Black november - 10 000 kr i rabatt vid köp av solceller + batteri
Jag vill veta merElförbrukningen i en villa påverkas av flera faktorer – bland annat fönsterisolering, antal apparater i drift, hur ofta ni lagar mat, tvättar och diskar. Under sommaren är behovet av uppvärmning mindre, vilket resulterar i betydligt lägre elräkningar.
En elräkning för villaägare brukar landa på någonstans mellan 3 400 kronor i månaden.
Den vanligaste formen av elvärme är direktverkande el, där dina värmeelement är anslutna direkt till elnätet. Om du istället använder fjärrvärme eller värmer ditt hem med biobränsle, landar en normal elförbrukning på cirka 5 000 kWh per år. Dessa siffror baseras på genomsnittlig elförbrukning i kilowattimmar (kWh) för ett hushåll i Sverige under ett år.
Solenergi kan användas antingen för att förse det egna hushållet med el eller säljas till elnätet. Primärt används solenergin för att driva det hushållet och därigenom minska behovet av att köpa el.
Överskott av producerad el, vanligtvis under dagtid och sommartid, matas automatiskt ut på elnätet och säljs till elbolaget. Denna försäljning genererar intäkter från tre huvudsakliga källor:
Försäljning av överskottsel.
Försäljning av ursprungsgarantier.
Nätnytta, inklusive bidrag till att minska energiförluster i elnätet.
Dessutom erhålls skattereduktion från staten.
Generellt sett kan installation av solceller för cirka 100 000 kronor på en villa leda till en årlig minskning av elräkningen med 6 000 kronor. Det här innebär en avkastning på mellan 5 och 7 procent.
Mängden soltimmar din fastighet får under året beror på var i Sverige du bor. Ta reda på hur många soltimmar ditt område får här:
Så här kan du räkna ut ungefärlig elförbrukning och kostnad för din villa– baserat på hur stort ditt hus är.
Energiförbrukning villa per m²:
Med elvärme eller direktverkande el: Antal kvadratmeter i huset multiplicerat med 120.
(Exempel: 150 kvadratmeter x 120 = 18 000 kWh)
Utan elvärme eller direktverkande el: Antal kvadratmeter i huset multiplicerat med 40. (Exempel: 150 kvadratmeter x 40 = 6 000 kWh)
Årsförbrukningen av el för en villa brukar ligga på någonstans mellan 20 000 och 25 000 kWh per år. Det innebär att en elräkning för uppvärmning med elvärme kan landa på 3 000 till 3 500 kronor per månad. Det här motsvarar ungefär 100 kronor per dag. Det mesta av elförbrukningen används vanligtvis till att värma upp huset.
För en mindre villa på omkring 100 kvadratmeter ligger årsförbrukningen vanligtvis på mellan 12 000 och 14 000 kWh, vilket är ungefär hälften av elkostnaden för en stor villa.
Här kan du läsa mer om hur mycket el solceller producerar per månad och per år.
Under sommaren behövs mindre energi för att värma upp ditt hus jämfört med på vintern. Då krävs en betydligt större mängd energi för att du ska kunna uppnå en bekväm inomhustemperatur. Under vintermånaderna kan därför elräkningen för en villa som förbrukar 20 000 kWh per år uppgå till ungefär 4 000 kronor. Under sommarmånaderna kan kostnaderna vara betydligt lägre och understiga tusenlappen.
Din elräkning innehåller vanligtvis information om den beräknade årliga energiförbrukningen, samt den fakturerade förbrukningen under det senaste året. Hur dina kostnader förändras över året beror på sammansättningen av fasta och rörliga priskomponenter i ditt elavtal, men också dina egna vanor.
Vanligtvis är det husets uppvärmning, samt uppvärmning av varmvatten som står för den största andelen av energiförbrukningen. Beroende på vilket typ av uppvärmningssystem du har, såsom solceller, direktverkande el, fjärrvärme eller bergvärme, kan kostnaderna variera en hel del.
När det gäller hushållsel är det viktigt att komma ihåg att apparater som används för kyla eller värme tenderar att dra mycket el. Den här typen av apparater, såsom tvättmaskin, diskmaskin, kylskåp, frys och spis, återfinns oftast i köket, badrummet och tvättstugan.
Att njuta av varma fötter under vintern och svalka på sommaren är härligt, men AC och golvvärme kan också vara en stor orsak till en hög elräkning. Samma gäller för handdukstorken i badrummet, särskilt om den lämnas på även när handdukarna redan är torra.
Förutom att apparater som TV, datorer och mobilladdare förbrukar el när de används, kan de även fortsätta att dra en del energi när de är i stand-by-läge. För att göra det så bekvämt och snabbt som möjligt att aktivera hemelektronik, förblir många apparater aldrig helt frånkopplade när de stängs av. De går istället över till viloläge. Dessutom kan belysning utgöra en betydande energiförbrukning, särskilt om du glömmer att släcka lamporna i tomma rum eller om fönsterlamporna är tända dygnet runt.
Vi har alla möjlighet att påverka och förändra vår energiförbrukning, och begreppet "klok elförbrukning" är något vi gärna diskuterar. På samma sätt som att vi är duktiga på att återvinna papper, glas och metall bör vi vara lika medvetna när det gäller vår villas elförbrukning.
Att minska elförbrukningen ger stora fördelar med minimal ansträngning. Genom enkla justeringar i vardagen kan du minimera både elkostnaderna och klimatpåverkan utan att försämra din komfort.
Solceller på taket är ett bra sätt att spara pengar långsiktigt. Att köpa solceller är en investering då det också ökar värdet på ditt hus vid en försäljning. Värdeökningen täcker stora delar av kostnaden för investeringen.
Med solceller minskar du dina fasta månadskostnader, vilket är något som många husspekulanter ser positivt på när de ska köpa ett nytt hus.
Med 1KOMMA5°s energisystem blir din investering i solceller ännu mer lönsam. Den som installerar våra solceller får tillgång till vår plattform Heartbeat, som framtidssäkrar ditt energisystem. Vår vision är el för 0 kr /kWh. Vi ser till att du över tid sparar betydligt mer än vad du behöver betala för installation och underhåll.
Läs även vår artikel:16 fördelar och nackdelar med solenergi
En villa med en yta på 100 m² förbrukar enligt Statistiska Centralbyrån ungefär 12 000 kWh el per år. Av denna förbrukning utgör cirka 4 000 kWh hushållsel och 8 000 kWh används för uppvärmning och varmvatten.
En villa med en yta på cirka 150 kvadratmeter förbrukar ungefär 18 000 kWh el per år. Av denna förbrukning utgör cirka 6 000 kWh hushållsel och cirka 12 000 kWh används för uppvärmning.
Elanvändningen i en villa som är ungefär 200 m² stor och använder direktverkande el i Sverige brukar vanligtvis vara runt 25 000 kWh per år. Av den totala elförbrukningen brukar uppvärmning av villan stå för 60% (15 000 kWh), varmvatten för 20% (5 000 kWh) och hushållselen för 20% (5 000 kWh).