Solceller

Besiktning av solceller – det här behöver du veta!

Många undrar om en besiktning krävs efter att solceller har installerats. Svaret är att det inte finns något lagkrav på det. Det viktigaste för en säker och välfungerande anläggning är att anlita en pålitlig installatör som följer gällande regler och standarder. Trots detta erbjuder flera företag besiktningstjänster – så vad innebär det, och vilket företag ska du välja? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om besiktning av solceller.

Författare
Dennis Hultman
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Det finns inget lagkrav på att besiktiga dina solceller. Det är valfritt och en kostnad du betalar utöver din installationskostnad. 

  • Vanliga anmärkningar vid besiktning av solceller är lösa kablar, felaktigt monterade paneler, hotspots och bristande uppmärkning.

  • Det finns olika typer av besiktningar för solceller: slutbesiktning, statusbesiktning, garantibesiktning och överlåtelsebesiktning. 

  • Det finns inga krav på certifiering för besiktningsmän för solceller, så det är viktigt att välja en erfaren besiktningsman med kunskap om både solceller och regelverk.

Vad innebär en besiktning av solceller?

En besiktning av en solcellsanläggning innebär att en granskning av installationen. Syftet är att kontrollera om solpaneler, växelriktare och övriga delar är korrekt installerade. Efter besiktningen sammanställs en rapport som visar om det finns några fel eller brister i anläggningen.

Vid en besiktning av en solcellsanläggning kontrolleras fem områden:

1. Elsäkerhet

Kablar ska ha rätt dimensioner, kontakter ska vara korrekt sammankopplade, och växelriktaren måste klara den ström och spänning som solcellerna producerar.

2. Montage

Solpaneler och andra delar ska vara ordentligt fastsatta och monterade enligt tillverkarens instruktioner.

3. Kablar

Alla elkablar som går genom tak och väggar inspekteras. Risken för farliga ljusbågar och elektromagnetisk störning bedöms, och kablar får inte ligga mot vassa kanter.

4. Skyltning

Solcellsanläggningen ska ha tydliga varningsskyltar, exempelvis för likspänning och backspänning. Rätt information ska finnas på anläggningen.

5. Avtalskontroll

Vid en slutbesiktning granskas om installationen följer det som avtalats, både vad gäller material och utförande. Dessutom säkerställs att anläggningen är installerad enligt de krav som behövs för att omfattas av hemförsäkringen.

Måste man göra en besiktning av sin solcellsanläggning?

Nej, det finns inget krav på att besiktiga en solcellsanläggning. Vissa besiktningsföretag påstår att en besiktning är ett lagkrav från Elsäkerhetsverket, det stämmer inte.

Ofta hänvisar företagen till Elsäkerhetsverkets regler om kontroll av starkströmsanläggningar. Dessa regler innehåller inga specifika krav på hur solcellsanläggningar ska kontrolleras. Därför är det missvisande att påstå att en elbesiktning av solceller är ett lagkrav.

Solcellslån
Solcellslån

Olika typer av besiktningar för solceller

Besiktningar av solceller kan göras på fyra olika sätt, beroende på syftet. Vi går igenom de olika besiktningstyperna nedan. 

1. Slutbesiktning

En genomgång av anläggningen innan den tas i bruk för att säkerställa att allt är rätt installerat enligt avtalet. Installatören, köparen och besiktningsmannen ska vara med under slutbesiktningen. 

2. Statusbesiktning

En kontroll efter att solcellerna varit i drift ett tag, för att se om installationen fungerar som den ska och om några fel har uppstått. På statusbesiktningar deltar oftast inte installatören. 

3. Garantibesiktning

Görs innan garantin för solpanelerna går ut. Syftet är att upptäcka eventuella fel som kan åtgärdas inom garantin.

4. Överlåtelsebesiktning

En enklare visuell kontroll vid försäljning av en fastighet. Eftersom köparen har ansvar för att undersöka fastigheten ingår även solcellerna i detta.

Så går en slutbesiktning av solceller till

När en slutbesiktning av solceller bokas följer den en tydlig process. Låt oss gå igenom vad du kan förvänta dig.

1. Avtal med besiktningsföretag

Ett avtal tecknas i förväg för att planera besiktningen innan solcellsanläggningen tas i bruk.

2. Kallelse skickas ut

Cirka två veckor innan besiktningen får både beställaren och installatören en inbjudan. Besiktningen sker oftast inom två månader efter att anläggningen är driftsatt.

