning. Vi ska samla entreprenörer som alla strävar mot samma mål och som vill arbeta för omvandlingen av villamarknaden till fler klimatneutrala hem.

Som företag
Du som entreprenör har en avgörande framtidsroll

Som entreprenör har du ett naturligt driv och därmed en unik möjlighet att ta ansvar för framtiden. Innovation och smarta idéer som underbyggs av ett klimatfokus för att styra samhällsutvecklingen i rätt riktning. Att vara företagshjälte ska inte utesluta titeln som miljöhjälte – tvärtom, de ska verka i symbios. För att främja entreprenörer inom området kommer vi på 1KOMMA5° exempelvis införa ett stipendium under 2023.

Ta ansvar och inför en kollektiv lösningar dina anställda

Den enskilda individens insats räddar inte världen, men den inspirerar till en samlad kraft som har makten att göra det. Tillsammans är vi starkast och alla bär på ett ansvar, vilket idag är ett måste.

Har ni kollat upp samarbeten som kan underlätta för era medarbetare att ställa om till grön el i sina hem? Möjlighet till ersättningsprogram? Det finns en rad kollektiva lösningar och det är ditt ansvar att erbjuda dessa för att förenkla omställningen för dina medarbetare. Genom att utbilda dina anställda kan vi inspireras av varandra och säkerställa att vi går mot omställningen till energismarta hushåll.

Stötta hemmakontoret

Ett miljöeffektivt kontor innebär inte längre endast ett företags fysiska kontor, utan även anställdas hem. Tar ni ansvar för den el som anställdas hemmakontor plockar? Lyft blicken och samarbeta för energieffekt på alla plan, vare sig det gäller bostadsförening eller privat villa. Inom en snar framtid kommer vi på 1KOMMA5° introducera ett pris för de företag vi tycker anstränger sig utmärkande i frågan.

Som privatperson
3,5%-regeln

3,5%-regeln visar att det räcker att 3,5% av en befolkning går mot en viss förändring för att det ska bli oemotståndligt för resterande. Vi måste därför få med oss 365 000 svenskar som engagerar sig i frågan och arbetar för omställningen till energismarta hushåll – då har vi fått rullning på en rörelse som blir omöjlig för politiker och företag att bortse från. Var med och skriv under manifestet nu.

Hur mycket grön el kan din villa producera?

Att installera solceller är enkelt och borde vara ett självklart val. Nu gäller det att göra hela hemmet klimatneutralt med smart energistyrning av både produktion och konsumtion i hushållet. Ta det ett steg längre och koppla samman solceller med laddboxen till elbilen och batteriet för ellagringen.

Utbilda dig och främja utvecklingen

Det saknas både energiingenjörer och yrkesarbetare i dagens energikris. Vill du göra nytta och minska oron? Fler måste utöva yrket och sträva efter förhöjd status för elektrikeryrket. Läs mer om olika utbildningar på bland annat Svensk energiutbildning, Glava och KYH.

Ta ansvar och sprid ordet

Du är ansvarig för att skapa hållbarhet. Ja, så är det – det är upp till var och en av oss att prata om lösningen, och inte problemet. Om du själv inte är villaägare och saknar möjlighet till solcellsinstallation, känner du högst troligen någon annan som har möjligheten. Du som enskild individ kan fortfarande påverka andra. Ta vara på den makten.

Som politiker
Grön el gynnar både privatperson och vårt samhälle

Energikrisen är påtaglig och påverkar oss alla ur flera perspektiv. Dels direkt i plånboken, dels säkerhetspolitiskt. För att inte hamna i vare sig personlig ekonomisk kris eller i nationellt beroende av annan makt krävs tydliga och snabba lösningar. Nuvarande regering förlitar sig på kärnkraft, men den tar tid. Villamarknaden behöver ställas om till grön energi nu. Vi har inte tid att vänta.

Skapa förutsättningar för smart elproduktion i villorna

Elektrifiering som det mest hållbara energislaget måste prioriteras där det är möjligt. Hantering av överskott av solel måste tacklas och processen för privatpersoner måste förenklas.

Utbildning och förhöjd status för montörer

För att vi ska lyckas hantera energikrisen och locka fler till att arbeta inom energifrågan måste vi satsa på utbildning vad gäller både energiingenjörer och yrkesarbetande elektriker. Precis som andra yrken tidigare lyfts, måste även montörernas status höjas.

