Black november - 10 000 kr i rabatt vid köp av solceller + batteri

Jag vill veta mer

Så fungerar en solcellsanläggning

Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
2 min

Att skapa egen solenergi är enkelt

Anledningarna till att varför man skaffar solceller kan variera. Att man vill vara med och bidra till minskat koldioxidutsläpp eller slippa påverkas av stigande elpriser är två av de vanligaste. Anledningarna till att tveka kan också variera, men att det skulle vara krångligt och avancerat att sköta en solcellsanläggning ska inte vara en anledning till att avstå.

Fördelarna med att producera sin egen el genom att installera solceller på taket är flera. Att vara med och bidrar till en bättre miljö och samtidigt få en billigare elräkning är lockande. Att solen är en tillförlitlig energikälla och att vi i Sverige faktiskt har fler soltimmar än vad man kan tro råder inga tvivel om. Men hur svårt är det egentligen att ha en solcellsanläggning på taket? Inte alls egentligen, då den i stort sett sköter sig själv. Och under själva installationsprocessen finns vi med och guidar dig och svarar på alla dina frågor.

Vi kommer alltid ut och besöker dig för att ta reda på dina förutsättningar för att producera solel och vi finns tillhands under hela resan. När allt är installerat testkör vi din anläggning och visar dig hur allting fungerar för att du ska känna dig trygg.

Här kan du läsa mer om hur det går till, från första mötet tills det att du är din egen solelsproducent!

Så fungerar en solcellsanläggning

En solcell består av ett halvledarmaterial som består av kisel med kontakter på både fram- och baksidan. När solens strålar träffar solcellerna polariseras de så att framsidan blir positivt och baksidan negativt laddad. Då skapas en spänning, som fångas upp och bildar elektricitet.

Tekniskt sett kan det låta komplicerat, men att äga en solcellsanläggning kräver minimalt med underhåll. Solcellsanläggningen innehåller inga rörliga delar som riskerar att gå sönder. Du behöver inte tillföra någonting för att de ska fungera och rengöring av solpanelerna brukar vädret ta hand om. Dessutom påverkas verkningsgraden mindre än vad man kan tro av smuts.

Därför behövs en växelriktare

Solpanelerna producerar likström som måste göras om till växelström för att passa i elnätet och elcentraler. Det är växelriktarens uppgift. Den kopplas in mellan solcellerna och elcentralen, antingen utomhus eller inomhus.

Vissa solcellsanläggningar har även en optimerare kopplad till varje solpanel, som både ökar produktionen av solenergi och säkerheten.

Läs mer om optimerare här!

Vill du läsa mer?

0