Energi

Guide till energikällor – så fungerar de!

Energikällor är det som ger oss energi, som vi sedan kan omvandla till el eller värme. Energikällor delas oftast in i två grupper: förnybara och icke förnybara. I den här artikeln

förklarar vi vad energikällor är, skillnaden mellan förnybara och icke förnybara alternativ samt vilka energikällor som används i Sverige.

Författare
Marianne Andera
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Energikällor delas in i två huvudtyper: Förnybara energikällor och icke förnybara energikällor. 

  • Förnybara energikällor är avgörande för en hållbar framtid. De förnyas ständigt och har minimal miljöpåverkan. 

  • Sverige är en föregångare inom förnybar energi. Mer än hälften av vår elproduktion kommer från förnybara energikällor.

  • Solenergi ökar snabbt i Europa. År 2024 producerade solkraft mer el än kolkraft, trots lägre solinstrålning än tidigare år.

Vad är energikällor?

Energikällor är det vi använder för att få energi. Energin vi får från källorna kan omvandlas till el eller värme för att driva våra hem, industrier eller transportmedel. Energikällor finns i naturen och kan vara solens strålar, vinden som blåser eller vatten som strömmar. 

Energikällor delas in i två huvudkategorier: förnybara energikällor och icke förnybara energikällor. Förnybara energikällor, som sol, vind och vatten, tar aldrig slut eftersom de ständigt fylls på av naturens processer. Du kan alltid räkna med att solen går upp på morgonen och att vattnet rör sig. 

Icke förnybara energikällor, som olja, kol och naturgas, finns i en begränsad mängd och tar miljontals år att bildas. När de används går de inte att återskapa lika snabbt eller alls. 

Energikällor

Olika typer av energikällor

Vi har redan varit inne på de två typerna av energikällor. Kanske funderar du ändå över; vad är förnybara och icke förnybara energikällor egentligen? Låt oss titta närmare på de båda kategorierna. 

Ladda solcellsbatteri från nätet

Icke förnybara energikällor

Icke förnybara energikällor är resurser som inte nybildas, eller som nybildas så långsamt att de riskerar att ta slut. Dessa energikällor är begränsade och kommer från ämnen som bildats under miljontals år. Användningen av icke förnybara energikällor är inte hållbar, eftersom vi förbrukar dem snabbare än naturen kan återskapa dem. Dessutom bidrar de till stora utsläpp av koldioxid som orsakar global uppvärmning och klimatförändringar.

Exempel på icke förnybara energikällor:

Kärnenergi

Utvinns ur uran, ett energirikt ämne som finns i begränsad mängd. Uran bryts från berggrunden och används i kärnkraftverk för att producera energi.

Fossila bränslen

Fossila bränslen, som kol, olja och gas, bildas när växter och djur som levde för miljontals år sedan täcks av jord och sten. Under lång tid pressas och värms de av trycket och värmen från jorden. Det i sin tur omvandlar dem till bränsle som vi kan använda idag. 

Förnybara energikällor

Förnybara energikällor tar inte slut eftersom de förnyas naturligt och är hållbara att använda för att skapa el, värme och drivmedel. Solen spelar en central roll i många av de förnybara energikällorna eftersom den driver processer som vattnets kretslopp, vindar och fotosyntes.

Exempel på förnybara energikällor:

  • Solenergi: Direkt energi från solen som kan omvandlas till el och värme med hjälp av solpaneler och solfångare.

  • Vindenergi: Vindar, skapade av solens uppvärmning av jordens yta, omvandlas till el med hjälp av vindkraftverk.

  • Vattenkraft: Energin i strömmande vatten används för att driva turbiner som producerar el. 

  • Vågenergi: När vindar blåser över vattenytan skapas vågor som innehåller energi. Det kan i sin tur omvandlas till el.

  • Biomassa: Organiskt material som ved, grenar, matrester eller växtolja innehåller energi som kan användas för att skapa el, värme eller drivmedel som biogas.

