Solcellers återbetalningstid och lönsamhet

För varje år som går upptäcker allt fler svenskar fördelarna med solceller. Genom att producera egen solel till villan eller sommarhuset slår du inte bara ett slag för miljön, du halverar dessutom din elräkning och gör en investering som kommer ge god avkastning på lång sikt. En annan stor fördel är att solceller ökar värdet på huset. Att solceller är ett lönsamt koncept står alltså utom rimligt tvivel, men som blivande solcellsägare är det inte konstigt att vilja ha all fakta svart på vitt innan man faktiskt slår till. Hur lönsamt är solceller egentligen, och hur lång är återbetalningstiden?
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
2 min

Varför är solceller lönsamt?

Alla som står i valet och kvalet om att skaffa solceller grubblar med största sannolikhet över just lönsamheten och återbetalningstiden. Är solceller lönsamt nog att våga investera i? Väger solcellernas effektivitet och lönsamhet upp för den höga investeringskostnaden? Det korta svaret på båda frågorna är ja! Oavsett om du är ansvarig för ett lantbruk eller äger ett bostadshus är solceller i de allra flesta fall en mycket lönsam affär. Faktum är att det till och med går att tjäna några extra slantar med hjälp av solceller!

Solel – så kan du slippa undan kostnader och tjäna pengar

Sverige klimat bjuder på många soltimmar över året vilket skapar optimala förhållanden för egenproduktion av el. Många solcellsägare producerar el så det både räcker och blir över under årets mest soliga månader. Detta leder till en trevlig bonus i plånboken när ett elbolag köper upp överskottselen för ungefär 1–1,5 krona per kWh. Du behöver inte heller betala nätavgift eller energiskatt om du producerar och konsumerar el samtidigt, vilket hjälper dig att spara 30 respektive 20 öre per kWh.

Solceller ökar värdet på huset

År 2019 publicerade Svenska Lantbruksuniversitetet en jämförelsestudie av huspriser i Sverige. Det visade sig att privatpersoner som investerar i solceller ökar bostadens värde med omkring 14 %, och att värdeökningen i de allra flesta fall är högre än investeringen som lagts på själva installationen.

Öka skatteåterbäringen med solceller

Det råder ingen tvekan om att svenska staten uppmuntrar till förnybara alternativ och vill ge mikroproducenter ytterligare intäktsmöjligheter. Från och med januari 2021 kan du därför få ett grönt avdrag på hela 15 % från totalkostnaden för din solcellsinvestering. När du säljer överskottsel från solcellsanläggningen kan du även få avdrag på 60 öre per kWh, vilket förtrycks i deklarationen och inte kräver någon administration från din sida. När du eventuellt säljer din villa kan du också göra ett skatteavdrag som motsvarar hela offertpriset, eftersom solceller anses vara en grundförbättring av bostaden.

När lönar sig solceller?

När dina solceller “betalar för sig” och börjar bli lönsamma för dig som fastighetsägare beror på en rad olika faktorer, exempelvis:

  • Investeringskostnad

  • Skattereduktion

  • Försäljning av elcertifikat

  • Ditt taks förutsättningar

  • Husets väderstreck

  • Hur många solpaneler som kan installeras

  • Hushållets energianvändning

  • Räntesatser på bolån

  • Utveckling av elpriser

Solcellers livslängd och återbetalningstid

En solcellsanläggning har i regel en livslängd mellan 25–30 år, men det är inte ovanligt att de håller ännu längre än så. Redan från dag ett börjar din solcellsanläggning att betala tillbaka dina pengar, och solcellerna har oftast betalat för sig själv helt och hållet efter 10–12 år. Med tanke på hur lång livstid som solcellerna har är detta en väldigt bra siffra – efter återbetalningstiden kan du njuta av att gå med vinst i väldigt många år. Om du däremot ser till helheten betalar solcellerna egentligen för sig redan från första dagen. Minst hela din investering finns som sagt kvar i form av ökat fastighetsvärde!

Bättre avkastning än aktier och sparkonton

En annan viktig detalj när det gäller solcellers lönsamhet är att de ofta ersätter mellan 30–60 % av elkostnaderna under dess livstid. Det betyder att du under många år kan spara stora summor pengar som du i vanliga fall hade lagt på elkostnader. För många resulterar detta i ett betydligt större sparande än vad sparkonton och aktier kan ge upphov till.

Solcellers effektivitet – Så många solceller behövs

Hur många solceller behöver jag? Det här är en fråga som många blivande solcellsägare grubblar över. Med hjälp av oss på Cellsolar är det dock enkelt att få ett hum om solcellers årsproduktion och kapacitet på just ditt tak. Du kan antingen använda dig av vårt smidiga beräkningsverktyg för att ta reda på hur många solceller du behöver, eller kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök.

 Har du fler frågor om hur solceller fungerar är du varmt välkommen att kontakta oss!

Vill du läsa mer?