fbpx

Att leva off grid i hus med hjälp av solceller betyder att du själv producerar all el som du förbrukar, och att du är bortkopplad från elnätet helt och hållet. Att vara helt självförsörjande med el är med andra ord helt möjligt idag! Det finns dock inga optimala off grid-lösningar för året runt-fastigheter ännu, men det kan vara en ypperlig lösning för dig som äger ett fritidshus som ligger väldigt avlägset till.

Off grid-hus – vad innebär det?

Många drömmer om att kunna ta hand om sin energiförsörjning själva, utan att behöva vara anslutna till något elbolag. Off grid-el är en bra lösning för till exempel stugor och fritidshus där det är väldigt dyrt eller helt enkelt inte går att dra in elektricitet. Det kan handla om en jaktstuga som ligger så pass långt ut i skogen att det är omöjligt att dra in elektricitet, eller en sommarstuga som du helt enkelt endast vistas i under kortare tidsperioder varje år. De flesta som väljer off grid-el gör det även av ekonomiska skäl eller för att de vill slå ett slag för miljön.

Det krävs för att gå off grid med solceller

Det finns en sak som är väldig viktig att poängtera – att gå off grid helt och hållet är svårt. Det finns dock många som har lyckats hitta en bra off grid-lösning, men det är väldigt kostsamt och kräver att du investerar i en solcellsanläggning som kan producera all el din fastighet behöver.

Solcellsanläggning och solcellsbatterier

En solcellsanläggning kan tyvärr inte lagra överskott av el, och därför behöver du använda dig av solcellsbatterier för att tillfälligt lagra elektricitet som du kan använda på kvällar och nätter. Batterier som dessa möjliggör dock endast lagring för några få dagar, vilket betyder att du inte kan lagra el från till exempel sommaren och använda på vintern. Den typ av solcellsbatterier som du behöver är dessutom dyra. Det kan med andra ord vara svårt att göra större vinster på din solcellsinvestering när du går off grid. Med det sagt finns det lösningar på gång – solcellsbatterier utvecklas hela tiden för att möjliggöra lagring av större mängder el. Det pågår även forskning som förhoppningsvis kommer leda till att elektricitet kan lagras under längre tidsperioder i framtiden.

Kompletterande, energisparande åtgärder

Om det visar sig vara svårt att gå off grid med just din bostad finns det andra åtgärder du kan ta till för att spara på energi, och på så vis kunna bli självförsörjande när det gäller el. Uppvärmning och varmvatten är energitjuvar som står för ungefär 80 % av energiförbrukningen i de flesta bostäder, och då skulle du kunna komplettera med ett värmepumpsystem. En värmepump kan faktiskt också drivas av solceller, och om du har ett solcellsbatteri kan du driva pumpen på nätter och kvällar med lagrad elektricitet. Du kan även använda dig av en kamin, vedugn eller gasollösning för att värma upp stugan och laga mat, och endast använda elen till exempelvis mikrovågsugnen, lampor, tv och dator.

Berätta lite mer om dig själv!

Vill du ha ett kostnadsfritt hembesök? Eller har du en fråga du inte fått svar på? Alla dina frågor och funderingar är välkomna. Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss så snart vi kan.