  • Geotermisk energi: Värmen från jordens inre kan användas för att värma upp byggnader eller producera el. Det är särskilt användbart i områden där varmvatten naturligt tränger upp till ytan, som på Island.

  • Tidvattenenergi: Energin i tidvattnets rörelser, som skapas av månens och solens dragningskraft, kan användas för att producera el.

Ladda solcellsbatteri från nätet

Finns det fördelar med icke förnybara energikällor?

Icke förnybara energikällor har vissa fördelar. Det är viktigt att förstå att användningen av dem innebär stora miljöutmaningar. Att tänka miljövänligt och satsa på förnybara alternativ är avgörande för att skapa en hållbar framtid och skydda planeten från klimatförändringar. Vi listar anledningar till varför icke förnybara energikällor fortfarande används i stor utsträckning. 

1. Hög energitäthet

Icke förnybara energikällor som kol, olja och naturgas har en hög energitäthet. Det innebär att de kan producera stora mängder energi från en relativt liten mängd bränsle.

2. Stabil energiproduktion

Icke förnybara energikällor kan ge en stabil och konstant energiförsörjning. De är oberoende av väder eller tid på dygnet, vilket gör dem enkla att använda för att möta exempelvis hög efterfrågan på el. 

3. Befintlig infrastruktur

Det finns redan en välutvecklad global infrastruktur för utvinning, transport och användning av fossila bränslen. Det gör dem lättillgängliga och enkla att distribuera. 

4. Industriella användningar

Fossila bränslen används inte bara för att producera energi utan också som råvaror i många industrier – till exempel för att tillverka plast, kemikalier och andra produkter. På grund av detta är det svårt att helt ersätta förnybara energikällor på kort sikt, eftersom många produkter och tillverkningsprocesser fortfarande är beroende av dessa material.

Vilken är Sveriges största energikälla?

I Sverige står över hälften av elproduktionen av förnybara energikällor, där vattenkraft är störst. Det gör Sverige till ett ledande land i övergången till hållbar energi. Nedan hittar du en översikt över hur mycket varje energikälla bidrar med i den svenska elproduktionen. 

  • Vattenkraft: 38 %

  • Vindkraft: 24 %

  • Solenergi: 2 %

  • Kärnkraft: 29 % (fossilfri, inte förnybar)

  • Värmekraft: 7 %

Ladda solcellsbatteri från nätet

Hur ser det ut i övriga Europa?

Nästan hälften av Europas el (47 %) kom från förnybara energikällor som sol och vind under 2024. Användningen av fossilgas minskade till 16 %. 

Det hände något stort i Europa under 2024 – solenergi producerade mer el än kol för första gången någonsin! Solenergi stod för 11 % av all el, medan kol sjönk till under 10 %.

Trots att det varit mindre solsken i Europa än tidigare år kunde solenergiproduktionen öka tack vare många nya solpaneler. Dessutom har länder som Tyskland och Polen, vilka traditionellt varit starkt beroende av kolkraft, börjat övergå till renare energikällor.

Detta visar att Europa är på god väg mot en framtid med renare energi och minskat beroende av fossila bränslen. Den ökade användningen av solenergi, trots minskat solsken, är ett bevis på den snabba utvecklingen och dedikationen till hållbar energiproduktion.

Satsa på solenergi tillsammans med oss på 1KOMMA5°!

Gör som övriga Europa! – investera i en framtid med mer solenergi! Vi på 1KOMMA5° erbjuder allt du behöver för att bli mindre beroende av icke förnybara energikällor. 

Våra solceller kombinerar tysk design och kvalitet med hållbarhet och effektivitet. Vi erbjuder 25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti – så att du kan känna dig trygg i att din investering håller länge. Dessutom är våra solceller kvalitetstestade hos Europas största solforskningsinstitut. På så sätt kan vi garantera högsta prestanda på våra produkter. 

solceller

Artiklar från vårt magasin