Ställ dig bakom vårt manifest

Skriv under här!

För en enklare omställningen till energismarta hushåll. Tillsammans kan vi skapa den förändring som krävs.

Kärlek till energismarta hushåll

Alla som har skrivit under på manifestet

Kalle Gustavsson

Bengt Hellqvist

Christian Gunnarsson

Peter Thunberg

Zurab Katsiyev

Johan Wahlund

Leo Knutsson

Anette Grundahl

Anders Grundahl

Robert Nyberg

Robin Svensson

Carl-Gustaf Asker

Rafat Zielinski

Erling Yttermalm

Sven-Åke Mårtensson

Steve Berglund

Anders Bergback

Bo Lennartsson

Ulrik Ingmarson

Björn Olivemark

Ragnhild Bruhn

Malte Nilsson

Sebastian Wasserstrom

Durdica Sever

Richard Wallberg

Maja Härngren

Heike Stüben

Elisa Herz

Frida Alström

Barbro Carlsson

Ida Kvist

Pejman Eidisson

Sascha Koppe

Emilia Lind

Daniel Wiklund

Ulrika Olsson

Hamzat Kacijev

Anzor Tepsuev

Hamzat Kacijev

Bahavdi Islamov

Christer Niklasson

Peder Hedeby

Kajsa Allder

Youssef Akouz

Anna Milovanovic

Andreas Holden

Niklas Binz

Therese Hjärne

Angela Palm

Lars Andersson

Fatmir Ahmetgjekaj

Younes Raisi

Johanna Schneider

Kai Torslén

Aslani Duishvili

Martin Fors

Bob Baaima

Katarina Timglas

Dennis Meisner

Joakim Rask

Antonio Pavicic

Sebastian Hyrsky

Petra Åbrink

Behar Cimilji

Fredrik Gustafsson

Johan Nordman

Jenny Alvstråle

Sofia Stave-Slevdal

Yassine Aloui

Hannes Yttergård

Mats Lidström

Nick Salomonsson

Gustav Nyvelius

Philip Johansson

Thomas Stålhammar

Eric Lundh

Peter Lyth

Sofia Boman

Jannik Schall

Olof Sätterman

Daniel Edlund

Joakim Delking

Malin Wilander

Anna Lundin

Nora Jönsson

Gunnar Jönsson

Viktor Frisk

Sandra Norberg

Sofie Heidling

Isabelle Lundh

Jenny Xavier

Selma Hermansson

Cem Sen

Nikola Grujicic

Emma Romlin

Johanna Häggström

Tilde Brandelius

Beatrice Göransson

Ebba Nordström

Julia Hall

Elias Carlström

Jacob Wahlström

Christoffer Houmann

Amanda Nehro

Daniel Odenhammar

Mikael Kumlin

Jennie Sinclair

Helen Lindeberg

Michaëla Hemgren

Kim Hellquist

Glim Södermark

Jonas Qvarfordt

David Petersson

Cajsa Thorsson

Sandra Norberg

Jon Lindström

Mats Alsmyr

Ricardo Pacheco

Marianne Andera

Philipp Schroeder

David Sätterman

The endgame has begun

Om mindre än sex år kommer den globala CO2-kvoten att vara uttömd och jorden kommer att värmas upp med 1,5 °C. Det kanske inte låter dramatiskt – men det är det. Vi känner redan i dag av de ekologiska och ekonomiska konsekvenserna av denna utveckling.

0
År
0
Månader
0
Dagar
0
Timmar
0
Minuter
0
Sekunder

Det är hög tid att vända risker till möjligheter och lämna en plats som är värd att leva på för både oss och kommande generationer.

Kontakt

Kontakta oss gärna!

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss så fort som möjligt!

Du kan även ringa till oss direkt på 08-22 88 90

Vänligen aktivera Nödvändigt cookies för att visa innehållet
1KOMMA5° komplett produktutbud
Produkter

Våra lösningar för ditt klimatneutrala hem:

Europeiska garantier och design

Billig & klimatneutral el genom solel

Villabatteri

Använd din solel även på natten

Heartbeat

Smart styrsystem som optimerar din solel & nätel

Laddbox

Använd din solenergi till din elbil

NewSolar

Sammankoppla allt i ett enda smart styrsystem