Laddbox

Behövs laddbox till laddhybrid?

Har du en laddhybrid och funderar på om en laddbox behövs? Eftersom en laddhybrid inte kräver lika mycket el som en ren elbil är det många som tänker att ett vanligt vägguttag räcker. Sanningen är att en laddbox inte bara gör laddningen säkrare – utan också snabbare och mer praktisk.

I den här artikeln går vi igenom varför en laddbox är en smart investering för din laddhybrid. Vi jämför laddningsalternativ, kostnader och vilka faktorer du bör ha i åtanke när du ska ladda din hybrid.

Författare
Marianne Andera
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • En laddbox är designad för att hantera hög belastning och har inbyggda säkerhetsfunktioner som överlastskydd och jordfelsbrytare.

  • Att ladda elbil med en laddbox kostar cirka 2-3 kr per mil, vilket är betydligt billigare än bensin eller diesel som ligger på 10-15 kr per mil.

  • Genom att installera en laddbox redan nu är du redo för en framtida elbil, eftersom de flesta laddboxar är kompatibla med både laddhybrider och rena elbilar.

  • Vid installation av en laddbox kan du få 50% avdrag genom det så kallade Gröna Avdraget, vilket gör investeringen mer kostnadseffektiv.

Elbil och laddhybrid – vad är egentligen skillnaden?

En elbil drivs helt och hållet av en elmotor och släpper ut noll koldioxid. Den laddas via en laddbox eller laddstation och kan ofta köra långt på bara el.

En laddhybrid, å andra sidan, kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. Den kan laddas på samma sätt via en laddbox eller laddstation och kör ofta på el vid lägre hastigheter. Om batteriet tar slut tar förbränningsmotorn vid och bilen fortsätter rulla på bensin eller diesel.

Vad krävs för att ladda en laddhybrid?

Det enklaste och billigaste sättet att ladda din laddhybrid är att göra det hemma. För att ladda på bästa sätt rekommenderar vi att du installerar en laddbox.

En laddbox är en specialanpassad elinstallation som är designad för att ladda elfordon och tål att användas länge och med hög belastning. Det finns många olika laddboxar på marknaden, och vilken du ska välja beror på dina behov och husets säkringsstorlek. Så, skulle man kunna säga att en laddbox behövs till en laddhybrid? Det kommer vi svara på strax

laddhybrid
1KOMMA5 laddbox

Enklare att köra på el med laddbox

Som sagt har en laddhybrid både en elmotor och en förbränningsmotor. Däremot finns det stora fördelar med att köra på elmotor. El är nämligen både mer kostnadseffektivt, och bättre för miljön. 

Genom att installera en laddbox hemma kan du ladda bilen kontinuerligt, så att du alltid har ett fullt batteri.

De flesta nya laddhybrider kan köra 4-6 mil på en full laddning, ibland upp till 7-8 mil. Om du laddar under småstopp hemma kan du lätt klara dig hela dagen på el.

Behövs laddbox till laddhybrid?

Så nu till svaret på frågan – behövs laddbox till laddhybrid? Nej, däremot rekommenderar vi att du har en. Laddning med laddbox är både snabbare, smidigare och säkrare. Laddboxar har inbyggda säkerhetsfunktioner som överlastskydd och jordfelsbrytare, vilket gör laddningen tryggare.

Det går också mycket snabbare att ladda med en laddbox. Ett mindre hybridbatteri kan vara fullt laddad på 2-3 timmar, medan det kan ta upp till 8-10 timmar med ett vanligt vägguttag.

Dessutom är det bekvämt – när laddboxen är installerad är sladden alltid redo att användas. Du slipper dra fram den ur bakluckan varje gång, vilket gör att du enklare kommer igång med laddningen, även när du har bråttom eller om det regnar.

Billigare att köra på el – vi listar fördelarna

För den som har en laddhybrid finns det inte bara miljömässiga fördelar med att köra på el – det finns även ekonomiska vinster. När du kör på el kostar det omkring 2-3 kronor per mil (priset för el varierar) om du laddar hemma, jämfört med 10-15 kronor per mil för bensin. Så, genom att köra mer på el sparar du både pengar och hjälper miljön. Med en laddbox installerad hemma kan du enklare köra på el till och från dina vardagliga aktiviteter.

