Sälja solel – Så funkar det
Visst kostar det pengar att investera i solceller, men vi tycker att man ska se på det som just en investering. Du börjar spara pengar på din elräkning redan från dag ett, värdet på huset ökar och du kan även sälja tillbaka el till elnätsleverantören.
Förutom att du inte blir lika påverkad av stigande elpriser och att värdet på huset ökar kan du även tjäna pengar på din solcellsanläggning genom att sälja tillbaka el till elnätsleverantören.
Det första du måste göra för att sälja solenergi är att skaffa ett elhandelsavtal med en elnätsleverantör. Har du inget avtal får du inte betalt för den överskottsel du matar ut på elnätet.
Besök de olika elnätsleverantörernas hemsidor för att se hur mycket de betalar för solel. Tänk dock på att de ofta kräver att om man vill sälja el även måste köpa el från samma bolag. Se därför till att även jämföra priser för elen du köper.
När du väl är igång matar din elcentral automatiskt över den el du inte förbrukar ut till elnätet. Elmätaren håller koll på hur mycket du förbrukar och hur mycket du säljer vidare. Intäkterna dras automatiskt av på din elräkning och skulle intäkterna överstiga utgifterna betalas pengarna ut till ditt bankkonto.
Hur mycket får jag betalt för solelen jag säljer?
Bolagen som köper el brukar erbjuda marknadspriset för el, som brukar variera mellan 25 och 40 öre per kWh. Några av bolagen erbjuder ytterligare några öre för överskottselen de köper. Vissa bolag erbjuder till och med upp till 1 krona extra per såld kWh som välkomsterbjudande.
Alla bolag säljer elen dyrare än vad de betalar för att köpa solel så det mest lönsamma generellt sett är ändå att använda den el man själv producerar.
Måste jag betala skatt om jag säljer el?
Intäkterna man får från att sälja solenergi och exempelvis hyresintäkter för huset ses som kapitalinkomst. Regelverket säger att den som får in mer än 40 000 kronor från sitt hus måste betala inkomstskatt. Om du har inkomster över 30 000 exklusive moms kronor på ett år som genereras från ditt hus måste du betala moms på intäkterna. Vanliga mikroproducenter av solenergi brukar inte komma upp i dessa intäkter.
Vilka skattereduktioner har jag rätt till?
När du installerar solceller får du dra av 15 procent av kostnaden för både material och installation. Läs mer om det gröna rot-avdraget här!
Du har även rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh när du säljer solel. Detta sker automatiskt. En gång om året läser elnätsägaren av hur mycket solenergi du har sålt och skickar till Skatteverket. Uppgifterna förtrycks sedan i din deklaration. Och när det är dags att sälja huset får du göra ett skatteavdrag då installation av solceller ses som en grundförbättring av huset.
Läs mer om skatter och mikroproduktion av förnybar el på Skatteverkets hemsida!
Berätta lite mer om dig själv!
Vill du ha ett kostnadsfritt hembesök? Eller har du en fråga du inte fått svar på? Alla dina frågor och funderingar är välkomna. Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss så snart vi kan.