fbpx

Grönt avdrag vid installation av solceller

Från och med 1 januari i år får du dra av 15 procent av kostnaden för installation av solceller. Den nya skattereduktionen gäller både för installation och material. Till skillnad mot tidigare bidrag för solceller görs avdraget direkt på slutfakturan och du behöver inte tveka på om du blir beviljad en skattereduktion eller inte. Tidigare kunde man få vänta upp till ett år för att få reda på om man får bidrag för sin solcellsanläggning eller inte.

I år kom ett nytt bidrag för dig som går i tankar att installera solpaneler på ditt tak – skattereduktion för grön teknik. Avdraget är på 15 procent och får göras på både material och arbete. Det är företaget du anlitar som ansöker om utbetalning av skattereduktionen från Skatteverket när arbetet är utfört och betalt. Du som kund behöver inte göra någonting, avdraget görs direkt på din slutfaktura.

 

Stor skillnad mot tidigare bidrag för solceller

Med det nya så kallade gröna rotavdraget behöver du inte tveka på att du får dra av 15 procent av kostnaden. Det statliga investeringsstödet på 20 procent av installationskostnaden som var möjligt att söka fram till 7 juli 2020 kunde ta slut och många som ansökte om stödet fick det inte beviljat. Det kunde även ta upp till ett år innan den som installerat solceller fick besked om de blev beviljade bidraget eller inte.

Så funkar grönt rotavdrag

Den nya gröna rotavdraget gäller material och installation, vilket betyder att du inte får göra avdrag för kostnader i samband med till exempel resor och hyra av utrustning som det solcellsföretag du anlitar för installationen har.
Vi på Cell solar är noggranna med att tydligt redovisa vår etableringskostnad och säkerhetskostnad för till exempel installation av snörasskydd på fakturan – det vill säga kostnader som man inte får göra avdrag för. Om företaget du anlitar gör avdrag för hela beloppet kommer Skatteverket att räkna ut en schablonavgift för vad de anser att att kostnaderna som inte ingår i skattereduktionen är, vilket i slutändan kan leda till ett lägre belopp som det beviljas avdrag för.

En annan skillnad är att det nya avdraget endast gäller privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag kan inte bli beviljade en skattereduktion.

 

Vi finns här för att hjälpa dig

För oss på Cell solar är det viktigt att alla våra kunder verkligen förstår hur reglerna för skattereduktion för grön teknik fungerar. Vilka kostnader som ingår och vilka som inte gör det. Vi är tydliga, förklarar och svarar på alla dina frågor för att du ska känna dig trygg vid en investering i solceller.

Tänk på!

Man kan maximalt få en skattereduktion för installation av grön teknik på 50 000 kronor per person och år. För att kunna utnyttja hela beloppet behöver du ha betalat in tillräckligt med skatt under året. Speciellt viktigt är detta att tänka på om du även har använt rot- och rutavdrag. Det nya gröna avdraget är fristående från rot- och rutavdrag, vilket betyder att utrymmet för vad du kan bli beviljad för inte påverkas om du även använder alla tre avdrag.

 

Läs mer om hur skattereduktion för grön teknik fungerar på Skatteverkets hemsida.

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/gronteknik/safungerarskattereduktionenforgronteknik.4.676f4884175c97df4192870.html

 

Finansiera din solcellsanläggning

Behöver du hjälp att finansiera din investering i solceller har vi tagit fram en skräddarsydd lösning tillsammans med Handelsbanken Ecster.

Du kan läsa mer om vår lösning här! https://1komma5.se/finansiera

 

 

Berätta lite mer om dig själv!

Vill du ha ett kostnadsfritt hembesök? Eller har du en fråga du inte fått svar på? Alla dina frågor och funderingar är välkomna. Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss så snart vi kan.