Det är fullt möjligt att installera solceller på papptak. Om ditt hus har papptak och du funderar på att ta steget mot solenergi, är det viktigt att förstå hur solcellerna ska monteras samt vilka förberedelser som krävs. I den här artikeln guiden vi dig till allt du behöver veta om solceller på papptak.
Solceller kan installeras på marken och är ett bra alternativ för hushåll som inte kan montera solceller på taket.
Det är viktigt att kontrollera med kommunen och Länsstyrelsen för eventuella krav på tillstånd, särskilt om installationen påverkar natur- eller kulturmiljö.
Några av fördelarna med solceller på marken inkluderar möjligheten att optimera dess vinkel och undvika skuggning.
Solceller på marken kräver speciella montagesystem som du antingen kan beställa direkt från leverantören eller bygga själv.
Kanske har du tänkt att du som privatperson enbart kan installera solceller på tak? Det går utmärkt att installera solceller på marken också. Faktum är att solceller på marken är vanligare än du tror. För de hushåll som av olika anledningar inte har möjlighet att installera solceller på sitt tak, kan solceller på marken vara ett lika bra alternativ.
Att installera solceller på marken kräver annorlunda montage jämfört med solceller på taket. Mer om det går vi igenom lite längre ner.
Innan du monterar solceller på marken finns det faktorer som är bra att överväga. Nedan går vi igenom vad du behöver tänka på för att lyckas med en framgångsrik och säker installation av solceller på marken.
Generellt sett behövs inte bygglov för solceller på marken. Det kan finnas undantag som du behöver ha koll på. Vi rekommenderar därför alltid att ta kontakt med din kommuns avdelning för bygglov innan du investerar i solceller.
Du bör även kontakta Länsstyrelsen i din region för att ta reda på om du behöver lämna in ett 12:6-samråd. Det är en anmälan som behövs om du planerar att göra en väsentlig ändring av naturmiljön, vilket kan vara aktuellt vid solcellsanläggningar på mark.
Om du bor i ett område med särskilda naturvärden eller kulturmiljövärden kan särskilda prövningar behöva göras. Läs mer om det och vad som gäller vid installation av solceller på marken på Boverkets hemsida.
För att solpanelerna inte ska skugga varandra behöver det finnas avstånd mellan raderna med solpaneler. Ju större lutning panelerna har, desto mer avstånd behövs. Därför är det bra att se över hur mycket plats du faktiskt har på tomten. Vi hjälper dig självklart att räkna på ytan.
Kontrollera om ditt försäkringsbolag har särskilda villkor eller krav när det kommer till solceller på marken. Det kan handla om stöldskydd eller skydd mot skador.
Om du väljer mellan att installera solceller på taket eller marken vill du förmodligen också veta vad som är mest fördelaktigt. För de flesta är det mest kostnadseffektivt att sätta solpaneler på taket. Nedan går vi igenom de situationer då det kan passa bättre att installera solceller på marken.
Om ditt tak inte lämpar sig för solceller. Kanske på grund av att taket är för litet, för gammalt, för skuggat eller har vinklar som försvårar installationen.
Om du bor i ett kulturhistoriskt viktigt hus eller område och därför inte får bygglov för solceller på taket.
Om du vill bygga en större anläggning än vad som får plats på taket. Då är det viktigt att komma ihåg att inte bygga en alltför stor anläggning. Bäst lönsamhet för solceller får du genom att bygga en anläggning vars elproduktion motsvarar din årliga elförbrukning.
Du har plats på taket
Har du plats att installera solceller på ditt tak och det uppfyller alla kraven för installation, kommer vi rekommendera att installera solcellerna på taket. De flesta har heller inte plats att installera solceller på marken på grund av begränsat utrymme på tomten.
Du vill minska kostnaderna för installation
Priset för installation av solceller på marken är högre jämfört med installationen på tak. Detta beror på att markställningen kostar extra och att det krävs längre kabeldragningar jämfört med installationer på tak.
Av estetiska skäl
Många fastighetsägare föredrar att hålla sin tomt öppen och utan installationer som kan påverka landskapsbilden. Solceller på taket är ofta diskreta och integreras bättre med byggnadens arkitektur.
Du behöver färre tillstånd
Takinstallationer kräver generellt sett färre tillstånd och mindre byråkrati jämfört med markmonterade system. Processen för att få godkänt för installation blir därför enklare för solceller på tak.
Om du beslutar dig för att installera solceller på marken kan det vara bra att känna till hur installationsprocessen ser ut.
Solpanelerna fästs i ett montagesystem och monteras i rader. Precis som vi varit inne på tidigare så måste utrymmet mellan raderna vara tillräckligt för att solpanelerna inte ska kunna skugga varandra.
Montören gräver hål i marken och fäster montagesystemet i dessa.
Ett dike grävs där kablarna som går från solcellerna till elcentralen ska placeras.
Solcellerna inspekteras och driftsätts av solcellsmontörer och behöriga elektriker.
Att solceller på marken fästs i montagesystem har du nog listat ut vid det här laget. Därför kommer vi nu gå igenom vilka olika montagesystem som finns.
Montagesystem i stål sätts ofta fast i marken med markskruvar eller stavar. Ett annat sätt att fästa systemet är genom att placera tunga vikter för att hålla det i rätt läge. Montagesystem i stål är testade för att klara av väder, vind och snö. Solpanelerna fästs i skenor som monteras på systemet.
En solföljare vänder solpanelerna efter solens riktning med hjälp av en motor. På så sätt blir solcellerna på marken alltid vinklade optimalt och du kan få ut så mycket effekt som möjligt.
Om du inte vill ha ett montagesystem i stål kan du välja att bygga ett eget i trä. Då är det viktigt att du säkerställer att det håller för vind- och snölaster samt att panelerna kan monteras korrekt. Montagesystem i trä sitter fast i marken genom markskruvar eller betongplintar. Då fästs solpanelerna med skenor eller genom att skruva fast dem i träkonstruktionen.
Väljer du att bygga montagesystemet för solceller på marken själv kan du inte få skattereduktion för installationen.
Precis som med alla solcellsinstallationer finns det även för- och nackdelar med solceller på marken. Vi listar dem nedan.
Du kan välja vinkel och riktning på solcellerna.
Du kan undvika att solcellerna blir skuggade.
Husets utseende påverkas inte.
Risken för stöld är större på marken.
Totalkostnaden är oftast högre än för solceller på tak.
Du behöver ha gott om utrymme på tomten.