Står du i valet och kvalet om du ska köpa solceller till fritidshuset? Det finns ingen anledning att tveka! En solcellsanläggning är i de allra flesta fall en lönsam investering – oavsett om du installerar den på ditt bostadshus eller på fritidshuset där du vistas under begränsade perioder. Den solel som solceller kan producera är tillräcklig för att kunna täcka elförbrukningen under tiden du bor i fritidshuset, men också för driftkostnader under hela året. I den här artikeln berättar vi mer om solceller på fritidshus.
En solcellsanläggning på 5 kW kan producera runt 5 000 kWh per år, vilket räcker för att täcka elbehovet i en genomsnittlig sommarstuga.
Kostnaden för en solcellsanläggning på 5 kW är cirka 100 000 kronor, med det gröna avdraget på 20 % kan priset minimeras till cirka 80 000 kronor.
Under varma månader när elförbrukningen för uppvärmning är låg täcker solcellerna elbehovet för de flesta fritidshus.
Enligt Stockholms Energimarknadsbyrå har en genomsnittlig sommarstuga en årlig elförbrukning på cirka 6 500 kWh. En solcellsanläggning på 5 kW, som kan producera runt 5 000 kWh per år, är därför tillräcklig för att täcka elbehovet i en typisk sommarstuga.
Om du vanligtvis vistas i din sommarstuga under varma dagar behöver du inte använda el för uppvärmning. Det innebär att du kan producera ett överskott av el och sälja det direkt till ditt elbolag.
Som vi tidigare nämnt har ett fritidshus eller sommarstuga i snitt en elförbrukning runt 6500 kWh varje år. Det varierar förstås beroende på hur mycket du vistas där och om du brukar besöka huset på vintern. De flesta besöker sin sommarstuga främst under årets varmaste månader. Vid det här laget vet du vad det innebär, du använder och betalar inte för elen under resterande månader.
Om din elförbrukning stämmer överens med genomsnittet kan en anläggning av solpaneler på 5 kWh – som producerar ungefär 5000 kWh årligen – räcka gott och väl.
En solcellsanläggning på 5 kW tar upp cirka 28-32 m2 takyta och består ofta av 12 sammankopplade solpaneler (415 W). Det finns även paneler på 495-505 W. De är lika effektiva per yta som de andra och något större (1134 x 2094 mm). Tio av panelerna ger cirka 5,05 kWp.
Det första du behöver fundera över när du ska välja solpaneler till fritidshuset är det totala elbehovet för året. Precis som för ett boningshus är det viktigt att anpassa solcellssystemet efter hur mycket el fritidshuset förbrukar, både under perioder när det används regelbundet och under tider på året när det står tomt.
Fundera på vilka apparater och system som behöver el – som kylskåp, belysning, uppvärmning eller laddning av elektronik, och hur ofta dessa används. Genom att göra en noggrann uppskattning av det årliga elbehovet kan du säkerställa att systemet är tillräckligt stort för att möta dina behov, utan att det blir överdimensionerat och onödigt dyrt.
Det finns flera anledningar till varför solceller är en gynnsam investering för fritidshus och sommarhus. Då tekniken är fri från underhåll behöver du till exempel inte bekymra dig över att behöva besöka stugan bara för solcellernas skull. Miljöaspekten är i sin tur också värd att nämna – genom att välja solel värnar du om miljön och minskar ditt eget klimatavtryck avsevärt. Vi listar 5 fördelar med solceller till fritidshuset nedan.
Solceller på fritidshus kan ge en årlig besparing på cirka 6 000 kr genom minskade elkostnader och intäkter från såld överskottsel. Återbetalningstiden för en sådan investering är vanligtvis mellan 10 och 15 år.
Avkastningen för solceller på ett fritidshus är inte är lika hög som för en större anläggning på en permanent bostad. Trots det är det en mycket lönsam investering.
När du investerar i solceller säkerställer du långsiktig elproduktion.
Visste du att?: Svenska solceller ger 28–40 CO2-ekvivalenter per kWh. Det är bättre än den europeiska elmixen i stort.
Det finns två olika investeringsstöd du kan ansöka om när du installerar solceller till ditt fritidshus. Det gör din investering ännu mer lönsam.
Studier visar att värdet på fastigheter ökar efter installation av solceller.
Solceller till sommarstugan ger större kontroll över din energiförbrukning. Det skyddar också din ekonomi mot stigande elkostnader.
Kostnaden för en anläggning på 5 kW ligger på runt 100 000 kronor, och med det gröna avdraget får du 20% avdrag direkt på fakturan. Det sänker den totala kostnaden till cirka 80 000 kronor.
Även om det finns mindre anläggningar har vi i det här exemplet valt en anläggning på 5 kW, som i bästa fall kan producera 5 000 kWh per år. Det räcker oftast för att täcka fritidshusets elbehov.
Precis som med alla större investeringar finns det detaljer som du bör ha i åtanke om du funderar på solceller till sommarstugan. Vi listar dem nedan.
Om du har för låg elförbrukning i fritidshuset finns det risk att investeringen inte kommer gynna dig rent ekonomiskt.
Om du har ett väldigt litet fritidshus kanske solcellerna inte får plats på taket för att täcka ditt energibehov.
Tänk på att installationen av solceller kan kräva en initial kostnad för takets anpassning eller förstärkning, vilket kan påverka din totala budget.
Ett solcellspaket på 230V är vanligtvis ett utmärkt val för de flesta sommarstugor. Så länge din stuga är ansluten till elnätet, är installationen densamma som för ett bostadshus. Det innebär att du kan njuta av fördelarna med solenergi utan att behöva oroa dig för tekniska skillnader. Nedan listar vi specifikationer med ett solcellspaket på 230V.
Antal solpaneler: 10-30
Antal Watt: 300-400
Krav på bostaden: Ansluten till elnätet.
Solcellspaketet passar: Sommarstugor med en elförbrukning över 3 000 kWh per år.
Installation: Kräver en behörig solcellsmontör och elektriker
Bidrag: Rätt till grönt avdrag på 20% och skattereduktion för solceller.
Ungefärligt pris: 130 000 kr inklusive avdrag.
Ungefärlig elproduktion per år: 3 000-10 000 kWh.
Med solceller från 1KOMMA5º kan du göra ditt smultronställe helt självförsörjande på solenergi. Vi erbjuder skräddarsydda solcellslösningar som anpassas efter just dina behov. Så länge sommarstugan är uppkopplat mot elnätet kan vi hjälpa dig ta steget mot en grönare elproduktion.
Våra experter hjälper dig hela vägen – från planering till installation. Vi säkerställer att du får en optimal lösning som maximerar både besparingarna och energieffektivitet.
Vi svarar på de mest ställda frågorna om solceller till fritidshuset.
Du får installera 12V solceller själv. Starkströmsanläggingar får du inte installera utan behörig elektriker.
Vi rekommenderar alltid att ta hjälp av en elektriker när du arbetar med ström.
Du behöver ha minst en 3 kW solcellsanläggning för att det ska vara lönsamt att ha solceller på fritidshuset. En anläggning med lägre effekt skulle inte göra investeringen lönsam.
Det är möjligt att bygga ut en solcellsanläggning i framtiden. Det bästa och billigaste är alltid att investera i en tillräckligt stor anläggning på en gång.
Om du bygger på din solcellsanläggning i framtiden kan det bli aktuellt med en ny växelriktare som klarar av ytterligare solceller.