fbpx

En vanlig fundering innan man tar beslut om att investera i solceller är hur de egentligen fungerar. Det tänkte vi reda ut i denna artikel.
Några av de största fördelarna med att installera solceller och bli sin egen elproducent är att solpanelerna i stort sett är underhållsfria, solen är både en hållbar och pålitlig energikälla och så är det ju väldigt spännande att följa sin egen elproduktion.

Hur stor är en solcell?

En solcell är cirka 15×15 centimeter, med en tjocklek på 0,2 mm. Den består av ljuskänsliga halvledarmaterial, oftast kisel med kontakter på ovan- och undersidan. Deras funktion är att omvandla energin från solens strålar till elektrisk energi. Det du ser på taket är rektangulära solpaneler. Dessa består ofta av 60 solceller,  sammankopplade i rader med ledande metallband.

När solens strålar träffar solpanelerna polariseras de och ovansidan blir negativt laddad och undersidan positivt laddad, vilket gör att en en elektrisk spänning skapas och likström bildas. Likströmmen transporteras till växelriktaren, där den omvandlas till växelström som sedan matas ut för användning i hemmet.

I en optimerad solcellsanläggning, är alla solpaneler kopplade till en så kallad optimerare. Detta gör anläggningen är mindre känslig mot bl a skugga samt är mer säker.

Hur mycket el kan en solcellsanläggning producera?

Hur många solpaneler en solcellsanläggning består av beror på takets storlek, din elanvändning och dina önskemål. Hur mycket el en anläggning producerar beror även det på flera faktorer. I vilket väderstreck den ligger, storlek på anläggningen och i vilken lutning solpanelerna är installerade samt hur mycket solen skiner är några av dem.

Bra att veta är att solcellerna producerar bra med el även under molniga dagar. Däremot kan solpaneler inte lagra energi. Så fort mörkret faller slutar anläggningen att producera energi. Det du kan göra är att komplettera din solcellsanläggning med ett batteri, som förser hemmet med energi under natten, optimera din elanvändning efter produktionen och sälja tillbaka den energi du inte använder under dagen till elnätet.

Solen – en pålitlig källa till energi

När du väl bestämt dig för att investera i solceller behöver du inte bekymra dig för att energin ska ta slut. Solen tillför 10 000 gånger mer energi till jorden än vad vi människor använder, varje dag. En mer pålitlig, hållbar och förnybar energikälla är svårt att finna.

Fungerar solceller i Sverige?

Att det inte skulle löna sig att investera i solceller i Sverige är en vanlig missuppfattning. Forskning visar faktiskt att det nordiska klimatet är optimalt för solceller. Vi har samma solinstrålning här som i solcellstäta Tyskland, anläggningen producerar el även under molniga dagar och dessutom trivs solceller när det är svalare. Och under vintern hjälper snön till att reflektera solstrålarna.

 Har du fler frågor om hur solceller fungerar är du varmt välkommen att kontakta oss!

 

 

Berätta lite mer om dig själv!

Vill du ha ett kostnadsfritt hembesök? Eller har du en fråga du inte fått svar på? Alla dina frågor och funderingar är välkomna. Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss så snart vi kan.