Elbilar blir allt vanligare på vägarna, och en av de vanligaste frågorna från både nuvarande och blivande elbilsägare är: “Hur många kWh krävs för att ladda en elbil?” Svaret varierar beroende på vad du har för bil och laddare. I den här artikeln går vi igenom hur många kilowattimmar (kWh) det går åt för att ladda en elbil, hur lång tid det tar att ladda bilen fullt samt hur din elförbrukning påverkas av att ladda bilen hemma.
Kilowattimmar (kWh) visar hur mycket energi en elbil kan lagra i sitt batteri.
Kilowatt (kW) visar hur snabbt bilen kan laddas.
En elbil förbrukar i genomsnitt 2 kWh per mil. Om ett hushåll kör 1 200 mil per år, innebär det att elbilen förbrukar ungefär 2 400 kWh per år vid hemmaladdning.
Hur många kWh som krävs för att ladda en elbil beror främst på bilens batteristorlek och laddningseffektivitet.
För att förstå hur mycket el som går åt för att ladda en elbil behöver vi först veta skillnaden mellan kWh och kW.
Visar hur mycket energi bilen kan lagra i sitt batteri. Tänk på det som bensintanken i en bensindriven bil. Ju större batteri, desto längre kan bilen köra.
Visar hur snabbt bilen kan laddas. Ju högre kW bilen kan ta emot, desto snabbare kan bilen laddas.
Hur många kWh som krävs för att ladda en elbil beror främst på bilens batteristorlek och laddningseffektivitet. Hur du laddar elbilen påverkar också laddningstiden. Låt oss gå igenom hur det fungerar.
Elbilens batteri mäts i kWh och en full laddning kräver ungefär lika många kWh som batteriets kapacitet.
Liten elbil – batteri på 40 kWh, kräver cirka 40 kWh för full laddning.
Mellanstor elbil – batteri på 75 kWh, vilket kräver cirka 75 kWh.
Stor elbil/SUV – batteri på 100 kWh, vilket kräver cirka 100 kWh.
Laddning är inte 100 % effektiv. Det finns alltid viss energiförlust, räkna med 10-15%, beroende på laddningsmetod.
Laddbox hemma – ca 90 % effektivitet. Ett 40 kWh batteri kan kräva 44 kWh från elnätet.
Snabbladdning – ca 85–90 % effektivitet. Ger högre förluster och snabbare laddning.
En elbil förbrukar i genomsnitt 2 kWh per mil. Om ett hushåll kör 1 200 mil per år, innebär det att elbilen förbrukar ungefär 2 400 kWh per år vid hemmaladdning. Hur många kWh det “kostar” att äga en elbil är alltså 2 400 kWh per år i genomsnitt.
Mer om hur din elförbrukning påverkas av att ladda din elbil hemma går vi igenom längre ner i artikeln.
Det finns fyra vanliga sätt att ladda en elbil på, och de laddar din bil olika snabbt. Nedan går vi igenom hur lång tid det i snitt tar att ladda ett 50 kWh-batteri med varje metod.
Den vanligaste metoden för daglig laddning är att ladda hemma via en laddbox.
Effekt: 3,7–11 kW
Laddtid: 4–13 timmar
Passar bra för att ladda på natten när bilen står parkerad.
Den här typen av laddning finns ofta i parkeringshus och vid offentliga byggnader. Det finns även laddboxar för hemmabruk med 22 kW-effekt.
Effekt: 22 kW
Laddtid: 2–9 timmar för full laddning.
Bra alternativ om du parkerar bilen under längre tid på stan eller om du vill ladda snabbare hemma.
Snabbladdare är vanliga vid rastplatser och bensinstationer och har högre effekt än laddboxar för hemmabruk. Det gör att bilen kan laddas betydligt snabbare, vilket är särskilt praktiskt vid längre resor.
Effekt: 50–150 kW
Laddtid: ungefär en timme för full laddning.
Perfekt för att fylla på batteriet snabbt under resan.
Den snabbaste laddningen får du med supersnabbladdare, som oftast finns längs motorvägar och vid större laddstationer.
Effekt: 150–300 kW
Laddtid: upp till 80 % på 30 minuter (beroende på bilmodell).
Passar elbilar med stöd för hög laddeffekt.
Om du vill räkna ut en mer exakt laddningstid för din elbil kan du dela batteriets kapacitet (kWh) med laddarens effekt (kW). Det ger en uppskattning av hur lång tid det tar att ladda batteriet från tomt till fullt.
Det är också viktigt att veta att laddningshastigheten minskar ju mer batteriet fylls på. Vid 80 % laddning går det oftast hälften så snabbt som vid 40–50 %. Det är för att skydda och förlänga livslängden på batteriet.
Hur stor del av din totala elförbrukning som elbilen står för beror på hur mycket du kör, hur du bor och din övriga elkonsumtion.
Om du bor i en villa med eluppvärmning är din årliga elförbrukning ofta hög. En genomsnittlig familj i en eluppvärmd villa förbrukar runt 25 000 kWh per år. Om du investerar i en elbil och kör 1 200 mil per år, ökar elförbrukningen med cirka 2 400 kWh. Det motsvarar en ökning på ungefär 10 % av din totala elkonsumtion.
Ja, trots att en elbil ökar din elförbrukning, blir den totala driftskostnaden oftast lägre än att köra en bensinbil – även vid höga elpriser.
Om vi jämför med en bensinbil som drar 0,7 liter per mil, där bensinen kostar 18 kr/l, blir bränslekostnaden ungefär 15 000 kr per år för 1 200 mil.
En elbil som drar 2 kWh per mil och laddas hemma till ett elpris på 1,50 kr/kWh kostar ungefär 3 600 kr per år att ladda. Det ger en besparing på mellan 6 000 och 9 000 kr per år, beroende på körsträcka, elpris och bensinpris.
Att ladda din elbil med solenergi är ett effektivt sätt att sänka dina laddkostnader och minska din miljöpåverkan. Genom att installera solceller på taket kan du producera din egen solel och använda till att ladda bilen. På så sätt slipper du köpa lika mycket el från elnätet.
1KOMMA5° laddbox är en kraftfull laddbox tillverkad för att ladda din elbil med solel. Det betyder att du kan ladda bilen med 100 % egenproducerad el – snabbt och säkert.