Solcellslån: Allt om hur du lånar pengar till solceller

Att installera solceller är en stor och lönsam investering som kräver en del kapital. Därför väljer många att ta ett lån, även kallat solcellslån. För att du enkelt ska kunna hitta ett lån som passar just din investering har vi sammanställt en enkel guide. Med hjälp av 1KOMMA5° blir valet dessutom ännu enklare. Vi skräddarsyr inte bara den optimala solcellsanläggningen för dina behov, vi kan också tillsammans med våra partners anpassa finansieringen så att den passar dig. Läs mer om att låna pengar till solceller och hur vi på 1KOMMA5° kan hjälpa dig med finansieringen nedan.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
3 min

Vad är ett solcellslån?

Ett solcellslån är oftast ett privatlån du tar för finansiering av solceller. Det är ett populärt lån eftersom installationen innebär en stor investering. Dessutom kan ett lån till solceller tas på flera olika sätt. Oftast används inte bara lånet för att täcka själva solcellerna, utan också kostnader för installation, inköp och andra utgifter som kan dyka upp. Det är viktigt att komma ihåg att lånet på längre sikt innebär att du kan spara en hel del kostnader i energiförsörjning. Det finns många fördelar med en installation av solceller, bland annat: 

 • Det kan minska dina elkostnader.

 • Det kan troligtvis öka värdet på din bostad.

 • Det är en hållbar och miljövänlig lösning.

 • Det ger dig möjlighet att förbättra din energideklaration.

 • Du kan också erhålla en skattereduktion vid installation av miljövänlig teknik.

Vilken ränta har lån till solceller?

Lån till solceller erbjuds med en räntesats på 2,95–29,95 % – vanligtvis cirka 4–8 %. Räntan för solcellslån är variabel och justeras i linje med förändringar i Riksbankens reporänta. Räntesättningen är individuell och skiljer sig mellan olika långivare. Generellt sett har lån för solceller en lägre ränta jämfört med konventionella privatlån.

Här kan du även läsa vår artikel om återbetalningstiden på solceller.

Olika typer av lån till solceller

Det finns flera alternativ för solcellslån beroende på hur du helst väljer att låna pengar. Du kan exempelvis ansöka om ett konventionellt privatlån, utöka ditt befintliga bostadslån eller välja ett lån där solcellerna fungerar som säkerhet. Utforska alternativen nedan för mer information:

Vanligt privatlån

Ett traditionellt privatlån ger dig friheten att använda pengarna som du önskar. Ett vanligt privatlån utan säkerhet är fördelaktigt att använda i de fall som lånet går till både solceller och andra investeringar. Med ett privatlån kan flera investeringar bakas in i ett större lån med lägre ränta och bättre villkor.

Solcellslån utan säkerhet

Med ett privatlån som är specifikt avsett för solceller, tenderar banken att erbjuda en något lägre ränta. Detta beror på att lånet betraktas som en investering i något med långsiktigt värde, till skillnad från pengar som används till snabb konsumtion. För att kunna beviljas ett sådant lån krävs det att du kan verifiera ditt köp av solceller eller din plan att installera solpaneler.

Energilån

Slutligen kan du överväga att ta ett energilån för att finansiera dina solceller. Dessa lån, även kallat gröna lån, är avsedda för investeringar i grön teknik och som minskar din elförbrukning, vilket gör dem lämpliga för solceller. 

Är det lönsamt att låna till solceller?

Att finansiera solceller genom ett lån utgör en säker investering även för banken. Genom att minska dina driftskostnader och öka din disponibla inkomst, skapar du en gynnsam ekonomisk situation för att återbetala lånet. Samtidigt ökar det dina besparingar och bidrar till ökad kapitalackumulering. En situation som är fördelaktig för både dig och banken med andra ord! 

Vilka solcellslån är bäst? Vi listar våra samarbetspartners

Det finns flera alternativ för solcellslån beroende på hur du helst väljer att låna pengar. Du kan exempelvis ansöka om ett konventionellt privatlån, utöka ditt befintliga bostadslån eller välja ett lån där solcellerna fungerar som säkerhet. Utforska alternativen nedan för mer information:

Resurs Bank

Resurs Bank är ledande inom konsumentkreditmarknaden i Norden. Via Resurs Bank erbjuder vi på 1KOMMA5° ett förmånligt privatlån med ränterabatt för dig som investerar i grön teknik. Även du som redan investerat i solceller kan ansöka upp till 12 månader efter genomförd installation. Dessutom erbjuder de en belåningsgrad på upp till 85%. 

Oavsett om du vill ansöka om ett privatlån eller vill lägga om ditt bolån till en förmånlig ränta, kan Resurs Bank hjälpa dig. De erbjuder även ränterabatt för att du investerar i grön teknik. 

Läs mer om Resurs Gröna Privatlån här.

 • Maxbeloppet är 500 000 kr

 • Ränta från 5,95 % (Se Resurs Banks hemsida för senaste info om ränta)

 • Återbetalningstid upp till 15 år

 • Fast månadskostnad under lånets löptid

 • Uppläggningsavgift 499 kr och administrationsavgift på 29 kr 

Wasa Kredit

Wasa Kredit är ett helägt dotterbolag till Länsförsäkringar Bank och har funnits på den svenska marknaden i över 30 år. Du kan antingen välja delbetalning eller lån som finansieringsalternativ via Wasa Kredit. I stället för att betala allt på en gång betalar du ett mindre belopp varje månad, och du väljer den månadskostnad som passar dig bäst.

Du kan läsa mer om Wasa Kredits lån här

 • Maxbeloppet är 100 000 kr per medsökande

 • Räntefritt 0% under 36 månader

 • Återbetalningstid upp till 15 år

 • Uppläggningsavgift 695 kr och administrationsavgift på 45 kr

1KOMMA5° hjälper dig med solcellerna

Med 1KOMMA5° är det nu enklare än någonsin att investera i solceller. I samarbete med Resurs Bank och Wasa Kredit hjälper vi dig som privatperson att byta till grönt bolån genom att låna pengar till dina solceller. Vi erbjuder dessutom finansiering till din solcellsanläggning via annuitetslån hos Resurs Bank eller Wasa Kredit. Vilken av våra samarbetspartners du väljer är helt upp till dig.

När du investerar i solceller med 1KOMMA5° får du även ta del av vårt fördelaktiga energisystem som gör din investering ännu mer lönsam. Dra nytta av fördelarna med vår plattform Heartbeat, som framtidssäkrar ditt energisystem. Vår vision är el för 0 kr /kWh.

Vill du läsa mer?