Minuspris, även kallat negativt elpris, uppstår när det finns ett överskott av elektricitet på elmarknaden samtidigt som efterfrågan är låg. I den här artikeln förklarar vi närmare vad minuspris på el innebär, vad som händer med din elräkning vid minuspris och hur det påverkar dig som säljer el.
Minuspris på el inträffar när elpriset blir negativt på grund av ett överskott av elproduktion och låg efterfrågan.
Minuspriser är vanligast under hösten och våren, särskilt vid höstregn eller vårfloder, då vattenkraftens balanskapacitet är begränsad.
Med ett fast elpris påverkas du inte av minuspriser. Med ett rörligt eller timbaserat elpris kan minuspriser sänka dina elkostnader.
Mikroproducenter som säljer överskottsel till timspotpris kan behöva betala för den sålda elen vid minuspriser. Tack vare skattereduktionen på 60 öre per såld kWh och ersättning för nätnytta får du i 99% av fallen ändå ersättning.
Minuspris på el betyder att elpriset är negativt. Det inträffar när det finns ett överskott av el på marknaden, det vill säga när tillgången på el är betydligt högre än efterfrågan. Minuspris är ett tecken på ett tillfälligt obalanserat elsystem där det produceras mer el än vad som kan användas.
Mer om hur minuspris fungerar går vi igenom nedan.
På de flesta marknader styrs priset av utbud och efterfrågan. Om det finns brist på en vara och efterfrågan är hög, stiger priset. Om utbudet är stort och efterfrågan låg, sjunker priset. När priset blir för lågt kan säljaren välja att lagra varan tills marknadsläget förbättras. Riktigt så fungerar det inte på elmarknaden.
El är svårt att lagra i stor skala. Och produktionen måste hela tiden matcha förbrukningen. Det går därför inte att vänta tills efterfrågan ökar. Om det produceras mer el än vad som behövs – till exempel vid kraftiga vindar eller starkt solsken – måste överskottet hanteras direkt.
Elproducenter har då två alternativ: stoppa produktionen, vilket är både dyrt och komplicerat, eller sälja elen till ett negativt pris. Det innebär att de betalar för att bli av med överskottselen.
Minuspriser används för att hantera överskott och säkerställa balansen i elsystemet. Det är avgörande för att elnätet ska fungera stabilt.
Nej, inte riktigt. Även om spotpriset är negativt betalar du fortfarande avgifter till elnätsbolaget, inklusive elöverföringskostnad, energiskatt och moms på varje kWh du importerar. Det innebär att du aldrig får el helt kostnadsfritt, även vid negativa elpriser.
Under 2023 förekom minuspriser i Sverige under cirka fem procent av årets timmar. Det inträffade oftast nattetid eller vid låg efterfrågan. Under 2024 började vi se minuspriser även under vissa timmar på dagtid – tack vare den ökande andelen solkraft i Sverige.
Vill du förstå hur minuspris på el uppstår och hur det påverkar elmarknaden och dig som konsument? Låt oss gå igenom några av de vanligaste orsakerna till minuspriser.
När kraftverk och förnybara energikällor, som vind- och solkraft, producerar mer el än vad marknaden behöver, uppstår ett överskott. Det inträffar ofta när det blåser mycket samtidigt som det är soligt. Det leder till att tillgången på el blir högre än efterfrågan och minuspriser uppstår.
El är svårt att lagra i stora mängder – vilket gör att produktion och förbrukning hela tiden måste vara i balans i realtid. Om det inte finns möjlighet att lagra överskottsel och efterfrågan är låg vid ett givet tillfälle, kan det leda till minuspriser.
Elmarknaden är uppdelad i olika regioner med begränsad kapacitet för import och export av el. I Sverige delas marknaden in i fyra elområden. Om ett område producerar mer el än det kan konsumera och det saknas kapacitet för att exportera överskottet till andra områden, kan det resultera i negativa priser i det specifika området.
Hur minuspriser påverkar din elkostnad beror på vilket elavtal du har. Vi går igenom hur de olika avtalen påverkas och hur du eventuellt kan dra nytta av minuspris på el nedan.
Har du ett fastprisavtal påverkas du inte av minuspriser. Ditt elpris är låst och förblir detsamma oavsett hur elpriserna på marknaden förändras.
Med ett rörligt elavtal påverkas din kostnad av det genomsnittliga elpriset under en månad. Minuspriser kan bidra till att sänka det genomsnittliga priset och därmed minska din månadskostnad. Om elpriserna är höga under andra perioder av månaden, kan det genomsnittliga priset istället stiga.
Om du har ett avtal med timbaserat pris kan du spara pengar genom att planera din elanvändning. Under timmar med låga eller negativa priser kan du exempelvis köra tvättmaskinen, ladda elbilen eller använda andra elkrävande apparater.
Du som producerar egen el och säljer tillbaka till elnätet kallas för mikroproducent av el. Är du en mikroproducent funderar du säkert på hur minuspris på el påverkar dig. Nedan går vi igenom allt du behöver veta.
När du säljer el följer du timspotpriset på marknaden. Vid minuspriser kan det innebära att du får betala för att leverera el. Det betyder inte att du automatiskt går med förlust. Här är varför:
Du får en skattereduktion på 60 öre per såld kilowattimme (kWh), vilket alltid ger dig en grundintäkt oavsett spotpriset.
Utöver skattereduktionen får du en extra ersättning från ditt elnätsbolag för den nytta din el gör i elnätet. Ersättningen varierar mellan olika elnätsbolag.
Låt oss säga att minuspriset för el ligger på –8 öre per kWh och att nätnyttan är 2 öre per kWh. Då ser din intäkt ut så här:
60 öre (skattereduktion) – 8 öre (minuspris) + 2 öre (nätnytta) = 54 öre per kWh.
Du tjänar alltså 54 öre per såld kilowattimme, trots minuspriset.
Om du har solceller och säljer din el kan du fortfarande tjäna pengar även vid minuspriser – tack vare skattereduktionen och nätnyttan. För att maximera dina intäkter kan du använda mer av din egenproducerade el under timmar med minuspris och istället sälja överskottet när elpriset är högre.
Det är viktigt att komma ihåg att minuspris är relativt ovanligt i Sverige. För det mesta har du möjlighet att sälja din egenproducerade el till ett betydligt högre pris. Det innebär att minuspriser endast påverkar dig vid enstaka tillfällen.
Trots att minuspris på el är relativt ovanligt i Sverige är det viktigt att få ut så mycket som möjligt av din egenproducerade el. Med 1KOMMA5° AI-baserade energisystem Heartbeat får du ett smart och heltäckande system som kopplar ihop din solcellsanläggning, ditt batteri, din laddbox och din värmepump. Systemet gör att allt kommunicerar och samordnas för att optimera både din elproduktion och din elförbrukning.
Heartbeat hjälper dig att övervaka elmarknadens priser i realtid och planera din elanvändning smartare. Det har aldrig varit enklare att använda din egenproducerade el under timmar med minuspriser och sälja överskottet när priserna är högre.