3. Besiktning genomförs

Besiktningsmannen granskar elsystemet (både likström och växelström), de mekaniska fästena och dokumentationen.

4. Rapport skickas ut

En sammanställning av eventuella fel, åtgärdsbehov och saknade dokument skickas till de berörda parterna.

En slutbesiktning av solceller baseras på följande regler och riktlinjer:

  • Avtalet mellan beställaren och installatören

  • Konsumenttjänstlagen eller konsumentköplagen

  • Boverkets byggregler

  • Svensk Elstandard (SS-EN 62446 och SS 4364000)

  • Elsäkerhetsverkets föreskrifter

  • Tillverkarnas anvisningar för solpaneler och övriga komponenter

Hur vanligt är det med anmärkningar på solcellsanläggningar?

Allvarliga olyckor med solcellsanläggningar är sällsynta i Sverige. En anledning kan vara att många installationer görs av specialiserade företag som har stor erfarenhet och kunskap. Samtidigt visar rapporter att det är vanligt med anmärkningar efter en solcellsbesiktning.  

Vanliga anmärkningar från besiktningar av solceller:

  • Kablar mot vassa kanter – Kablar som nöts mot skarpa kanter kan orsaka kortslutning. 

  • Felaktigt fästa paneler – Lösa paneler kan skadas av vind och snö. Korrekt montering enligt tillverkarens anvisningar är viktigt för säkerhet och garanti.

  • Hotspots – Små skador kan orsaka överhettning och försämrad produktion.

  • Bristande uppmärkning – Saknad märkning på kablar och elcentraler försvårar underhåll och kan vara en säkerhetsrisk vid brand.

  • Snö- och vindlastberäkningar – Felaktiga beräkningar kan leda till försämrad hållbarhet av installationen. Rätt dimensionering säkerställer hållbarhet och funktion.

Eftersom solceller fortsätter att växa i popularitet är det viktigt att anläggningarna installeras på rätt sätt. Genom att välja en erfaren installatör och kvalitetsprodukter kan du undvika anmärkningar på din solcellsanläggning.

Solcellslån

Vad kostar en besiktning av solceller?

För en vanlig villa kostar en besiktning av solceller mellan 5 500–7 500 kronor inklusive moms. Priset beror på antalet solpaneler, växelriktare och hur omfattande besiktningen är.

För en 10 kW solcellsanläggning motsvarar detta en kostnadsökning på cirka 4–6 % av den totala investeringen.

Så ska du tänka när du väljer besiktningsfirma

Om du bestämmer dig för att göra en besiktning av dina solceller är det viktigt att välja ett företag med rätt kunskaper – precis som vid valet av installatör. Idag finns det inga krav på certifiering för att bli besiktningsman för solceller. I princip vem som helst kan utge sig för att vara besiktningsman av solceller. Jämför flera firmor innan du bestämmer dig.

Det är få företag som erbjuder besiktning av solceller i Sverige, särskilt norr om Gävle. I vissa fall kan företag utföra besiktningar utanför sitt vanliga område, om flera grannar bokar samtidigt.

Letar du efter en besiktning av solceller i Skåne, Kalmar, Göteborg eller Stockholm? Då finns fler alternativ att välja mellan jämfört med norra Sverige. Se till att välja en oberoende besiktningsman som har kunskap om både solceller och regelverk. 

Vi på 1KOMMA5° rekommenderar alltid att besiktningsmannen ska vara medlem hos antingen branschorganisationen Svensk Solenergi eller ha sitt medlemskap i relevant yrkesorganisation såsom SBR.

Solceller garage

1KOMMA5° – Trygg och professionell installation av solceller

Med över 10 års erfarenhet i branschen och specialkompetens inom solcellsinstallationer garanterar 1KOMMA5° en säker och professionell solcellsinstallation. Vi följer noggrant alla lagar och regelverk, inklusive Boverkets byggregler, Elsäkerhetsverkets föreskrifter och Svensk Elstandard. För att säkerställa högsta kvalitet samarbetar vi alltid med auktoriserade elinstallatörer och är transparenta med all dokumentation kring din solcellsanläggning.

Vi har erfarenhet av över 12 000 installerade solcellsanläggningar i Sverige och erbjuder marknadsledande garantier: 25 års produktgaranti och 30 års prestandagaranti. När du väljer 1KOMMA5° får du en trygg installation som följer alla säkerhetskrav och en solcellsanläggning som är byggd för att leverera grön energi på ett tryggt sätt.

Artiklar från vårt magasin