Vad kostar solceller?

Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
2 min

Vad kostar solceller?

Att svara på frågan vad solceller kostar är inte helt enkelt då det är många fler faktorer än priset på solpanelerna som spelar in. Vi rekommenderar även att du tittar på flera saker än bara priset när du tar in offerter för installation av solpaneler på ditt tak. Bland annat om du efter installationen har möjlighet att ringa någon support om du har frågor.

En solcellsanläggning för ett privat villatak hamnar ofta på mellan 12 till 20 kronor per W, men priset kan i vissa fall gå upp till 25 kronor per W. Generellt kan man säga att ju större solcellsanläggning du installerar desto billigare, men det finns många faktorer som spelar in. De faktorer som främst påverkar priset är installationskostnaden och material på taket. Hur svårt är det att koppla in elen? Hur många takytor ska du installera solpaneler på? Vad har du för taktyp? Vilket material sitter under taket?

Många solcellsföretag skickar offerter baserade på satellitbilder. Du får ett standardpris som kan gå upp eller ner med 5-10 procent i slutändan beroende på förutsättningarna. Så arbetar inte vi.

Vi ger dig exakta priser

För att du ska få tillräckligt med underlag för att kunna fatta ett beslut kommer vi alltid ut och mäter ditt tak och kontrollerar alla förutsättningar för att installera solpaneler. När vi sedan skickar en offert får du ett exakt pris. För oss är det viktigt att våra kunder vet vad de tackar ja till.

Förutom pris rekommenderar vi att du tittar på faktorer som om företaget har någon supportfunktion och om det har möjlighet att lösa eventuella garantiärenden.

Grönt avdrag för installation av solceller

Du har väl inte missat att regeringen införde ett grönt avdrag för installation av solceller 1 januari i år. Det innebär att du får dra av 15 procent av kostnaden för både material och arbete när du installerar en solcellsanläggning.

Så ska du läsa offerten

När du har tagit in offerter från olika solcellsföretag ska du inte titta på antalet kWh anläggningen kan producera. Det är siffror framtagna från en matematisk kalkyl. Även om det gäller en likadan solcellsanläggning kan företagen räkna på olika sätt. Viktigare är det att jämföra pris per installerad kW.

Hur lång är den normala återbetalningstiden för solceller?

Den normala återbetalningstiden för solceller ligger någonstans mellan 10 och 15 år, en bra siffra då solcellsanläggningen håller minst 30 år. Ofta mycket längre. Faktorer som avgör återbetalningstiden är bland annat solcellsanläggningens storlek och vilka förutsättningar anläggningen har att producera el. För att veta exakt hur lång återbetalningstid just din anläggning har måste du först ta reda på den exakta kostnaden för solcellsanläggningen du tänkte installera, hur många kWh per år du kan producera, hur mycket du kan spara på grund av lägre elkostnad och hur mycket överskottsel du kan sälja till elnätet.

Generellt sett har större anläggningar kortare återbetalningstid än mindre. Självklart hjälper vi dig att räkna på återbetalningstiden efter just dina förutsättningar.

Vår solcellskalkylator

På vår hemsida finns en solcellskalkyl där du kan skriva in din adress och få ett uppskattat pris och ett riktvärde på hur många kWh per år ditt tak kan producera. Bra att veta är att i de flesta fall hamnar priset i kalkylatorn på en högre nivå än vad det i slutändan kommer att kosta. Till solcellskalkylatorn

Vill du läsa mer?