Funderar du på att installera solceller på ditt tak? Använd vår solcellskalkylator för att beräkna hur stor lönsamheten och besparingarna blir över tid. Dessutom kan du få information om solcellernas årsproduktion och hur mycket fossilfri solel just du kan producera. Få förståelse för dina solcellers effekt redan nu – och läs vidare för mer information om hur du räknar på solceller.
Använd vår solcellskalkylator för att beräkna hur mycket fossilfri solel du kan producera med hjälp av solceller. Dessutom kan du kontrollera solcellernas lönsamhet samt hur stor besparingen blir över tid. Få förståelse för dina solcellers effekt redan nu – eller läs vidare för mer information om hur du räknar på solceller.
Mängden solsken spelar en central roll. Högre solinstrålning genererar vanligtvis en ökad elproduktion.
Den optimala placeringen är i söderläge med en lutning på ungefär 45 grader, vilket maximerar solens exponering och ökar därmed elproduktionen.
Om solcellerna utsätts för skugga under dagen minskar deras effektivitet och därmed elproduktionen.
Snö kan täcka solcellerna och reducera deras prestanda. Det här kan minska den årliga elproduktionen med cirka 3–7 %.
Det här är en indikation på hur effektivt solcellerna omvandlar solenergi till elektricitet. En högre verkningsgrad resulterar i en mer effektiv produktion.
Fyll i dina uppgifter och få ett prisestimat för just din bostad och ta reda på hur du kan nå 0 kr / kWh för ditt hushåll. Du kan även ringa till oss direkt på 08-22 88 90
Hos oss får du ett komplett helhetssystem. Allt från 1K5° europeiska solpaneler, villabatteri, väggmonterad laddbox och 1KOMMA5° energistyrsystem Heartbeat.
Hur mycket sol det är i området där du bor är avgörande för solcellernas elproduktion. I Sverige ligger det genomsnittliga solintrånget på runt 1 060 kWh/m². På platser som Skåne kan den nå upp till 1 100 kWh/m², i Stockholm 1 037 kWh/m², medan den i Norrland når omkring 800 kWh/m². Dessutom kan mängden sol variera med upp till 10 % från ett år till ett annat.
Solpanelernas placering och lutning har en stor inverkan på den genererade mängden solel. Helst ska solcellerna placeras i sydligt väderstreck, vilket maximerar deras exponering för sol. Något som i sin tur ökar produktionen av solel. Den rekommenderade lutningen för solceller är vanligtvis mellan 30 och 45 grader.
Skugga på solcellerna kan påverka produktionen av solel. Solpaneler som delvis är i skugga på grund av omkringliggande byggnader eller träd kan bidra till minskad elproduktion för de paneler som är skuggade.
En lösning är här att installera en optimerare. Den här enheten kan motverka minskad produktion av hela solcellsanläggningen, när enbart en eller några solceller är skuggade. Det hjälper till att bibehålla anläggningens effektivitet.
Under vintermånaderna kan snötäckta solpaneler minska elproduktionen. Däremot är förlusten inte betydande för den årliga produktionen av solel. Hur stor påverkan är beror såklart på var i landet du bor. Vanligtvis är förlusten enbart 3-7 % av den totala elproduktionen per år. Löv, smuts och andra beläggningar kan också begränsa effekt på den årliga solelproduktionen.
Solcellernas effekt och verkningsgrad påverkar deras förmåga att omvandla solljus till elektricitet. Högre effekt och verkningsgrad resulterar i ökad elproduktion.
När solpaneler värms upp minskar deras verkningsgrad. För varje grad över 25° C minskar vanligtvis verkningsgraden med ungefär 0,25–0,35 %. Å andra sidan förbättras verkningsgraden om solpanelen hålls under 25 ° C.
Naturligtvis påverkar storleken på solcellsanläggningen den årliga elproduktionen. En anläggning med en kapacitet på 5 kW förväntas generera ungefär 4 750 kWh el per år. Å andra sidan förväntas en anläggning med en kapacitet på 8 kW producera cirka 7 600 kWh per år. Generellt kan du förvänta dig mellan 950 och 1 050 kWh solel per installerad kW under ett år.
Fler frågor? Vi hjälper dig!