Smart elbilsladdning med en laddbox från 1KOMMA5° är en självklar del i din hållbarhetsresa.
Säker och effektiv laddning av din elbil
Snygg diskret design
Kompatibel med marknadsledande energiplattformen Heartbeat AI
1K5-laddboxen erbjuder hög prestanda och smart teknik för en sömlös laddupplevelse
Du kan både ladda din elbil med egenproducerad solel och direkt från elnätet.
Med en laddbox från 1KOMMA5° får du tillgång till marknadsledande energiplattformen Heartbeat AI.
Det är möjligt att ladda din elbil med din egenproducerade solel, det ger dig både ett billigt och förnybart sätt att transportera dig.
Genom att nyttja timmarna på dygnet när elpriset är lågt kan du sänka dina transportkostnader ytterligare. Vanligtvis är elpriset lågt nattetid, vilket lägligt nog är då elbilen oftast står stilla. Nyttja billiga timmarna för att ladda din elbil direkt från elnätet, snabbt och enkelt med en laddbox.
Om du har ett villabatteri installerat kan du lagra din egenproducerade solel och spara den billiga och förnybara elen till senare på dagen när solen inte längre täcker din förbrukning.
Med energiplattformen Heartbeat AI kan du optimera laddningen av din elbil, och välja olika program för laddning som sänker dina transportkostnader.
När du ansluter laddkabeln mellan bilen och laddboxen inleds en kommunikation mellan dem för att avgöra hur mycket ström som kan överföras. Det här baseras på tre faktorer:
Laddboxens kapacitet – olika laddboxar har olika maximala effektuttag.
Laddkabelns kapacitet – en kabel med lägre kapacitet kan begränsa laddningen.
Bilens maximala laddningskapacitet – varje elbil har en övre gräns för hur snabbt den kan ta emot ström.
Den faktor med lägst kapacitet blir den begränsande länken i kedjan. Om din bil kan ta emot mindre ström än laddboxen kan leverera, sker laddningen i den hastighet som bilen tillåter.
Nu har du bättre koll på hur en laddbox fungerar – så hur mycket ska bilen då laddas? Hur många kWh som behövs beror främst på batteriets storlek och laddningseffekt. Även metoden för laddning påverkar hur lång tid det tar att ladda upp din elbil. Här är en översikt över hur det fungerar:
Batteristorlek och laddningsbehov
Elbilens batterikapacitet anges i kWh, och en full laddning kräver ungefär samma antal kWh som batteriets storlek:
Liten elbil – 40 kWh batteri, kräver cirka 40 kWh för full laddning.
Mellanstor elbil – 75 kWh batteri, kräver cirka 75 kWh.
Stor elbil/SUV – 100 kWh batteri, kräver cirka 100 kWh.
Laddningsförluster
Laddning är aldrig helt effektiv, och en viss mängd energi går förlorad. Räkna med en förlust på 10–15 %, beroende på laddningsmetod:
Laddbox hemma – cirka 90 % effektivitet. Ett 40 kWh batteri kan behöva 44 kWh från elnätet.
Snabbladdning – cirka 85–90 % effektivitet, vilket innebär högre energiförluster och snabbare laddning.
Driftskostnaden för en elbil beror på var du laddar – hemma eller på publika laddstationer. Vid hemmaladdning ligger elpriset vanligtvis mellan 1 och 3,50 kr per kWh, medan det på publika stationer ofta är högre. Snabbladdning kan kosta upp till 8 kr per kWh.
Så mycket kostar det att ladda en elbil hemma
Det billigaste sättet att ladda en elbil är hemma. Förutom den initiala kostnaden för en laddbox är de löpande utgifterna låga. Elpriset varierar beroende på elbolag, avtal och säsong. Genomsnittet låg på cirka 2,30 kr per kWh enligt SCB:s statistik för första halvåret 2024.
För att räkna ut laddkostnaden multiplicerar du bilens batterikapacitet med elpriset. Exempelvis kostar en full laddning av ett 70 kWh-batteri:
70 kWh × 2,30 kr/kWh = 161 kr
Så mycket kostar det att ladda en elbil på laddstation
Priserna för att ladda på laddstation ligger vanligtvis mellan 3 och 8 kr per kWh, beroende på laddoperatör och laddningstyp. Vissa stationer tar även ut en parkeringsavgift, vilket kan öka kostnaden ytterligare.
Om din bil har ett 70 kWh-batteri och du snabbladdar till 5 kr per kWh blir priset för en full laddning:
70 kWh × 5 kr/kWh = 350 kr
Som med alla elbilar är det både enklare och mer kostnadseffektivt att ladda din laddhybrid hemma. Därför är det alltid en god idé att investera i en laddbox – oavsett om du kör en elbil eller laddhybrid.
Laddning med laddbox är snabbare, smidigare och säkrare. Dessutom går laddningen fortare – ett hybridbatteri kan laddas på 2–3 timmar, jämfört med 8–10 timmar i ett vanligt vägguttag.
Det är också bekvämare. Med en fast installerad laddbox är sladden alltid redo, vilket gör laddningen enklare.
Om du har en laddbox med tillhörande app kan du följa och schemalägga laddningen i tillverkarens app. Genom att starta en laddning med appen eller genom att sätta in laddsladden i bilen, kan du se om bilen påbörjar laddning.
Om du upplever problem med din laddbox kan du lägga en felanmälan här.
Installation av din laddbox ingår alltid när du köper en laddbox via 1KOMMA5°.
Vissa tillverkare har funktioner i appen som visar när det är som mest fördelaktigt att ladda med hänsyn till det aktuella elpriset.
Vissa elhandelsleverantörer har även funktionalitet för smart laddning i deras appar.
Om du har en laddbox integrerad i energiplattformen Heartbeat kan du använda laddningsfunktionerna i 1KOMMA5-appen.
Genom oss på 1KOMMA5° kan du köpa laddboxar som är kompatibla till Heartbeat. Om du är intresserad är du varmt välkommen att maila customer@1komma5.se.
Med lastbalansering, eller säkringsskydd, menas att laddboxens laddning anpassas till belastningen på säkringarna i huset. Detta är vanligtvis ett tillval till själva laddboxen, och innebär att laddboxen läser av säkringarna med en separat funktionalitet.
Till Heartbeatplattformen testas nu funktionaliteten för säkringsskydd för hela energissystemet.
De flesta laddboxar kan kopplas upp både med WIFI och LAN-kabel. Genom uppkoppling kan du följa och styra laddningen genom tillverkarnas appar.
Om du har en laddbox integrerad i energiplattformen Heartbeat krävs en LAN-kabel för uppkopplingen för att kunna kommunicera och styra laddboxen.
Om du önskar att koppla upp din laddbox mot Heartbeat behöver du först kontrollera att laddboxen är kompatibel med Heartbeat.
Kompatibla enheter i Sverige är Mennekes, 1K5 och Wallbox Commander 2s.
Det är viktigt att din laddbox placeras rätt. Den ska sitta nära platsen där du parkerar bilen, samt i närheten av husets elcentral för enkel åtkomst och installation. Enheten ska placeras på en säker plats, där den är skyddad från väder och vind. Säkerställ också att det finns tillräckligt med utrymme för kablar och att dessa inte är i vägen för den som ska passera.
Vi kommer hem till dig och hjälper till med installationen – så att din laddbox placeras på precis rätt plats.
Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för ditt hushåll till ett förmånligt paketpris. Kontakta oss för att ta reda på hur solceller, solcellsbatterier och laddbox från 1KOMMA5° kan hjälpa ditt hushåll att spara både pengar och energi!