Laddbox

Hur fungerar lastbalansering till laddbox?

För att undvika att proppar går och elsystemet överbelastas kan lastbalansering installeras till din laddbox. Så hur fungerar egentligen en lastbalanserare och när behövs den?

I den här artikeln går vi igenom vad lastbalansering är, hur det fungerar, och varför det kan vara en smart lösning för dig som har en elbil.

Författare
Marianne Andera
Uppdaterad den

tid

4 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • En lastbalanserare anpassar elbilsladdningen efter husets elförbrukning och förhindrar överbelastning.

  • Lastbalansering möjliggör effektivare laddning, särskilt på natten när elförbrukningen är lägre. Den är särskilt viktig vid låg huvudsäkring eller flera laddboxar. 

  • Det finns dynamisk, statisk och manuell lastbalansering. Dynamisk justerar laddningen automatiskt, statisk sätter en fast maxeffekt, och manuell låter dig själv styra laddningen via en app.

  • Lastbalansering för laddbox kan installeras tillsammans med en laddbox eller läggas till i efterhand.

Vad är lastbalansering till laddbox?

Enkelt förklarat handlar lastbalansering för laddbox om att fördela den tillgängliga strömmen i hemmet så att du kan ladda bilen samtidigt som andra hushållsapparater är igång. 

En lastbalanserare är ett komplement till din laddbox. Den ser till att laddningen anpassas utifrån hur mycket ström som används i resten av huset. Det innebär att du kan ladda bilen, köra tvättmaskinen, laga mat och ha värmepumpen på samtidigt – utan att strömmen bryts.

Hur fungerar lastbalansering till laddbox?

Så hur fungerar då lastbalansering till laddbox i praktiken?

Lastbalanseraren anpassar laddningen efter hemmets totala elförbrukning. Den mäter i realtid och fördelar strömmen så att laddningen av din elbil inte påverkar övriga hushållsapparater.

När exempelvis spis och ugn är igång sänks effekten till elbilsladdningen, och när förbrukningen minskar på natten ökar laddningseffekten för att optimera laddningen. På så sätt skyddas säkringarna och du får en effektiv laddning utan avbrott.

Därför är lastbalansering en smart lösning för din laddbox

  • Lastbalansering till laddboxen optimerar elanvändningen i hemmet och förhindrar överbelastning av elnätet. 

  • Den möjliggör snabbare och effektivare laddning när övrig elförbrukning är låg, exempelvis på natten. Det kan även sänka elkostnader genom att undvika effekttoppar som leder till extra avgifter. 

  • Har du en huvudsäkring under 32A är en lastbalanserare att rekommendera. Det gör laddningen snabbare och tryggare, samtidigt som du skyddar elsystemet.

Så installeras lastbalansering till laddbox – för en smartare laddning

Hur lastbalanseringen installeras beror på laddboxens modell. Vissa har en enkel "plug & play"-installation. Ofta krävs dock anslutning till en HAN-port i elcentralen – något som inte alla hushåll har. Om porten saknas måste installationen utföras av en certifierad elektriker. 

Vid installation av laddbox och lastbalansering monteras en extra energimätare vid elcentralen som kopplas till laddboxen via en ethernetkabel. Laddboxen konfigureras utifrån huvudsäkringens storlek och om huset använder 1-fas eller 3-fas.

laddbox

Så här går installation av lastbalanserare till:

  • Laddboxen anpassas efter storleken på husets huvudsäkring.

  • En extra energimätare installeras vid den inkommande elcentralen.

  • Elektrikern drar en kategori 6-kabel (ethernetkabel) mellan laddboxen och huvudcentralen.

Kan man installera lastbalanserare till i efterhand?

Självklart! Om du inte har en laddbox installerad, eller om du väljer att installera en laddbox utan lastbalansering, är det alltid möjligt att komplettera med en lastbalanserare i efterhand. 

Det är däremot alltid mer kostnadseffektivt att installera det från början än att vänta tills du upptäcker ett behov. Särskilt om ditt hus har en huvudsäkring på mindre än 32 A (16 A är vanligast i svenska hem).

