Solceller

Allmän fakta om solceller: Allt du måste veta

Det finns många fördelar med att investera i solceller. Genom att installera solceller kan husets energiklass förbättras, vilket kan höja fastighetens värde. Solceller bidrar till att minska din elräkning med minst en tredjedel, samtidigt som du deltar i energiomställningen och producerar din egen fossilfria el.

Solenergi är en av de renaste och mest hållbara energikällorna i vår tid. På den här sidan hittar du allt du behöver veta om solenergi: Från grunderna i solenergi och avkastning till praktiska tips om allmänna regleringar.

Vad är solceller? 

Solceller omvandlar solljus direkt till elektricitet genom en process som kallas för den fotovoltaiska effekten. De används för att generera el i både små och stora energisystem. 

Solceller är oftast gjorda av det ljusabsorberande materialet kisel. De kristallina kiselsolcellerna utgör 95% av världsmarknaden. Resterande procent är tunnfilmssolceller. Solceller är även tillverkade av glas, antireflekterande material, bindemedel eller aluminium.  

Få mer spännande fakta om solceller i vår artikel Vad är solceller?.

Test Media

Solceller eller solpaneler? 

När vi talar om solceller behöver du också förstå skillnaden mellan solceller och solpaneler. Begreppen solceller och solpaneler används ofta som synonymer när vi pratar om system för att generera elektricitet från solen. Men det finns en viktig skillnad mellan dem.

Solceller är enskilda enheter som omvandlar solens strålar till elektricitet. Dessa små, rektangulära moduler sätts ihop i en ram för att bilda en solpanel. En solpanel består alltså av flera solceller och är konstruerad för att effektivt samla och organisera dessa enheter, vilket gör det möjligt att generera elektricitet på en större skala.

Läs mer om hur dessa begrepp ska användas i vår artikel Solceller eller solpaneler?

Hur fungerar solceller?

Solceller består av ett tunt lager halvledarmaterial som absorberar solenergi och omvandlar den till elektricitet. När solens strålar träffar solcellen skapas en elektrisk spänning mellan cellens fram- och baksida. Genom att ansluta en elkabel mellan dessa sidor uppstår en elektrisk ström när elektroner rör sig från den ena sidan till den andra.

Seriekoppling av flera solceller ökar spänningen, medan parallellkoppling ökar strömstyrkan. Flera solceller kombineras vanligtvis för att bilda en solpanel. Dessa paneler kan installeras på villatak, vilket sparar markyta och minimerar störningar för djur, natur och människor. Att placera solpaneler på villatak är särskilt fördelaktigt eftersom elen genereras nära den plats där de används.

Test Media

Allt om solcellers effekt

En av de kanske viktigaste faktorerna när det kommer till solcellers funktion är deras effekt. Solcellernas effekt hänvisar till den mängd elektrisk energi som en solpanel kan producera under optimala förhållanden. Effekten mäts vanligtvis i watt (W) och påverkas av solcellernas verkningsgrad, panelens storlek och intensiteten på solljuset.

Solcellers effekt avgör alltså hur mycket energi som omvandlas till elektricitet, och den kan variera från dag till dag. Faktorer som påverkar solcellers effekt är paneltyp, storlek och effektivitet. 

Generellt sett kan vi dela upp solcellers effekt i två delar: den totala effekten för en hel solcellsanläggning och effekten per enskild solpanel. Känns det komplicerat? Vi går igenom detaljerna nedan.

Solpanelens totala effekt: Den totala effekten av en solcellsanläggning beror på antalet installerade paneler och deras individuella effekt. Om du installerar 10 paneler med en effekt på 350 watt vardera, blir den totala effekten 3500 watt (3,5 kW). 

Effekt per panel: Solceller har vanligtvis en effekt på 330–430 watt per panel. Under optimala förhållanden kan en panel producera 330–430 watt-timmar (0,33–0,43 kWh) per timme. Större paneler har ofta högre effekt, men det betyder inte nödvändigtvis en högre effektivitet.

