Solceller

Mikroproducent av el: Allt du behöver veta för att komma igång!

Att bli mikroproducent av el innebär att du kan producera din egen energi. Något som inte bara minskar dina elkostnader utan även bidrar till en mer hållbar framtid. Den här artikeln fungerar som en guide för dig som redan har eller funderar på att installera solceller. Vi går igenom allt du behöver veta om vad en mikroproducent av el är, hur du kommer igång och vilka fördelar mikroproduktion innebär för ditt hushåll.

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Mikroproduktion av el innebär att producera egen el, ofta från sol eller vind, med en anläggning på max 43,5 kW. 

  • Mikroproducenter kan sälja överskottsel tillbaka till elnätet och få ersättning från elhandelsföretag. 

  • Mikroproducenter har rätt till skattereduktion för såld el upp till 30 000 kWh per år, förutsatt att de uppfyller Skatteverkets krav.

  • Mikroproducenter behöver inte betala inmatningsavgift för el om anläggningen uppfyller Ellagens krav. 

Vad är en mikroproducent av el?

Vi börjar med att gå igenom vad en mikroproducent av el är. En mikroproducent är en mindre elproducent. I regel producerar mikroproducenter förnyelsebar el från sol eller vind. Har du som privatperson installerat solceller eller funderar på att installera solceller blir du en mikroproducent av solenergi. 

Idag finns det ingen enig definition för vad en mikroproducent är. Anledningen till det är att Skatteverket och Ellagen definierar begreppet på olika sätt. De två definitionerna kan du läsa mer om längre ner i artikeln.

Vad är mikroproduktion av el?

Den som producerar elektricitet via en privat solcellsanläggning är själva producent.

Mikroproduktion, å andra sidan, fokuserar på hur elen produceras och hur mycket som produceras. Mikroproduktion sker vanligtvis för vindkraft eller solkraft och är en småskalig elproduktion. Enligt Ellagen ska en solcellsanläggning ha en maxeffekt på 43,5 kilowatt för att räknas som en mikroproduktionsanläggning.   

Illustration som visar skillnaden mellan en traditionell elkund, mikroproducent som lagrar överskott i ett batteri och mikroproducent som säljer överskottet till elnätet.

Vad innebär det att man är en mikroproducent av el?

Mikroproduktion av el blir allt vanligare i Sverige, där småskaliga energilösningar som solceller spelar en viktig roll. Nedan går vi därför igenom vad det innebär att vara en mikroproducent av el samt vilka fördelar det kan medföra för dig som mikroproducent.

Några kännetecken för mikroproduktion av el:
Anläggningens kapacitet

 I Sverige definieras mikroproduktion som en anläggning med en effekt upp till 43,5 kW. Du som mikroproducent av el får alltså inte ha en anläggning med högre effekt än det.

Egenanvändning av egenproducerad el

Majoriteten av den el som produceras används på plats, alltså i ditt hushåll. 

Överskottsförsäljning av egenproducerad el

Om din anläggning producerar mer el än vad du behöver för stunden kan överskottet säljas tillbaka till elnätet. Mikroproducenter av el kan få betalt av sitt elhandelsbolag för denna el, samt eventuella ersättningar för nätnytta.

Skatteförmåner för mikroproducenter av el

Mikroproducenter kan vara berättigade till skatteförmåner, som skattereduktion för såld överskottsel upp till en viss mängd. 

Hur mycket el får man producera som mikroproducent?

Det finns ingen begränsning för hur stor solcellsanläggningen får vara. Du får installera en så stor anläggning som du vill. För att klassas som mikroproducent av el får anläggningen ha en maximal effekt på 43,5 kW – vilket kan vara bra att ha i åtanke. Om du överskrider den maximala effekten kan det tillkomma avgifter när du säljer överskottsel till elnätet.

Hur mycket el får man sälja som mikroproducent?

Nu vet vi att det finns en gräns för vilken effekt din solcellsanläggning får ha för att du ska klassas som en mikroproducent. Så finns det någon gräns för hur mycket el du får sälja som mikroproducent? 

