V2G (Vehicle-to-Grid) är en teknologi som ska hjälpa oss använda mer förnybar energi. Då variationerna i energiproduktionen hos förnybara energikällor gör energisystemet instabilt, skapas ett behov av stora lagringslösningar. Med en V2G laddbox kan elbilar hjälpa till att balansera energibehovet och stabilisera systemet.
I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om V2G-laddning och dubbelriktade laddboxar.
V2G gör det möjligt att skicka energi från elbilens batteri tillbaka till elnätet, vilket hjälper till att balansera elförbrukning och produktion.
Till skillnad från allmän dubbelriktad laddning fokuserar V2G främst på att mata ut el till nätet.
Elbilsägare kan spara pengar och till och med tjäna på att sälja el, medan elnäten får hjälp att hantera belastning och öka flexibiliteten.
För att använda V2G krävs kompatibel bil, laddbox, uppdaterad mjukvara och extra hårdvara – tekniken är ännu inte standardiserad i alla fordon.
Vehicle-to-Grid (V2G) är en teknik som gör det möjligt att skicka energi från ett elfordons batteri tillbaka till elnätet. Med V2G kan ett elbilsbatteri laddas ur baserat på olika signaler – till exempel när det finns ett överskott av energi eller hög energiförbrukning i närheten.
V2G-tekniken möjliggör så kallad dubbelriktad laddning, vilket innebär att energi både kan tas emot och skickas tillbaka mellan bilen och elnätet.
Trots att begreppen dubbelriktad laddning och V2G ofta används omväxlande, finns en viktig skillnad. Dubbelriktad laddning innebär att energi kan flöda åt båda håll, medan V2G-tekniken endast tillåter energi att flöda från bilens batteri till elnätet.
Vi tar ett exempel:
Tänk dig att du kommer hem på kvällen, parkerar bilen och pluggar in laddkabeln som vanligt. Under natten laddas bilen upp medan elpriset är lågt. Nästa dag, när du är på jobbet och elförbrukningen i området ökar, börjar bilen – som fortfarande är ansluten hemma – skicka tillbaka en del av den lagrade elen till elnätet. Du märker ingenting och bidrar till att minska trycket på elnätet – elen du inte använde blev plötsligt en tillgång för hela samhället.
Det viktigaste med V2G är att elbilsägaren alltid har tillräckligt med batteri när bilen ska användas – till exempel för att kunna köra till jobbet och hem igen. Bilen får alltså inte vara urladdad när du behöver den.
Detta är det grundläggande kravet för V2G och all annan laddningsteknik: Elbilsförare måste kunna kommunicera när de vill koppla bort bilen och hur mycket energi batteriet ska ha vid tidpunkten.
Laddning hemma är därför perfekt för V2G eftersom bilen är ansluten till laddaren under en lång tid. Det gör det möjligt att styra laddningen och urladdningen under de mest lämpliga tiderna för elsystemet.
Möjligheter med en dubbelriktad laddbox
V2G-teknologin skapar stora möjligheter både för fordonsägare och lokalnätsägare. Låt oss gå igenom fördelarna med V2G-laddning.
Minskade energikostnader för hemmet: Med en V2G laddbox fungerar din elbil som ett energilager för ditt hem. Genom att använda energi från bilen när elpriserna är höga kan du sänka dina totala energikostnader.
Lägre elräkningar vid laddning: V2G gör det möjligt för laddaren att automatiskt växla mellan laddning och urladdning beroende på elnätets behov – vilket gör att du kan utnyttja billigare eller till och med gratis elektricitet.
Stabilisering av elnätet: Genom dubbelriktad laddning kan elbilar hjälpa till att balansera belastningen på elnätet. Om du lämnar bilen ansluten kan elbolag betala för din tjänst, vilket ytterligare minskar dina energikostnader.
Ökad användning av förnybar energi: Genom att lagra överskottsenergi från exempelvis solpaneler i bilens batteri och vid behov sälja den vidare, säkerställs att förnybar energi inte går till spillo och alltid har en plats att lagras på.
V2G-teknologin är fortfarande under utveckling och innebär vissa utmaningar. Vi går igenom dem nedan.
Behov av kompatibla system: Både bilen och laddboxen måste ha ISO 15118 implementerat för att kunna kommunicera och utbyta information. ISO 15118 är en internationell standard som möjliggör kommunikation mellan elbilar och laddstationer – något inte alla elbilar har ännu.
Extra hårdvara: För att omvandla bilens likström till växelström (som används i elnätet) behövs extra kraftelektronik, vilket innebär högre kostnader och en mer komplex installation.
Uppdaterad mjukvara: Både bilen och laddboxen behöver ny mjukvara för att kunna kommunicera effektivt, inklusive information om behörigheter, elavtal, tariff och batteristatus.
Trots utmaningarna är potentialen med V2G enorm – och utvecklingen går snabbt framåt. Vi på 1KOMMA5° arbetar med lösningar som gör det enklare för hushåll att bli en del av framtidens energisystem. Genom att kombinera solceller, energilagring, smart laddning och styrning med vårt energisystem Heartbeat skapar vi möjligheter att leva mer självförsörjande, klimatsmart och kostnadseffektivt.