Solceller

Kan man installera solceller på garagetak?

Om du planerar att installera solceller på din villa och även har tillgång till ett garagetak, kan det vara fördelaktigt att utnyttja ytan till din solcellsanläggning. I den här artikeln utforskar vi ämnet solceller på garagetak. Kan man kombinera solceller på både bostad och garage, och hur stor kan en solcellsanläggning på garagetak vara? Allt det här och mer kommer vi gå igenom nu.

Författare
Dennis Hultman
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Solceller kan installeras på garagetak, vilket är ett bra alternativ om hustaket inte är lämpligt för solpaneler. 

  • För att optimera solcellernas effektivitet bör du överväga takets lutning, riktning och mängden sol som garagetaket får.

  • Det är möjligt att kombinera solpaneler på både garagetak och hustak. Genom att använda samma växelriktare kan du maximera energiproduktionen och effektivisera installationen.

  • Med det gröna avdraget kan kostnaden för solcellsinstallation bli mer lönsam. Avdraget ger 20 % på solceller och 50 % på relaterade installationer, såsom batterier och laddbox.

Kan man ha solceller på garagetak?

Absolut! Att installera solceller på garagetaket är ett alternativ för dig som vill investera i grön solenergi. Om ditt hustak inte är lämpligt för solceller kan garaget vara ett alternativ. Ett garagetak med söderläge och minimala skuggor är särskilt fördelaktigt för solpaneler.

Det är ingen större skillnad mellan att installera solceller på garagetaket och på ditt hustak. De samma principerna för att optimera solpanelernas prestanda gäller, oavsett taktyp. Det handlar om att säkerställa rätt lutning, orientering och undvika skuggning, vilket är viktigt för att maximera solcellernas effektivitet.

4 faktorer att ta i beaktning innan installation:

  1. Solinstrålning: Utvärdera hur mycket sol garagetaket får under dagen för att maximera dina solcellers effektivitet. 

  2. Takets väderstreck: Kontrollera vilken riktning och lutning taket har. 

  3. Skuggning: Se till så att garagetaket inte täcks av skugga större delen av dagen för att undvika förluster i effektivitet. 

  4. Energibehov: Bedöm både garaget och bostadens energibehov för att avgöra om solcellerna kommer kunna möta kraven. 

Genom att undersöka dessa faktorer och ha prisestimat till hands kan du bilda dig en klarare uppfattning om installationen av solceller på garagetaket är en god idé för dig.

Kan man installera solceller på platt garagetak?

Ja, det är fullt möjligt att installera solceller på ett platt garagetak. Även om takets lutning påverkar deras effektivitet, är det oftast tillgänglig takyta och geografisk plats som är mest avgörande. 

För platta tak är det även möjligt att använda upphöjda stativ eller ramverk för att ge solpanelerna en optimal vinkel.

Solcellslån
Solcellslån

Hur monteras solceller på garagetak?

För att montera solceller på ett garagetak med takpapp skruvas korta aluminiumprofiler (med en gummiyta på undersidan) fast genom takpappen och ner i underlaget. Solpanelerna fästs sedan på profilerna med klämmor. Tack vare gummiytan runt skruvarna minskar risken för läckage.

På ett garage som är 10 x 4 meter kan du montera ungefär 18 solpaneler, ibland fler. Det ger en effekt på cirka 6–7 kWp, vilket kan producera runt 5 500–6 000 kWh per år. Då kan du även värma garaget med den solenergi som solcellerna ger. 

Kombinera solceller på bostad och garage samtidigt

Är du nyfiken på möjligheten att kombinera solpaneler på både hus- och garagetak med samma växelriktare? Faktum är att detta är fullt möjligt, och så här fungerar det: 

För varje strömingång (MPPT) på växelriktaren kan du installera solpaneler i ett väderstreck. Avancerade växelriktare har ibland flera MPPT-ingångar, vilket möjliggör installation av paneler i olika väderstreck. 

Alternativt kan du använda mikroväxlarteknik, där varje solpanel är kopplad till sin egen mikroväxelriktare, vilket gör att varje panel kan optimera sin egen prestanda oberoende av de andra. 

Om garaget är beläget längre bort från bostaden kan en elektriker dra en starkströmsledning till växelriktaren. Det här innebär att det krävs en ränna för två gulrör: ett för plusledningar och ett för minusledningar. Efter att installationen är korrekt utförd, återfylls schakten med jord. Nu är huset redo för att värmas upp genom solceller från både bostadshuset och garagetaket.

Ladda elbilen med solceller på garaget

Hur bra låter det inte att ha solpaneler på taket som genererar elektricitet under dagen – som du sedan kan använda för att ladda din elbil? Det här är en smidig lösning, som dessutom är fullt möjlig. 

Så här fungerar det att ladda elbilen genom solenergi:

  1. Solcellerna fångar upp solljuset och genererar likström.

  2. Likströmmen leds via kablar till växelriktaren, som omvandlar den till växelström.

  3. En elmätare övervakar produktionen av el, förbrukningen och eventuella skillnader.

  4. Växelströmmen kan antingen användas direkt i hushållet eller matas automatiskt ut på elnätet vid överskott. 

  5. Genom en laddstation som är ansluten till fastighetens elnät kan du ladda din elbil.

Med vårt AI baserade energisystem Heartbeats unika funktioner och uppkoppling av husets energiprodukter - solceller, villabatteri, laddbox, värmepump och elbil - möjliggörs bl.a. att husets energisystem kan stödja elnätet när det finns behov och efterfrågan. 

Solcellslån

Ladda bilen med uteslutande solel

Så, är det då möjligt att enbart ladda sin bil med solel? Ja, självklart är det möjligt. En laddbox som kan integreras med solcellsanläggningen kan kommunicera med solcellerna och identifiera vilken el som genereras av dem. På så sätt kan du välja att enbart ladda din elbil med solenergi. 