Ja, det finns en gräns för hur mycket el du får sälja tillbaka till elnätet utan att behöva betala skatt och moms. De flesta villaägare med solpaneler producerar sällan så mycket el att det blir skattepliktigt. Vi går igenom de grundläggande reglerna för mikroproduktion av el. 

  • Du får sälja el upp till 40 000 kronor per år utan att betala skatt. Kom ihåg! Du måste deklarera din elförsäljning. 

  • Du får skattereduktion för den el du säljer, upp till samma mängd som du har köpt från elnätet under året. Underlaget för skattereduktion grundas alltså på antalet kilowattimmar du matat in på elnätet under ett år. Om du exempelvis producerar 10 000 kWh och använder 7 000 kWh under ett år, har du rätt till skattereduktion för 3 000 kWh.

  • Om din elförsäljning understiger 37 500 kronor per år behöver du inte betala moms på den sålda elen.

Mikroproducent el

Fördelar med att vara mikroproducent av el

Som du säkert förstår finns det en rad fördelar med att vara mikroproducent av el. I Sverige får mikroproducenter av solel ta del av flera fördelar som ägare av större anläggningar inte kan nyttja. Vi går igenom några av fördelarna nedan. 

1. Du får skattereduktion på såld solel

Som mikroproducent kan du få skattereduktion på 60 öre per kWh för den el du säljer till elnätet. Du kan få skattereduktion för upp till 30 000 kWh per år eller för lika mycket el som du har köpt från elnätet. 

3. Mer förmånliga elhandelsavtal

Du får i regel mer betalt för den överskottsel som du matar tillbaka till elnätet när du är en mikroproducent. De flesta elhandelsbolag kräver dock att du både köper och säljer el för att få ett förmånligare pris. Därför är det viktigt att jämföra både inköpspris och säljpris när du väljer elavtal för solceller. För att du som mikroproducent ska få det bästa priset för din sålda solel är det alltid en god idé att jämföra elbolag. 

2. Du får mätarbytet gratis

Som mikroproducent är det kostnadsfritt att byta till en elmätare som registrerar både inmatad och utmatad el. Ditt elnätsföretag hanterar bytet utan kostnad och gör det efter att dina solceller har installerats. 

4. Du får ingen inmatningsavgift

Om du är mikroproducent av el undviker du den avgift som nätägare annars kan ta ut för att mata in el på nätet. Om du inte klassas som mikroproducent kan elnätsföretaget ta ut en avgift på 0,1–0,3 öre per inmatad kWh.

Ellagen är den som reglerar elnätsföretagens rätt att ta ut inmatningsavgifter. Många elhandelsbolag följer samma riktlinjer. Om du inte är mikroproducent av el kan det innebära högre månads- eller årsavgifter för inmatningsabonnemang. 

Bra att veta är att det är väldigt få elnätsföretag och elbolag som tar ut dessa avgifter för en liten produktionsanläggning (under 43,5 kW). 

Regler för att bli mikroproducent av el enligt Ellagen

I Ellagen (1997:857) står de villkor som är aktuella för mindre produktionsanläggningar. Följande krav måste uppfyllas för att du ska kunna räknas som mikroproducent enligt Ellagen:

  1. Ditt säkringsabonnemang får maximalt ha en effekt på 63 ampere. 

  2. Anläggningens effekt får vara högst 43,5 kilowatt.

Tidigare fanns det ett krav enligt Ellagen om att du var tvungen att köpa in mer el än vad som såldes under ett år för att klassas som mikroproducent. Detta krav avskaffades i och med en uppdatering av ellagen den 1 juli 2022.

Vad händer om jag inte uppfyller kraven för att bli mikroproducent av el?

Om du inte uppfyller Ellagens krav för att vara mikroproducent har ditt elnätsföretag rätt att ta ut en avgift för att mata in el. Det kan innebära både en högre årsavgift och en avgift per inmatad kWh. 

Vissa elnätsföretag väljer ändå att avstå från att ta ut dessa avgifter, även om du inte uppfyller alla kriterier för mikroproduktion av el. Om du till exempel producerar mer el än du köper under ett år kan elnätsföretaget ändå avstå från att ta ut inmatningsavgifter.

