Energi

Allt du behöver veta om att producera egen el

Att producera sin egen el har aldrig varit mer aktuellt. Den senaste tiden har allt fler människor sökt sig till möjligheten att bli självförsörjande på energi. Så vad säger reglerna, och hur fungerar det i praktiken? I Sverige är det helt lagligt för både privatpersoner och företag att producera egen el – oavsett om det är för eget bruk eller för att sälja överskottet. Den här artikeln guidar dig genom möjligheterna, utmaningarna och fördelarna med egen elproduktion.

Författare
Marianne Andera
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Både privatpersoner och företag får producera el, och mikroproducenter (anläggningar under 43,5 kW) slipper avgifter för att mata in el i elnätet.

  • Överproduktion kan säljas till elnätet, och mikroproducenter får skattereduktion på 60 öre/kWh för såld förnybar el.

  • Solceller är det vanligaste och enklaste sättet att producera egen el, följt av småskaliga vindkraftverk för blåsiga områden.

  • Egen elproduktion bidrar till minskat beroende av elnätet, lägre kostnader tack vare skattereduktion och ett positivt bidrag till miljön genom produktion av förnybar energi.

Får man producera egen el?

Ja, det får du absolut! Både privatpersoner och företag kan producera el för eget bruk, och till och med sälja den. Om din anläggning är mindre än 43,5 kW räknas du som en mikroproducent enligt Ellagen, vilket innebär att du slipper betala för att mata in elen i det allmänna elnätet.

Vad händer om jag producerar mer el än jag använder?

Om du producerar mer el än du behöver kan du sälja överskottet till elnätet. För att göra det behöver du vara kopplad till nätet och ha en elmätare som mäter både den el du tar ut och den du skickar in.

 Vill du veta mer om hur det fungerar att sälja överskott av el? 

Vad kostar det att bli självförsörjande på el?

När du säljer din egenproducerade el får du betalt både från ditt elhandelsbolag och ditt elnätsföretag. Dessutom får du skattereduktion på 60 öre/kWh för såld el om den kommer från en förnybar källa. Normalt får du cirka 1,2 kronor per kWh för den elen.

Så här börjar du producera egen el

Vill du börja producera egen el? Då är det enklaste och mest lönsamma alternativet att satsa på solkraft. Solpaneler kan du smidigt sätta upp på taket om du bor i villa, för att sedan producera egen el som täcker stora delar av hushållets energibehov. Förutom solceller finns det även andra alternativ för att producera egen el. Vi går igenom dem nedan. 

Batteri till solceller

1. Solel: Producera egen el med solceller

Idag är det vanligast att producera egen el med hjälp av solceller. Genom att sätta upp solpaneler på taket kan du få gratis el till hemmet och till och med sälja överskottet till elnätet och få betalt för det. Att producera el med solceller kostar cirka 50–75 öre per kWh, vilket är lägre än vad de flesta betalar i överföringsavgift, påslag till elhandelsleverantören och energiskatt för köpt el. Solenergi är därför en lönsam investering för privatpersoner.

Solceller kombinerar både miljö- och ekonomiska fördelar. Genom att utnyttja solens förnybara energi minskar vi vårt beroende av fossila bränslen och reducerar koldioxidutsläpp, vilket gör solceller till en viktig del i kampen mot klimatförändringar. 

2. Vindkraftverk: Producera egen el från vinden

Om du bor på en plats där det blåser mycket kan ett småskaligt vindkraftverk vara en lösning för att producera egen el. De som bor nära kusten, på fjället eller ute i skärgården har ofta de bästa förutsättningarna för att få bra vindkraft.

I Sverige är årsmedelvindhastigheten runt 5–7 m/s. För vindkraftverk är det extra viktigt att det blåser bra, eftersom effekten ökar med högre vindhastigheter. Vid 12,5 m/s är effekten hela 8 gånger större än vid 6 m/s.

Tre viktiga saker att tänka på för vindkraftverk:

  1. Vindkraftverk i Sverige måste vara CE-märkta.

  2. De kan låta en del och skapa oväsen.

  3. Se till att det alltid finns dokumentation på hur kraftverket presterar.

Batteri till solceller
Batteri till solceller

3. Vattenkraft: Få el från vattnet

Du kan faktiskt producera egen el med hjälp av vatten om du satsar på ett eget vattenkraftverk. För att det ska fungera behöver du ett vattendrag på din tomt med både bra vattenflöde och en fallhöjd på minst 2 meter. Priset för att installera ett vattenkraftverk ligger runt 52 000 kr per installerad kW.