Ladda bilen med solcellsbatteri

De flesta laddar sin elbil under natten. Eftersom solceller inte producerar el nattetid är det lätt att tro att du är helt beroende av elnätet för att ladda bilen. Det stämmer inte! Vanliga solcellsbatterier har en kapacitet på 5-15 kWh. Även om det inte räcker för att ladda en elbil fullt ut, då de flesta elbilar har en kapacitet på 40-60 kWh, täcks det dagliga behovet. 

Om du kör 10 mil per dag med din elbil och bilen drar 1,3 kWh per mil räcker ett 15 kWh-batteri för att täcka det dagliga behovet. 

Genom att lagra solel i ett solcellsbatteri kan du använda elen när som helst på dygnet. På så sätt ökar din egenanvändning och du blir mindre beroende av elnätet.  

Carport med solceller

Om du inte har ett garage utan en carport, är det möjligt att montera solpanelerna där istället. Även om ytan inte är så stor kan ett väl valt antal solpaneler vara ett bra komplement till ditt övergripande solcellsystem. 

Att ha solceller på en carport gör att du kan dra nytta av solenergin samtidigt som du skyddar din bil mot väder och vind. Faktum är att det här är en trend som växer sig allt större bland parkeringsplatser runt om i Europa. Förmodligen kommer vi även se mer av det i Sverige i framtiden.

Dimensioner för ett garage med solceller

Garage kommer i olika storlekar och varianter. Det finns bland annat fristående garage och garage som är integrerade med bostaden. Vissa är uppvärmda medan andra saknar isolering och är kallställda. För att optimera effektiviteten av en solcellsanläggning är det viktigt att dimensionera den utifrån det specifika energibehovet för garaget och det övriga hushållet. 

Mindre garage

Solcellspaket på 3 till 4 kW kan vara passande för ett vanligt tvåbilsgarage på cirka 6x6 meter, vilket ger en yta på runt 36 m2. För ett sådant garage skulle ett solcellspaket på mellan 3 och 5 kW vara lämpligt, vilket genererar ungefär 3 000 till 5 000 kWh per år.

Med solpaneler på 430W vardera skulle du behöva mellan 7 och 11 paneler, och de skulle täcka en takyta på cirka 20 till 25 m². Utöver att täcka garagets energibehov kan de även driva en laddbox för elbilen och ge en extra boost till hushållet. Normalt sett har solcellerna en livslängd på cirka 30 år.

Stora garage

Solcellspaket på 8 till 60 kW, eller ännu större, kan vara passande för stora garage såsom arbetsverkstäder, logistikanläggningar eller maskinhallar. Dessa har naturligtvis ett större behov av el. 

Beroende på det specifika elbehovet kan en solcellsanläggning på 8 till 60 kW, eller kanske ännu mer, vara lämplig. För att uppnå en effekt på cirka 20 kW kan du installera 40 solpaneler med en kapacitet på 505W vardera. Teoretiskt sett kan en sådan anläggning generera ungefär 20 000 kWh årligen, även om den faktiska nettoproduktionen kan variera.

Till exempel har bondgårdar med sina många byggnader börjat utnyttja solenergi allt mer. Byggnader av den här storleken har ofta tak med en låg lutning, kanske mindre än 5°. För att optimera solpanelernas vinkel kan du använda uppvinklade montagesystem, ofta stabiliserade med en form av ballast.

Direktmontering är också möjligt, då varje grads avvikelse från optimal lutning inte resulterar i så stor energiförlust som du kanske först trott. 

Lönsamhet för solceller på garagetak

Vilken avkastning kan du förvänta sig från solceller installerade på ett garagetak? Lönsamheten påverkas av flera faktorer, såsom inköpskostnad, elpris, solcellernas verkningsgrad och andra variabler. Mindre anläggningar tar generellt längre tid att nå lönsamhet.

Grönt avdrag gör solcellerna ännu mer lönsamma

Med det gröna avdraget från Skatteverket blir solceller och energilagring ännu mer lönsamt. Om du uppfyller villkoren kan du få 20 % avdrag på kostnaden för solceller och 50 % på batterier och laddboxar.

 Du kan läsa mer om bidrag för solceller i vår artikel:

Bygglov för solpaneler på garagetak

Sedan 2018 har kommunerna förenklat bygglovsreglerna för solceller. Det finns fortfarande vissa undantag.

Det kan till exempel vara svårare att få bygglov på byggnader som är K-märkta, eller om installationen förändrar byggnadens utseende. Detta är särskilt relevant för solceller på platta tak, där de upphöjda systemen som ger solpanelerna sin lutning kan bryta mot takets naturliga form. För att vara säker på vad som gäller i ditt specifika fall bör du rådgöra din lokala kommun.

Solceller garage
Solceller garage

Inkludera solceller på garaget med solpaneler från 1KOMMA5º

Vi på 1KOMMA5º ser ett garage med solceller som både en möjlighet och ett komplement till din solcellsinstallation. Om du funderar på att installera solceller på ditt hustak kan det vara klokt att även inkludera garaget i anläggningen. 

Vi är dedikerade till att erbjuda smarta energilösningar för villa- och fastighetsägare i Sverige. Vårt mål är att göra villamarknaden klimatneutral till 2030 – sedan 2016 har vi hjälpt över 12 000 hushåll att bli CO2-neutrala genom att installera solcellsanläggningar, laddboxar och batterier för energilagring.

För att ge dig den bästa servicen erbjuder vi ett kostnadsfritt hembesök, där vi bedömer ditt hustak eller garagetak och presenterar en skräddarsydd offert. Vi planerar också in ett installationsdatum som passar dig. 

Artiklar från vårt magasin