Modern House with solcellssystemet
Vår Laddbox

Smart elbilsladdning med 1KOMMA5°

1KOMMA5° erbjuder inte bara marknadens bästa laddboxar – med Heartbeat AI laddas din elbil automatiskt när elen är som billigast. Våra snabba, pålitliga och framtidssäkrade laddboxar är designade för att maximera användningen av din solel. Perfekt för villaägare som vill ladda smart, bekvämt och klimatsmart.

Tre olika typer av lastbalanserare till laddbox

1.

Dynamisk lastbalansering

Dynamisk lastbalansering ser till att laddboxen automatiskt anpassar sig efter hushållets elförbrukning. Den mäter den totala elförbrukningen i fastigheten och låter laddboxen använda det som blir över. Genom att koppla laddboxen till elmätaren i elcentralen kan systemet kommunicera via signalkabel eller WiFi. Effekten sänks när hushållets elförbrukning är hög och ökar när den minskar, vilket optimerar laddningen och skyddar säkringarna.

2.

Statisk lastbalansering

Statisk lastbalansering, även kallad lastvakt, fungerar genom att sätta en fast maxeffekt för laddboxen. Det innebär att laddboxen aldrig drar mer el än den angivna effekten, vilket minskar risken för att säkringarna går. Däremot tar den inte hänsyn till övrig elförbrukning i huset, så om många apparater används samtidigt kan det ändå leda till en överbelastning. Statisk lastbalansering används ofta när flera laddboxar kopplas ihop. Om fler bilar laddar än systemet klarar av, ställs de på kö istället för att strömmen bryts.

3.

Manuell lastbalansering

Vissa laddboxar erbjuder möjligheten att manuellt ställa in laddningseffekten och tidsinställningar, ofta via en mobilapp. Det innebär att du själv kan anpassa laddningen, exempelvis genom att sänka effekten under hög belastning (dagtid och kväll) och öka den nattetid när elförbrukningen är lägre. Det här är ett smidigt och kostnadseffektivt alternativ för hushåll med lägre laddningsbehov, till exempel om du har en laddhybridbil.

Då är lastbalansering till din laddbox extra bra

Skydd vid begränsad huvudsäkring
Har din fastighet en låg huvudsäkring? Då kan lastbalanseraren hjälpa till att undvika att säkringen löser ut när du laddar elbilen samtidigt som andra elapparater är igång.

Effektiv laddning med flera laddboxar
Om du har flera laddboxar ser lastbalanseraren till att laddeffekten fördelas jämnt mellan dem. Det förhindrar överbelastning och säkerställer att alla fordon får laddning utan att elsystemet påverkas negativt.

Optimerad nattladdning
Elförbrukningen är vanligtvis lägre på natten, vilket gör det till en idealisk tid för att ladda elbilen. Med lastbalansering kan laddningen optimeras för att utnyttja elen på ett både effektivt och ekonomiskt sätt.

laddbox

Grönt avdrag vid installation av laddbox med lastbalansering

När du installerar lastbalansering till din laddbox kan du använda det gröna avdraget för att sänka kostnaden. Avdraget täcker upp till 50 % av arbetskostnaden för installationen. Om du väljer att installera lastbalansering samtidigt som din laddbox kan avdraget dras direkt på fakturan, vilket gör det både smidigt och kostnadseffektivt.

För att vara berättigad till avdraget måste installationen utföras av en certifierad elektriker och uppfylla kraven för energibesparande åtgärder.

Laddbox och solceller med lastbalansering från 1KOMMA5° – ditt optimala energisystem

När du installerar laddbox och solceller från 1KOMMA5° får du tillgång till Heartbeat AI – en innovativ lösning som framtidssäkrar ditt energisystem och säkerställer att du alltid kan dra nytta av elmarknadens möjligheter. Med mjukvarubaserat säkringsskydd (likt funktionen av en lastbalanserare) optimerar Heartbeat AI samspelet mellan komponenterna i ditt energisystem – laddbox, solceller och villabatteri – för en trygg och effektiv energianvändning. Via den intuitiva 1K5-appen kan du dessutom enkelt övervaka din energiproduktion, förbrukning och besparingar – dag för dag.

  • Samlar alla energikomponenter

  • Visualisering av produktion och förbrukning

  • Automatisk optimering

  • Besparingsberäkningar

  • Klimatkalkyl

Läs mer om Heartbeat AI och kolla in 1K5-laddboxen redan idag!

Artiklar från vårt magasin