Det är svårt att prata generellt om regler för bygglov för solceller i Sverige då reglerna beror mycket på vilken kommun och område du bor i. Generellt kan man tänka att du inte behöver söka bygglov om solcellerna inte ändrar utseendet på fastigheten väsentligt. Men så är inte alltid fallet.
Det finns två typer av solenergianläggningar: utanpåliggande och integrerade solceller. Oavsett anläggning kan du komma att behöva söka bygglov eller göra en anmälan. Reglerna skiljer sig däremot beroende på vilken solcellsanläggning du vill installera.
Utanpåliggande solcellsanläggningar monteras ovanpå taket eller fasaden och kan behöva olika tillstånd beroende på hur de påverkar byggnaden. För solceller som installeras ovanpå taket behövs generellt inte bygglov sökas om följande stämmer:
Solcellerna följer takets lutning.
De monteras på en byggnad utan kulturhistoriskt värde.
Områdets detaljplan uttrycker inte krav på bygglov för solceller.
Fastigheten ligger inte i ett område som är viktigt för landets försvar.
Fastigheten ligger inte i en kulturhistoriskt värdefull miljö.
Integrerade anläggningar ersätter tidigare tak- eller fasadmaterial och byter ut materialet mot solceller. För integrerade solceller gäller följande om bygglov:
Olika kommuner har olika krav på bygglov för integrerade solceller. Kolla upp reglerna för ditt område. Vissa områden kräver alltid bygglov för integrerade solceller medan andra inte gör det.
Här är några situationer där bygglov för solceller brukar krävas, oavsett var du bor eller vilken typ av solcellsanläggning du vill installera:
K-märkt: Bygglov är nödvändigt när solceller ska installeras på byggnader som är k-märkta eller ligger i kulturhistoriskt värdefulla områden.
Platt tak: Om fastigheten har ett platt tak och installationen kräver en ställning som ändrar byggnadens ursprungliga form behöver du bygglov för solcellerna.
Områdets detaljplan: Vissa områden har bestämmelser i detaljplanen som kräver bygglov för solpaneler.
Intresse för försvaret: När huset är beläget i ett område som är av riksintresse för totalförsvaret behöver du söka bygglov för solceller.
Kulturmässigt värde: Bygglov för solceller behöver sökas om din byggnad har kulturhistoriskt, historiskt, miljömässigt eller konstnärligt värde.
Kommunala regler: Kommunen har möjlighet att kräva bygglov för alla typer av solcellsinstallationer, oavsett om de följer byggnadens form eller ej.
Om du vill installera solceller i Stockholm kan du behöva söka bygglov beroende på vilken typ av solcellsanläggning du vill installera. Bor du i Stockholms Stad och planerar att installera integrerade solceller behöver du inte söka bygglov om det inte ändrar utseendet på huset eller området mycket. Vill du installera utanpåliggande solceller kan du ställa dig själv följande frågor:
Bor du i en byggnad som är kulturhistoriskt värdefull eller inom ett område som är det?
Finns det bestämmelser i ditt områdes detaljplan som innebär lovplikt för solpaneler?
Bor du inom eller i anslutning till ett område som är av riksintresse för totalförsvaret?
Kommer du montera solcellerna på ett sätt som ändrar fastighetens form eller lutning på taket?
Om du har svarat ja på någon av frågorna ovan behöver du söka bygglov i Stockholm. Här kan du läsa mer om bygglov för solceller i Stockholms Stad.
Om du vill installera solceller i Skåne bör du söka upp vilka krav som ställs på dig i din specifika kommun. Bygglov för solceller i Skåne varierar beroende på taktyp, område, typ av solcellsanläggning och mycket mer.
Om du vill installera solceller i Göteborg finns det vissa bestämmelser du behöver ta reda på innan du kan vara säker på om du behöver söka bygglov för solceller.
Fundera på om installationen kommer att ändra din fastighets utseende eller form.
Integrerade solceller: alltid bygglov i Göteborg
Utanpåliggande solceller: bygglovsplikt varierar
Ta reda på ditt områdes detaljplan.
Är byggnaden eller området kulturhistoriskt värdefullt?
Ligger byggnaden inom ett område som är av riksintresse för totalförsvaret?
Här kan du läsa mer om Bygglov för solceller i Göteborg
Om du undrar om bygglov när du vill installera solceller i Uppsala är reglerna tydliga. Uppfyller du dessa kriterier slipper du söka bygglov för solceller. Dessutom behöver du inte betala för bygglovet om du skulle behöva söka det.
Installationen följer ditt områdes detaljplan.
Solcellerna monteras på en byggnad som inte är av kulturhistoriskt värde.
Solcellerna monteras antingen fristående på marken eller utanpå fasaden eller taket.
Installationen sker utanför ett område av riksintresse för totalförsvaret.
Solcellerna installeras på ett enbostadshus.
Här kan du läsa mer om Bygglov för solceller i Uppsala
1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa solceller med lång hållbarhet och minimalt behov av underhåll. 25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti är alltid inkluderat.
Vi har lång erfarenhet av att installera solceller från start till färdigt arbete. Vi finns vid din sida hela vägen, från att söka bygglovet tills att de är installerade på ditt tak. Vi gör alltid ett kostnadsfritt besök hos dig innan installation. På så sätt kan vi hjälpa dig att välja solcellsanläggning utefter vad som passar just ditt tak. Även efter installationen finns vi alltid nära till hands, om du har frågor eller skulle stöta på ett problem. Kontakta oss för en kostnadsfri offert redan idag.
Ja, om installationen bedöms strida mot estetiska eller kulturella värderingar i området, eller om den påverkar byggnadens säkerhet, kan bygglov nekas. Installatörer kan även neka att installera solceller på ditt tak beroende på vilken typ av tak solcellerna ska installeras på.
Absolut. Vi på 1KOMMA5° erbjuder stöd genom hela ansökningsprocessen, från första konsultation till de nödvändiga dokumenten för din bygglovsansökan.
Ja, det är möjligt, men det kräver noggrann planering och anpassning till regelverken för att bevara byggnadens kulturhistoriska värde.
Om du skulle påbörja en solcellsinstallation och därefter få avslag på bygglovet kan du bli tvungen att återställa arbetet till dess ursprungliga skick, vilket blir en dyr historia. Det är därför viktigt att du avvaktar med installationen av solceller tills du vet att du fått bygglov.
Ja, generellt brukar platta tak behöva bygglov för solceller eftersom solcellerna behöver en ställning för att få rätt lutning. Detta kan ses som att installationen ändrar byggnadens ursprungliga form.
Vehicle to Home innebär att bilen kan leverera tillbaka el till huset vid behov. Här uppstår ett så kallat ”pull” flöde, där man kan säga att huset ”suger ut” el ur bilen och använder den som ett batteri. Huset drar ur energin istället för att bilen trycker in den.
Beroende på projekt och vilken kommun du bor i tar det generellt upp till 10 veckor men det går oftast snabbare än så. Kommunen kontaktar dig när du får börja installera solcellerna.
Det är den lokala byggnadsnämnden i din kommun som behandlar och beslutar om bygglovsansökningar för solceller.