Solceller för fritidshuset – därför är det en god investering

Står du i valet och kvalet om att köpa solceller till sommarstugan? Det finns ingen anledning att tveka! En solcellsanläggning är i de allra flesta fall en lönsam investering – oavsett om du installerar dem på villan där du bor permanent eller på sommarhuset där du bara vistas under begränsade tidsperioder. Den solel som solceller kan producera är absolut tillräcklig för att kunna täcka upp elförbrukningen när du bor i sommarstugan, men också driftkostnaden under hela året.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
2 min

Hur många solceller behöver fritidshuset?

Ett fritidshus eller sommarstuga har i snitt en elförbrukning runt 6500 kWh varje år, men det varierar förstås beroende på hur mycket du vistas där och om du även brukar besöka sommarstugan på vintern. Normalt sätt används en sommarstuga främst under årets varmaste månader vilket betyder att du inte behöver nyttja el för uppvärmning under den perioden. Om din elförbrukning stämmer överens med genomsnittet kan en anläggning av solpaneler på 5 kWh – som producerar ungefär 5000 kWh årligen – räcka gott och väl för den genomsnittliga sommarstugan.

Solceller för sommarstugan – vad är fördelarna?

Det finns flera anledningar till varför solceller är en gynnsam investering för fritidshus och sommarhus. Då tekniken är fri från underhåll behöver du till exempel inte bekymra dig för att behöva besöka stugan bara för solcellernas skull. Miljöaspekten är i sin tur också alltid värd att nämna – genom att välja solel slår du ett slag för miljön och minskar ditt eget klimatavtryck radikalt.

Grön el – bidrag har ersatts med avdrag

I januari 2021 finns en så kallad skattereduktion för grön teknik, vilket betyder att solcellsägare erbjuds ett avdrag på hela 15 % av totalkostnaden. Du som investerar i solceller och grön el får avdrag på både material och installation, och detta dras av direkt på fakturan från företaget du anlitar.

Så kan du tjäna pengar på solcellsanläggningen

Genom att investera i solceller ökar värdet på sommarstugan eller fritidshuset en hel del, och det beror på att en solcellsanläggning betraktas som en grundförbättring av fastigheten. Solceller sänker dessutom dina elkostnader. I många fall kan du till och med bli helt självförsörjande när det kommer till el! Med hjälp av ett solcellsbatteri går det att lagra en liten del av överskottet från solcellerna, och eftersom huset inte är ditt permanenta boende finns det stor chans att du kommer slippa köpa el helt och hållet. En annan stor fördel är att du kan få en rejäl slant i plånboken om du väljer att sälja den solel du inte förbrukar, vilket i ett fritidshus oftast blir en ganska stor mängd.

Viktigt att tänka på

Precis som med alla större investeringar finns det några detaljer som du bör ha i åtanke i förväg om du funderar på att skaffa solceller till sommarstugan. Om du exempelvis har för låg elförbrukning i fritidshuset finns det risk att solcellsinvesteringen inte kommer gynna dig rent ekonomiskt i den grad du hoppats på. Om du har ett väldigt litet fritidshus kan det ibland även vara svårt att finna en lämplig installationsplats – solceller på taket av fritidshuset är den bästa placeringen, men i värsta fall kan ytan vara för liten för att täcka din elförbrukning.

Vill du läsa mer?

0