Skatteverkets regler för mikroproduktion av el påverkar skattereduktionen för solceller

Som vi gått igenom tidigare har privatpersoner som installerar solceller vanligtvis rätt till skattereduktion för såld el. Skattereduktionen dras av från din inkomstskatt. Det innebär att du behöver ha en beskattningsbar inkomst för att kunna utnyttja skattereduktionen.

Följande kriterier måste uppfyllas för att få skattereduktion för såld el: 
  • Elen måste matas in och ut via samma anslutningspunkt.

  • Huvudsäkringen vid anslutningspunkten får inte vara större än 100 ampere.

  • Du kan bara få skattereduktion för det antal kWh du köpt från elnätet.

  • Du kan maximalt få skattereduktion för 30 000 kWh per år.

Det är alltså möjligt att få skattereduktionen för solceller även om du inte uppfyller alla kraven som Ellagen har för mikroproduktion. Viktigt att ha i åtanke är att det, i nästan alla fall, är mer lönsamt att uppfylla Ellagens krav. På så sätt erhåller du ett mer fördelaktigt avtal för din elförsäljning och undviker extra avgifter. 

Förslag om nya regler för mikroproducenter av el

Ovanstående kriterier för att få skattereduktion gäller idag. Den 1 januari 2026 kan skattereduktionen komma att avskaffas, enligt ett nytt förslag från regeringen. Det skulle innebära att du som mikroproducent inte längre får 60 öre per kWh i skattereduktion när du säljer din egenproducerade el till elnätet. Om 60-öringen tas bort måste solkraften konkurrera mer på marknadens villkor. Regeringen anser att detta kommer att göra elmarknadens prissignaler viktigare för att långsiktigt stärka Sveriges leveranssäkerhet och försörjningstrygghet.

Sälja el som mikroproducent från egen anläggning och få ersättning

Vid det här laget har du förhoppningsvis full koll på att du kan sälja din överskottsenergi till ett elhandelsföretag. Då betalar företaget dig per kWh och säljer sedan vidare elen till elnätet. Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan du väljer elhandelsföretag. Vi går igenom dem nedan. 

  • De flesta elhandelsföretag kräver att du, om du väljer dem, även köper deras el. Därför är det viktigt att undersöka vilket pris per kWh de tar för elen. Detta eftersom du troligen kommer att behöva köpa el från dem när din egen produktion inte räcker till.

  • I juni 2023 infördes en ny reglering gällande mikroproduktion. Regleringen säger att det elhandelsföretag som du säljer din överskottsel till är skyldig att ge dig skälig ersättning för produktionen. Även om du inte har något avtal med elhandelsföretaget gäller regleringen för dig som mikroproducent av el.

För att få maximal ersättning bör du jämföra vad elhandelsföretagen erbjuder och teckna ett avtal för försäljning.

Måste man sälja sin el från solceller?

Nej, du måste inte sälja den el du producerar från solceller – om du inte vill såklart! Du kan använda elen för ditt eget hushåll. Många installerar solceller för att minska sitt beroende av elnätet och sänka sina energikostnader.

Ett annat alternativ är att investera i ett ellagringssystem i form av ett villabatteri. På så sätt ökar egenanvändningen av din producerade solel. Du lagrar helt enkelt din överskottsel i batteriet och kan använda energin när solen gått ner, eller under molniga dagar. 

Oftast är produktionen betydligt större än förbrukningen under sommaren, vilket gör att du troligtvis kommer sälja ditt överskott oavsett om du har ett batteri eller inte. 

Bli mikroproducent av el med solceller från 1KOMMA5º

Vi på 1KOMMA5º strävar alltid efter att göra övergången till solenergi så smidig som möjligt och anpassar lösningar efter dina specifika behov. Ta steget mot att bli mikroproducent av el med solceller från oss. 

Genom att välja 1KOMMA5º får du inte bara tillgång till kvalitetsprodukter, utan även en pålitlig leverantör som bryr sig om både din energiförbrukning och vår gemensamma framtid. Tillsammans kan vi bidra till en renare och mer hållbar energiframtid. Påbörja din mikroproduktion av el tillsammans med 1KOMMA5º genom att kontakta oss! 

Takpannor med inbyggda solceller pris

Artiklar från vårt magasin