Effekt per kvadratmeter: Solceller genererar vanligtvis 170–210 watt per kvadratmeter. Effekten per kvadratmeter påverkas också av panelens lutning, riktning och lokala solinstrålning.

GRÖNT BIDRAG

50% avdrag direkt på din faktura - Bara sådär!

Visste du att förutom de 20% som du får i grönt bidrag på solcellsanläggningen, så får du även 50% avdrag på tillhörande produkter såsom batteri och laddbox?

Gör en framtidssäker investering och ta steget för ett mer energismart hushåll redan idag!

Vilka regler gäller för solceller?

Reglerna för solceller omfattar flera aspekter, bland annat krav på installation, ekonomiska fördelar och säkerhet. Du behöver veta vem som har tillåtelse att installera solceller och känna till vilka regler kring skatter och bidrag som kan påverka din ekonomi. Genom att noggrant följa reglerna för solceller kan du säkerställa en smidig och lönsam installation.

Vad är solenergi?

Solenergi är en av våra mest betydande förnybara energikällor, tillsammans med vindenergi. Idag ser vi att solcellstekniken blir allt effektivare samtidigt som priserna sjunker. 

Men vad är egentligen solenergi? Solen är en outtömlig energikälla, och på bara en timme kan solstrålarna ge mer energi än vad hela världens befolkning förbrukar på ett år. Även om vi aldrig kommer att kunna utnyttja all denna energi, visar det hur kraftfull solen är. Genom att omvandla solenergi till el och värme kan vi minska vårt beroende av fossila bränslen och därmed också reducera utsläppen av växthusgaser.

Solens strålar kan utnyttjas på två sätt: för att producera elektricitet, vilket kallas solel, och för att producera värme, vilket kallas solvärme. Solel genereras med hjälp av solceller, medan solvärme alstras med hjälp av solfångare. 

Vill du lära dig mer om solenergi och vad det är. Då kan du läsa mer i vår artikel Vad är solenergi?

Vanliga frågor

Mer fakta om solceller

Varför är det bra med solceller?

Solceller har många fördelar. De är miljövänliga och minskar beroendet av fossila bränslen, vilket leder till lägre koldioxidutsläpp. Installationen sänker dina elkostnader genom egen elproduktion och kan även ge intäkter från försäljning av överskottsel. Solceller kräver minimalt underhåll, har lång livslängd och kan öka fastighetens värde. Dessutom finns det ekonomiska incitament som skattereduktioner och subventioner, såsom grönt avdrag.

Hur bra fungerar solceller på vintern?

En viktig sak att veta om solceller är att de fungerar även under vintertid. Snön kan faktiskt öka elproduktionen genom att reflektera ljus och förbättra solcellernas effektivitet. Dessutom fungerar solceller bra i något kallare temperaturer. Den största utmaningen på vintern är dock de begränsade soltimmarna, vilket kan minska elproduktionen.

Vilken temperatur är bäst för solceller?

En fakta om solceller som inte många vet är att de presterar som bäst vid en temperatur under 25°C. Vid högre temperaturer kan effektiviteten minska, eftersom solcellerna genererar mindre elektricitet när de blir varmare. Med det sagt, trots att solceller behöver solljus för att producera energi, är mycket höga temperaturer inte optimala för deras prestanda. På kalla, soliga dagar kan solceller därför vara mycket effektiva, eftersom de får gott om solljus.

Vilken vinkel är bäst för solceller?

För maximal elproduktion bör solpaneler ha en vinkel på omkring 30 och 50 grader. Mindre avvikelser påverkar endast produktionen marginellt. I norra Sverige kan en brantare lutning vara fördelaktig för att öka produktionen under vår och höst, när elpriserna är högre.

På platta tak installeras solceller ofta med en lutning på 10–20 grader mot söder för att underlätta rengöring från smuts, pollen och snö.

Vänligen aktivera Nödvändigt cookies för att visa innehållet