Vad kostar det att ladda en hybrid?

Ett genomsnittligt pris när du laddar hemma är ungefär 1,5 kr per kWh. Laddar du på en offentlig laddstation kan priset vara betydligt högre, ofta minst 3 kr per kWh.

Vilken laddbox ska du välja till en hybrid?

När du ska välja laddbox till din laddhybrid är det viktigt att ta hänsyn till både bilens ombordskapacitet och vilket ladduttag din bil har. Nedan guidar vi dig till rätt val:

1. Vilket ladduttag har din hybrid?

Laddhybrider kan ha olika typer av ladduttag, vanligtvis Typ 1 eller Typ 2. Typ 2 är den nya europeiska standarden och finns på de flesta nya laddhybrider. Det är viktigt att dubbelkolla vilket uttag just din bil har för att säkerställa att laddboxen är kompatibel.

För att ta reda på vilket ladduttag din bil har, kan du kolla produktbeskrivningen, manualen eller söka på nätet. Eller det allra enklaste – öppna laddluckan på din bil och titta på kontakten – Typ 1 är helt rund, medan Typ 2 har en platt ovansida.

2. Vilken ombordskapacitet har din hybrid?

Ombordskapaciteten handlar om hur mycket bilens batteri kan ta emot vid laddning. Den består av två delar: antalet faser bilen kan laddas med samt maxladdningseffekten, alltså den högsta effekt bilen kan ta emot.

Du kan alltid välja en laddbox med högre maxladdningseffekt än vad din bil klarar av, men kom ihåg att bilens ombordskapacitet sätter gränsen för hur hög effekt den kan ta emot.

Svart solcellspanel från 1KOMMA5°
SMARTA FUNKTIONER

Välj 1KOMMA5°-addaren

1KOMMA5° laddaren är en kraftfull, pålitlig och framtidssäkrad laddbox – designad för att optimera laddningen av din elbil med solel. Perfekt för villaägare som vill ladda smidigt, säkert och kostnadseffektivt hemma.

Det som skiljer vår smarta laddbox från en traditionell modell är de avancerade funktionerna och den långsiktiga hållbarheten. Wallbox är fullt kompatibel med 1KOMMA5°s energistyrsystem Heartbeat, som automatiskt anpassar laddningen till de billigaste elpriserna. Genom att kombinera din laddbox med en solcellsinstallation maximerar du både besparingar och hållbarhet.

Vill du också sätta upp en laddbox i kombination med installationen av din solcellsanläggning?

Vanliga frågor

Vanliga frågor och svar om laddboxar för laddhybrider

Kan man ladda en hybrid i vanligt uttag?

Vanliga vägguttag är inte designade för att hantera den värmeutveckling som kan uppstå när uttaget belastas med för hög effekt under lång tid. Att ladda en hybrid i ett vanligt vägguttag innebär därför en brandrisk. För att ladda din hybrid säkert och effektivt bör du installera en laddbox hemma. Dessutom går det snabbare att ladda via en laddbox än via ett vanligt uttag.

Får man avdrag på laddbox till hybrid?

När du köper en laddbox och installation till din hybrid har du rätt till ett avdrag på 50% genom det så kallade Gröna Avdraget som administreras av Skatteverket. Du behöver inte ansöka om avdraget själv, det sköts mellan installatören och Skatteverket.

Kan jag använda samma laddbox om jag köper en elbil senare?

Ja, så länge din laddbox för elhybrid har samma ladduttag som din nya elbil, kan du fortsätta använda den. Eftersom de flesta nya elbilar och hybrider använder den Europeiska standarden Typ 2, är det stor chans att din laddbox fungerar utan problem.

Kan jag ladda min hybrid i en offentlig snabbladdare?

Ja, vanligtvis kan du ladda din hybrid i en offentlig snabbladdare som används för elbilar. Dock måste din hybrid ha ett batteri som är kompatibelt med snabbladdaren, så det är viktigt att kontrollera om din bil har stöd för denna laddningstyp.

Artiklar från vårt magasin