Laddbox

Guide: Vad kostar det att ladda en elbil?

Oavsett om du redan kör elbil eller funderar på att skaffa en, är det viktigt att förstå vad det kostar att ladda den. I den här guiden går vi igenom vad det kostar att ladda en elbil – i månaden, per mil och per kWh. Vi jämför även prisskillnaden mellan att ladda hemma och på publika laddstationer, så att du kan få en tydlig bild av vad elbilsladdning innebär ekonomiskt.

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

4 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Att ladda en elbil hemma är oftast det billigaste alternativet och beror på ditt elpris. Publika laddstationer tar oftast ett högre pris för elen. 

  • Du räknar ut laddkostnaden genom formeln: Batterikapacitet (kWh) x elpris (kr/kWh) = kostnaden för en full laddning. 

  • För att räkna ut vad det kostar att ladda en elbil per mil delar du kostnaden för att ladda bilen fullt med bilens räckvidd. 

  • Smarta laddboxar sparar pengar. Med schemalagd laddning och lastbalansering kan du ladda när elpriset är som lägst och undvika att överbelasta husets elsystem. 

Så räknar du ut vad det kostar att ladda en elbil fullt

Att ladda en elbil är betydligt billigare än att tanka en bensin- eller dieselbil, även om elpriserna har ökat de senaste åren. 

Vad det kostar att ladda en elbil från 0 till 100 beror på elkostnaden och hur stort batteri din bil har. Ett enkelt sätt att räkna ut laddkostnaden är att multiplicera bilens batterikapacitet med det aktuella elpriset per kWh. På samma sätt kan du räkna ut kostnaden per mil genom att dividera den totala laddkostnaden med bilens räckvidd. Låt oss gå igenom hur du gör uträkningen. 

Så räknar du ut kostnaden för att ladda din elbil:

Bilens batterikapacitet (kWh) × elpris per kWh = laddkostnad

Laddkostnad ÷ bilens räckvidd (km) = kostnad per mil

Längre ner i artikeln går vi igenom konkreta exempel på vad det kostar att ladda en elbil hemma och på en laddstation, både per månad och mil.

Vad kostar det att ladda en elbil? – hemma vs laddstation

Driftskostnaden för en elbil varierar beroende på om du huvudsakligen laddar hemma eller använder publika laddstationer. Generellt sett ligger elpriset mellan 1 och 3,50 kr per kWh vid hemmaladdning. På publika stationer är elpriset ofta högre. Vid snabbladdning kan priset stiga till uppåt 8 kr per kWh.

Vi går igenom kostnadsskillnaden mellan att ladda en elbil hemma och på en laddstation i Sverige.

laddbox

Så mycket kostar det att ladda en elbil hemma

Det mest kostnadseffektiva alternativet för att ladda en elbil är att göra det hemma. Förutom den initiala investeringen i en laddbox, är de löpande kostnaderna låga. Elpriset varierar beroende på elbolag, avtal och säsong – i genomsnitt kan du räkna med ett elpris på cirka 2,30 kr per kWh. Det är baserat på Statistiska centralbyråns (SCB) statistik från första halvåret av 2024. 

Som vi tidigare gått igenom kan du enkelt räkna ut vad det kostar att ladda en elbil genom att multiplicera batterikapaciteten med elpriset. Om din bil har en batterikapacitet på 70 kWh, blir kostnaden för en full laddning:

70 kWh × 2,30 kr/kWh = 161 kr

Du kan enkelt ersätta elpriset och batterikapaciteten i beräkningen efter din situation för att få en mer exakt uppskattning på vad det kostar att ladda en elbil hemma. 

Så mycket kostar det att ladda en elbil på laddstation

Vad det kostar att ladda en elbil på en laddstation (exempelvis en mack) i Sverige varierar och är generellt dyrare än att ladda hemma. Priserna kan ligga mellan 3 och 8 kr per kWh, beroende på laddoperatör och typ av laddning. Vissa stationer tar även ut en parkeringsavgift, vilket ytterligare påverkar kostnaden.

Om din bil har en batterikapacitet på 70 kWh och du snabbladdar för 5 kr per kWh, blir kostnaden för en full laddning:

70 kWh × 5 kr/kWh = 350 kr

Vad kostar det att köra en fulladdad elbil per mil?

Nu när elbilen är fulladdad kan vi räkna ut vad det faktiskt kostar att köra den per mil. För att göra det dividerar vi kostnaden för en full laddning med bilens räckvidd.

Om du laddar bilen hemma för 161 kr och bilen har en räckvidd på 46 mil, blir kostnaden per mil:

161 kr ÷ 46 mil = cirka 3,50 kr per mil

Om du istället laddar vid en publik laddstation för 350 kr, där elpriset är 5 kr per kWh, ser beräkningen ut så här:

350 kr ÷ 46 mil = cirka 7,60 kr per mil

Notera! – Den beräknade räckvidden stämmer inte alltid överens med hur långt bilen kan köra på en laddning. Körstil, temperatur och vägförhållanden kan påverka den verkliga räckvidden. För att få en korrekt kostnad per mil kan det vara bra att räkna ut ett snitt baserat på den räckvidd du haft under den senaste månaden eller halvåret.

Modern House with solcellssystemet
Laddbox från 1KOMMA5°

Ladda din bil med solel

Intresserad av att installera laddbox hemma? 1KOMMA5° erbjuder dem bästa laddboxarna på marknaden. Snabba, pålitliga och framtidssäkrade laddboxar – Wallbox är även tillverkad för att ladda din elbil med solel. Den är idealisk för villaägare som vill ladda enkelt, bekvämt och säkert hemma.

3 tips för smartare laddning

Att ladda elbilen på rätt sätt gör att batteriet håller längre och att du kan spara pengar. Här är tre enkla tips för en smartare laddning:

1. Ladda lagom

Batteriet mår bäst när laddnivån hålls mellan 20 och 80 procent. Att ladda fullt varje gång kan slita på batteriet. Många elbilar har en inställning som låter dig begränsa laddningen till 80 procent.

2. Ladda när elen är billigast

Elpriset varierar under dygnet. Med en smart laddbox kan du automatiskt styra laddningen till de timmar då elen är billigast, vilket ofta är på natten.

3. Ladda med solenergi

Om du har solceller kan du ladda bilen med din egenproducerade el. Det gör att du kör billigare, mer klimatsmart och blir mindre beroende av elbolagens priser.

Välj en laddbox för framtiden!

1KOMMA5°-laddare är en smart laddbox med modern design som ger smidig laddning hemma och hög säkerhet. Till skillnad från vanliga laddboxar erbjuder vår laddbox smarta funktioner som gör laddningen både effektiv och kostnadseffektiv.

Med 1KOMMA5°s energistyrsystem Heartbeat ser vår laddbox automatiskt till att din bil laddas när elpriset är som lägst, vilket hjälper dig att spara pengar. När du väl upptäckt skillnaden mellan en vanlig laddbox och en smart modell kommer det vara svårt att motivera varför du inte skulle välja en teknik som är utvecklad för framtidens energibehov.

Vill du kombinera installationen av din laddbox med en solcellsanläggning från 1KOMMA5°? Kontakta oss så berättar vi mer om hur du kan skapa en effektiv och hållbar laddlösning.

Artiklar från vårt magasin