Installera solceller: hur går en installation till och vad kostar det?

Funderar du på att installera solceller, men känner dig osäker på hur processen går till? Du kan ta det lugnt. Vi finns här för att guida dig genom hela resan – från början till slut. Hos oss är du i trygga händer, från det första mötet till att solcellerna är installerade på ditt villatak. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du kan börja generera din egen solenergi.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
1 min
Kostnad

Vad kostar det att installera solceller?

Så hur mycket kostar det att installera solceller? Jo, det kan variera och påverkas av faktorer som anläggningens storlek, typ av solcellspaneler och priset för själva installationen. Ofta visas kostnaden per installerad kilowatt (kW). Idag brukar kostnaden för installation av solceller för en normalstor villa ligga på någonstans mellan 10 000 och 15 500 kronor per kW. Till exempel kan en anläggning på 10,4 kW kosta ungefär 104 000 till 162 000 kronor. 

Kostnaden för installation av solceller kan skilja sig en del från en installatör till en annan. Priset kan dessutom påverkas av tilläggsprodukter och takets beskaffenhet. En rekommendation är att alltid samla in en offert från olika solcellsleverantörer och noggrant gå igenom vad som ingår i priset. Kom också ihåg att eventuell skattereduktion ingår i den totala kostnaden för att installera solceller. Här kan du läsa mer om Skattereduktion för grön teknik. 

Läs även: Pris och kostnader för solceller: Ta reda på vad solcellerna kostar.

Installation

Kan man installera solceller själv?

Nej, enligt gällande lagstiftning är det inte tillåtet att installera solceller själv. En installation av solcellsanläggning kräver professionell expertis och måste utföras av ett registrerat elinstallationsföretag. Det här är för att säkerställa att installationen uppfyller de nödvändiga säkerhetsstandarderna och Elsäkerhetsverkets föreskrifter. Innan installationen krävs en bedömning av takets skick, en snö- och vindlastberäkning, samt nödvändiga godkännanden från relevanta myndigheter. Med det sagt är det mycket viktigt att du väljer en erfaren och pålitlig installatör för att säkerställa en säker och effektiv installation av dina solceller. 

Installation

Förberedelser när du ska installera solceller

Att installera solceller är en spännande process. Om du är osäker på hur processen går till finns det ingen anledning att oroa sig. Vi på 1KOMMA5° är med dig under hela resan, från första mötet till att solcellspanelerna är installerade på ditt tak och du kan producera din egen förnybara el till ditt hushåll. Även efter installationen säkerställer vi att du får ta del av en optimal produktion av solel. Vi börjar alltid med ett inledande möte – helt kostnadsfritt såklart. Här går vi igenom förutsättningarna för både ditt hus och dig som kund. Det är viktigt för oss att förstå dina förväntningar inför installationen. Vi besvarar dessutom alla möjliga frågor du kan tänkas ha.

Installation

Bedömning av taket inför installationen

För att avgöra om ditt tak lämpar sig för installation av solcellspaneler tittar man på faktorer som takets storlek, dess lutning, eventuell skuggning, nuvarande elförbrukning och huvudsäkringens storlek. Det här är faktorer som spelar en avgörande roll vid installation av solceller.  

Vi på 1KOMMA5° börjar alltid planeringen av en optimal lösning efter det första mötet – baserat på din fastighetens förutsättningar. Vi tar även hänsyn till dina önskemål som kund, eftersom det är viktigt för oss att tillgodose dina behov. Ett nytt möte kommer att planeras där vi presenterar anläggningen och går igenom erbjudandet. Här får du information om den bäst lämpade anläggningens storlek, solcellernas placering och den förväntade produktionen av solenergi under ett normalt solår. Vi går även igenom eventuella frågor som kan ha uppstått längs vägen.

Installation

Hur väljer jag rätt installatör?

När du väljer en installatör finns det några saker du bör tänka på. Samla alltid in referenser och undersök installatörens tidigare arbete. På så sätt kan du vara säker på att installatören är pålitlig. Det kan även vara av värde att du sätter dig in i processen för att förstå på ett ungefär hur din installation av solceller bör genomföras. Då har du fler frågor att ställa och mer att säga till om.

Installation

Följ den här checklistan om du ska välja installatör själv

  • Välj en kvalificerad elinstallatör: Se till att elinstallatören är registrerad i Elsäkerhetsverkets register.

  • Skaffa referenser: Få rekommendationer och referenser från tidigare kunder för att bekräfta installatörens pålitlighet och yrkeskunnande.

  • Takets skick och garantier: Utvärdera ditt tak och kontrollera vilka garantier som gäller. En bedömning av takets livslängd är särskilt viktig.

  • Underteckna ALP-blanketten: Tillsammans med installatören ska du underteckna och skicka in ALP-blanketten (Anmälan av anslutning av produktion) till din elnätsägare för att informera om planerad solcellsinstallation.

  • Kontakta kommunen: Ta kontakt med din kommun om du är osäker på om installationen kräver bygglov eller inte. Allt som oftast behövs inte bygglov för solceller.

Välj rätt solcellspaket: Anpassa solcellspaketet efter dina specifika behov och förhållanden, vare sig det handlar om placering, kapacitet eller estetik. Rådgör med experter om den mest lämpliga lösningen för ditt projekt.

Installation

Säker installation av solceller med 1KOMMA5°

När du väljer oss som leverantör av dina solceller kan du känna dig trygg med en både smidig och säker process. Dessutom hjälper vi dig med installationen. Efter att du har bestämt dig för att installera solcellspaneler på ditt tak, skickar vi in en förhandsanmälan till nätägaren. För att kunna installera solpanelerna behöver vi först få godkännande från nätägaren. Vi beräknar även hur mycket snö och vind solcellspanelerna klarar av för att planera en korrekt installation.

Installation

Hur lång tid tar installationen av solceller?

När tiden är kommen kontaktar vi dig och bokar in ett datum. Installationen tar vanligtvis mellan 2-5 dagar. Vi genomför alltid ett test av systemet för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Sedan ger vi dig en noggrann genomgång av hur allt fungerar så att du kan känna dig trygg med produktionen av din egen solenergi. 

Därefter behöver vi tillfälligt stänga av ditt system tills nätägaren kommer och kostnadsfritt byter ut din elmätare. Nu kommer du att få en ny elmätare som registrerar hur mycket överskottsel du säljer och hur mycket du köper. Efter det är du redo att starta upp ditt solcellssystem!

Installation

Nu kan du börja producera din egen solenergi!

Efter att solcellerna har installerats har vi en uppföljning tillsammans med dig. Vi pratar igenom hur installationen och inkopplingen av dina nya solceller har gått, medan de nu genererar solenergi på ditt tak. Vi bekräftar även att du fått all dokumentation som behövs för att producera miljövänlig ström i ditt hushåll under lång tid framöver. Om du har några vidare frågor eller funderingar finns vi tillgängliga, oavsett frågornas storlek. Kontakta oss eller ta en titt på vår sida med vanliga frågor.