Utmaningar med småskalig vattenkraftVattenkraft har en stor påverkan på miljön, särskilt för de organismer som lever i våra vattendrag. Därför är vattenkraft noggrant reglerat, och du måste alltid få tillstånd från Länsstyrelsen. För att få bygga ett vattenkraftverk måste det prövas mot Miljöbalken för att få ett godkännande.

Att få ett tillstånd för vattenkraft är både tidskrävande och dyrt. Enligt en studie från KTH kan kostnaden för att få ett tillstånd för småskalig elproduktion att ligga på mellan 1 och 2 miljoner kronor. Det finns ett lagförslag som försöker förenkla processen. Just nu är det däremot såhär det ser ut. 

4. Vedpanna: Eldning som genererar el

Det finns faktiskt ett par olika sätt att producera egen el genom att elda med ved eller pellets. Till exempel finns det vedpannor för hemmabruk som har en Stirlingmotor som både genererar el och värmer vatten samtidigt.

Vedpannor som kan producera el kostar från ungefär 100 000 kronor och ger en effekt på 1 kW för el. En liten utmaning här är att du inte bara får el – du producerar också alltid värme när du använder en sådan panna.

Batteri till solceller

Tre fördelar med att producera egen el

Att producera förnybar el i liten skala har flera fördelar! Här är de tre största fördelarna med solenergi och vindkraft:

  • Du blir mindre beroende av elnätet och kan till och med använda el vid strömavbrott med hjälp av rätt utrustning.

  • Du får skattereduktion för varje kWh du säljer.

  • Du gör en insats för miljön genom att producera förnybar el.

1. Bli mindre beroende av elnätet

Med egen elproduktion blir du mindre beroende av elnätet. När du producerar egen el använder du en stor del av den själv, så du slipper köpa lika mycket el från ditt elhandelsbolag.

Det finns också möjlighet att köpa till system för ödrift till dina solceller, vilket gör att du kan använda el även vid strömavbrott. 

2. Spara pengar med skattereduktion på såld el

Som mikroproducent får du en skattereduktion på 60 öre per kWh för såld el. Du kan få skattereduktion för så mycket el du har tagit ut från elnätet, eller upp till 30 000 kWh per år – den gräns du når först gäller som max.

Obs! Regeringen har föreslagit att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el, känd som 60-öringen, ska tas bort. Denna ändring kan börja gälla den 1 januari 2026. Förslaget lades först fram 2019 och avslogs då.

3. Produktion av grön el: För miljöns skull

Både sol- och vindel är förnybara, vilket betyder att de är hållbara sätt att utvinna energi på. Genom att tillverka din egen el minskar du ditt klimatavtryck och ger ditt bidrag till ett grönare samhälle.

Vill du veta mer om hur solceller påverkar miljön?

FAQ

Frågor och svar

Måste man betala skatt på egenproducerad el?

Om din solcellsanläggning har en installerad toppeffekt under 500 kW slipper du betala skatt på den egenproducerade elen. Intäkterna från att sälja elen räknas som inkomster från din privatbostad och ska deklareras varje år.

Vanligtvis behöver du inte betala kapitalskatt (30 %) på intäkterna från såld solel, eftersom det bara är inkomster som överstiger 40 000 kronor per år som beskattas.

Hur mycket el får man producera själv?

Det finns inget tak för hur mycket el ni får producera med sol- och vindkraft. Om du producerar mer el än du använder, kommer överskottet att matas tillbaka till elnätet.

Får man leva off grid i Sverige?

Det är tillåtet, och tekniskt möjligt att gå off grid och bli helt självförsörjande på el genom att installera solceller. Även om det inte alltid är det mest lönsamma alternativet, kan det vara lockande. Svårigheten med att leva off grid är att dagens hushåll har ett elbehov som är svårt att täcka med egenproduktion. Om du inte vill tumma på saker som bekväm uppvärmning eller hitta nya sätt att laga mat med mindre el, kan det bli ett ganska dyrt projekt.

Artiklar från vårt magasin