Rengöring av solceller: Hur tvättar man solceller effektivt och säkert?

Till skillnad från många andra energisystem kräver solceller väldigt lite underhåll. Om alla delar i din anläggning fungerar som de ska är tiden du behöver lägga på rengöring minimal. Däremot är underhåll fortfarande viktigt, och även om naturen oftast gör sitt kan du behöva tvätta dina solceller. Om, när och hur du ska rengöra solcellerna kan du läsa i den här artikeln.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
1 min
Behövs rengöring?

Måste man tvätta solceller?

Att tvätta dina solpaneler säkerställer deras optimala prestanda och förlänger solcellernas livslängd. Även om det sällan behövs regelbunden rengöring eftersom naturen hjälper till här, kan vissa omständigheter såsom nedsmutsning från träd eller fågelspillning göra att extra uppmärksamhet krävs. 

Varför kan solceller kräva rengöring?

Effekt

Smuts, damm och föroreningar kan minska panelens förmåga att absorbera solljus. Om dina solceller är placerade på ett sådant sätt att de utsätts för extra mycket nedsmutsning kan rengöring behövas för att säkerställa deras effektivitet. 

Förlängd livslängd

Genom att underhålla solpanelerna vid behov kan deras livslängd förlängas, och risken för tidigt slitage minskar avsevärt. Smuts och föroreningar kan bilda ytbeläggningar som kan skada solcellerna över tid. Genom att kontrollera solcellernas behov av rengöring kan du minimera risken för den här typen av skador och säkerställa att de fungerar optimalt under många år framöver. 

Elbil som laddas med wallbox

Säkerhet och underhåll

För att säkerställa säkerheten vid rengöring av solceller är det avgörande att följa tillverkarens rekommendationer och använda lämplig utrustning och skyddsåtgärder. Bland annat ska du undvika att klättra på taket om det finns risk för fall. Du bör även använda säkerhetssele om du planerar att gå upp. Glöm inte heller att placera uppsamlingskärl vid stuprören för att förhindra att rengöringsmedel spolas ut i vattnet. 

Så går du tillväga

Hur sköter man och tvättar solceller?

När det kommer till att rengöra solceller, finns det flera alternativa metoder att överväga. Nedan går vi igenom några av dem: 

Ikon rengöring solceller
Metoder

Med vattenslang

Om solcellerna är i stort behov av rengöring och du planerar att tvätta dem själv rekommenderar vi att du använder dig av en vattenslang för att skölja av dem från smuts. Genom att använda en vattenslang undviker du onödiga risker samt minimerar risken för att du ska råka skada panelerna. 

Ikon rengöring solceller

Lövblås

Har det samlats mycket löv och annan lös smuts på solcellerna kan du använda dig av en lövblås för att avlägsna smutsen.

Ikon rengöring solceller

Professionell rengöring

Om du inte har full koll på vad som gäller och vilka säkerhetsåtgärder som är viktiga att vidta vid rengöring av solceller rekommenderar vi att du tar hjälp av en professionell.  Ett företag som är specialister inom rengöring av solceller kan utföra arbetet på ett säkert sätt.

Förebygg

Förebyggande åtgärder för att slippa frekvent rengöring

Trädbeskärning och vegetation

För att minska ackumuleringen av smuts och damm på dina solceller är det viktigt att regelbundet beskära träd och sköta vegetationen runt din anläggning. Löv och pollen kan med tiden samlas på solcellernas yta och påverka elproduktionen negativt. Genom att hålla träd och buskar under kontroll kan du effektivt minska behovet av att tvätta solcellerna. 

Säsongsmässigt underhåll

Beroende på klimatförhållandena i din region kan det vara viktigt att anpassa skötseln av dina solceller efter årstiderna. För solceller under vintertid kan snön sakta ner eller stoppa elproduktionen, det kan vara bra att regelbundet avlägsna snö och is från panelerna om det kan göras på ett säkert sätt. Under pollensäsongen kan det även vara nödvändigt att skölja av solpanelerna oftare eftersom de snabbt täcks av pollen.

Läs även vår artikel om hur väderstreck och lutning påverkar solcellernas effektivitet. 

Många fördelar med batteri till dina solceller

Batteri till dina redan installerade solceller

Med ett batteri till solceller har du möjlighet att täcka större delen av ditt elbehov och samtidigt lagra den överskottsel som din solcellsanläggning genererar. Den teknologiska utvecklingen inom batteriteknik har gått framåt i rykande fart. De tidiga batterierna använde sig ofta av separata eller inbyggda växelriktare i anslutning till batteriet. De här metoderna förekommer fortfarande men resulterar ofta i energiförlust. 

Enphase, den välkända amerikanska tillverkaren av växelriktare, har nu tagit fram sitt alldeles egna innovativa batteri till solceller för villa. Batteriet har hela 15 års produktgaranti och integrerade microinverters. Dessutom är det kompatibelt med vårt energisystem Heartbeat. Tack vare detta batteri har det aldrig varit mer värdefullt att köpa ett batteri till dina solceller. Batteriet kan dessutom kopplas på vilken anläggning som helst. 

Laddbox från 1KOMMA5°

1KOMMA5° erbjuder smarta laddboxar från Wallbox som är en ledande global leverantör av laddningslösningar för elfordon. Wallbox vill, likt 1KOMMA5°, förändra hur vi använder energi i våra hem och omdefinierar relationen mellan användare och elnätet. Tillsammans ser vi bortom laddning av elfordon och ger dig möjlighet att kontrollera din elförbrukning, spara pengar och leva mer hållbart. 

Målet är att du ska kunna ladda din elbil på ett ekonomiskt optimerat sätt och att sömlöst integrera elbilen i ditt energisystem hemma. Förutom att ladda med egenproducerad solel möjliggör vårt samarbete med Wallbox att även dubbelriktad laddning blir tillgänglig. 

För dig med solcellsanläggning innebär det att du kan sänka dina elkostnader genom att utnyttja elbilens extra lagringskapacitet för överskott av egenproducerad solenergi. Denna kan laddas ur och användas t ex när ingen solenergi kan genereras, precis som ett vanligt villabatteri. På så sätt optimeras produktionen och användningen av solenergi.

FAQ Tvätta solceller

Vanliga frågor och svar

Fler frågor? Vi hjälper dig!

Högkvalitativa solceller från 1KOMMA5°

1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa solceller med lång hållbarhet och minimalt behov av underhåll. 25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti är alltid inkluderat. 

Att dina solceller installeras på rätt sätt är avgörande för att de inte ska behöva tvättas eller underhållas ofta. Vi finns vid din sida hela vägen, från köpet av dina solceller tills att de är installerade på ditt tak. Vi gör alltid ett kostnadsfritt besök hos dig innan installation. På så sätt kan vi hjälpa dig att välja solcellsanläggning utefter vad som passar just ditt tak. Även efter installationen finns vi alltid nära till hands, ifall du har frågor eller skulle stöta på ett problem. Kontakta oss för en kostnadsfri offert redan idag. 

Vill du läsa mer?