Byta tak och installera solceller – det här behöver du känna till

Behov av takbyte eller takreparation tillhör de vanligaste anledningarna till att man börjar fundera på solceller. Men vilket är egentligen bäst, att byta tak och installera solceller, eller installera solceller på ett gammalt tak och byta taket först när behovet uppstår? Och vad kostar det att byta tak och installera solceller? Allt detta och lite till kommer vi gå igenom i den här artikeln.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
3 min
Graf: till vilket belopp du behöver betala moms för solceller

Installera solceller i samband med att du ska byta tak

Att kombinera installation av solpaneler med ett takbyte är ofta ett kostnadseffektivt alternativ. Anledningen är att arbetskraft och utrustning redan finns på plats. På så sätt undviker du även att behöva byta ut taket under solcellernas livslängd. Om solpaneler monteras på ett äldre tak finns risk att taket behöver bytas ut innan solcellerna behöver det, vilket leder till extra kostnader och arbete för att återinstallera solpanelerna. 

Genom att kombinera installationen med ett takbyte kan du spara in på transport-, ställnings- och materialkostnader. 

Läs även: Installera solceller: hur går en installation till och vad kostar det?

Kan man sätta solceller på gammalt tak?

Det är egentligen inte åldern på taket som är avgörande om du kan sätta solceller på det eller inte, utan snarare dess generella skick. Även om ett äldre tak vanligtvis har varit utsatt för mer slitage och därmed kan vara i sämre skick än ett nyare, kan ett äldre tak som har underhållits väl fortfarande vara lämpligt för installation av solceller. Därför är det viktigt att bedöma takets nuvarande skick, istället för att fokusera på dess ålder. 

Läs även: Solceller på tak: Installation på olika material och taktyper.

Hur vet jag om mitt tak håller för solceller?

För att utvärdera takets skick kan du ta hänsyn till följande aspekter:

Installationsdatum: Trots fokus på takets skick är åldern på taket en viktig indikator för dess nuvarande skick och hur länge det kan dröja innan en renovering blir nödvändig.

Synliga skador: Det är viktigt att undersöka både synliga yttre skador på takets yta och eventuella inre skador som kan kräva noggrann inspektion för att upptäckas.

Beläggningar: Förekomsten av beläggningar såsom mossa kan indikera att taket inte är i sitt bästa skick och kan ha potentiella problem. 

Hur robust taket är: Det är avgörande att bedöma hur robust taket är och dess förmåga att hantera den extra vikten från solpaneler. Solcellsanläggningar på lutande tak kan väga upp till 12–15 kg per kvadratmeter. Generellt sett är tak i Sverige konstruerade för att klara tunga snölaster, medan platta tak med låg lutning kan vara mer känsliga i sin konstruktion.

Vi rekommenderar att du alltid söker råd från en expert för att bedöma takets skick. Du kan konsultera det företag som utförde takarbetet eller byggde huset, eller kontakta en konstruktör eller en erfaren snickare för ytterligare vägledning. När du anlitar oss på 1KOMMA5° för installation kommer vi alltid först och gör en konsultation av ditt tak. På så sätt kan vi avgöra förutsättningarna för solceller. Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag!

Går det att byta tak med solceller?

Om du behöver renovera eller byta ut taket under din solcellsanläggning, krävs det att solpanelerna först demonteras för att möjliggöra takarbetet. Efter renoveringen eller takbytet måste panelerna sedan monteras upp igen.

Själva arbetet med solcellerna måste hanteras av en person som omfattas av egenkontrollprogrammet hos ett elinstallationsföretag. Även en elinstallatör med särskild auktorisering för solcellsanläggningar kan utföra arbetet, förutsatt att det utförs på den egna elanläggningen. 

Att byta tak med solceller är en dyrare process än att byta tak och sedan installera solceller. Den smidigaste lösningen är att installera solceller samtidigt som taket byts ut för att undvika den extra kostnaden för ett framtida takbyte.

Vad kostar det att byta tak och installera solceller?

Så vad kostar det då att byta tak och installera solceller? Inledningsvis kräver en solcellsinstallation en betydande initial investering, men på lång sikt kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att producera sin egen el hemma. Priserna på solceller kan variera avsevärt eftersom solcellsinstallation är en relativt småskalig marknad. Därför är det viktigt att jämföra priser, villkor och olika lösningar.

Genom att begära offerter från flera företag och välja en leverantör med gott rykte kan du öka dina chanser att få ut så mycket el som möjligt för varje investerad krona. Kontakta oss på 1KOMMA5° för mer information om möjligheterna för dig att installera solceller. Efter att ha besökt din fastighet kan vi ge ett exakt prisförslag för hur mycket en installation kan komma att kosta.

Vi installerar solceller i ditt område

Vi installerar solceller över hela Sverige. Utforska mer om hur vi installerar solceller just i ditt område här:

Vill du läsa mer?