Energiklass är ett mått på hur energieffektivt ett hus är. Energiklasser har blivit mer uppmärksammade i takt med stigande energipriser, klimatomställningen och nya regler för vilken energiklass ett hus får ha. Kanske funderar du över vad det betyder för ditt hem? I den här artikeln ger vi dig en tydlig bild av vad energiklasser från A-G innebär och varför det spelar roll för dig som husägare.
Energiklass visar husets energieffektivitet. Skalan går från A-G.
Faktorer som påverkar energiklass inkluderar – isolering, värmesystem, ventilation och byggnadens ålder.
Förbättringar av husets energikonsumtion kan leda till lägre energikostnader, ökat värde på fastigheten och ett bekvämare inomhusklimat.
Vanliga metoder för att förbättra energiklassningen inkluderar tilläggsisolering, uppgradering av värmesystem, installation av solceller och förbättrad ventilation.
Energiklass för hus är ett mått på hur energieffektivt ett hus är. Det visar hur mycket energi huset använder för uppvärmning, varmvatten, ventilation och fastighetsel i förhållande till storlek. Energiklassen graderas på en skala från A till G, där:
A står för ett mycket energieffektivt hus med låg energiförbrukning.
G indikerar ett hus med hög energiförbrukning och låg energieffektivitet.
Energiklasserna baseras på de krav som gäller för nybyggda fastigheter idag. Dessa krav finns i Boverkets byggregler (BFS 2011:6) och varierar beroende på byggnadstyp, om byggnaden värms med el eller andra energikällor, samt dess geografiska placering i Sverige. Tack vare de byggnadsstandarder som finns idag är det enklare att avgöra om exempelvis energiklass F är bra eller dålig.
Energiklassen hjälper dig att förstå hur mycket energi ditt hus använder och kan ge en uppfattning om hur stora dina energikostnader kan bli. Något som är viktig vid försäljning av ditt hus, eftersom köpare ofta efterfrågar energieffektiva hem som är miljövänliga och billiga att driva.
Vet du inte vilken energiklass ditt hus har?Svaret hittar du i din energideklaration.
Notera! – Äldre energideklarationer kan sakna energiklass. Energiklassningen infördes först den 1 januari 2014. Deklarationer som utfördes innan det visar istället energianvändningen i kWh/ m2 enligt äldre standard.
Förhoppningsvis har du nu en bättre förståelse för vad energiklass för hus är och var du hittar den. Nu kommer vi berätta mer om vad de olika klasserna står för. Nedan går vi igenom de sju energiklasserna.
Hus med energiklass A är mycket välisolerade och kräver minimalt med energi. Dessa hus har en energiförbrukning på mindre än 45 kWh/m² per år, vilket är mindre än hälften av vad ett nybyggt hus får förbruka.
Exempel: Ett A-klassat hus på 150 m² i Stockholm använder mindre än 8 750 kWh/år totalt för uppvärmning, varmvatten och hushållsel.
B-klassade hus är också energieffektiva. De förbrukar något mer energi än A-klassade hus och har en energianvändning på mellan 45 och 68 kWh/m² per år.
Exempel: Ett B-klassat hus på 150 m² i Stockholm använder mellan 8750 och 10 625 kWh/år totalt.
Hus med energiklass C har en energiförbrukning mellan 69 och 90 kWh/m² per år. Det är gränsen för vad ett nybyggt småhus får förbruka enligt dagens byggnadsregler.
Exempel: Ett C-klassat hus på 150 m² i Stockholm förbrukar mellan 10 625 och 12 500 kWh/år totalt.
Småhus med energiklass D är den vanligaste energiklassen i Sverige. Ungefär 530 000 småhus, vilket motsvarar 25 % av alla småhus i landet, tillhör denna kategori. D-klassade hus har en energiförbrukning mellan 91 och 122 kWh/m² per år. De är mindre energieffektiva och skulle inte godkännas som nybyggen idag.
Exempel: Ett D-klassat hus på 150 m² i Stockholm använder mellan 12 500 och 15 125 kWh/år totalt.
Hus med klass E har en energiförbrukning mellan 123 och 162 kWh/m² per år och är betydligt mindre energieffektiva än dagens standard.
Exempel: Ett E-klassat hus på 150 m² i Stockholm förbrukar mellan 15 126 och 18 500 kWh/år totalt.
F-klassade hus förbrukar mellan 163 och 212 kWh/m² per år och har dubbelt så hög energiförbrukning som dagens nybyggnadsstandard.
Exempel: Ett F-klassat hus på 150 m² i Stockholm använder mellan 18 501 och 22 625 kWh/år totalt.
Hus med energiklass G är minst energieffektiva och förbrukar över 212 kWh/m² per år. Dessa hus har ofta stora energiförluster och höga driftskostnader.
Exempel: Ett G-klassat hus på 150 m² i Stockholm använder över 22 625 kWh/år totalt.
Hur kommer det sig att den vanligaste energiklassen för ett småhus i Sverige är D-klassning, när standarden för ett nybygge är minst C-klassning?
Jo, många av Sveriges småhus byggdes under perioder då energieffektivitet inte var en prioritet. Under 1960- och 70-talet skedde ett byggboom i Sverige då cirka 35% av dagens småhus byggdes. Fokus låg på att möta den höga efterfrågan på bostäder, inte på att bygga energieffektiva hem. Resultatet blev hus med bristfällig isolering, ineffektiv uppvärmning och dålig ventilation.
Totalt sett är cirka 77% av Sveriges småhus byggda före 1980, en tid då energikraven var betydligt lägre än idag.
1,4 miljoner småhus i Sverige har bättre energiklass än C, vilket är gränsen för vad som är godkänt för nybyggen idag.
Nästan 850 000 småhus, eller 40% av alla småhus, har de sämre energiklasserna E, F eller G.
Den stora mängden äldre och ineffektiva småhus i Sverige innebär ett stort behov av energieffektivisering för att sänka energiförbrukningen och förbättra inomhusklimatet.
Kan du förbättra din energiklass? Svaret är ja – nedan förklarar vi hur du gör det!
Du kan göra mycket för att förbättra energiklassen på ditt hus, även om den redan är bra. Hus med sämre energiförbrukning kräver större investeringar – som bättre isolering eller effektivare värmesystem. Dessa åtgärder ger i sin tur större energibesparingar och resultat.
Lägre elräkningar, ett högre värde på huset, bättre inomhusklimat och ibland lägre ränta på bolånet gör det ofta värt att göra huset mer energieffektivt.
Nedan listar vi fem vanliga åtgärder som kan göra ditt hus mer energieffektivt.
Tänk på husets klimatskal, alltså förmågan att hålla värmen, som skillnaden mellan en termos och en pappmugg. Ju bättre isolering, desto mer värme stannar kvar. Klimatskalet innefattar isolering av väggar, tak, golv, samt fönster och dörrar. Åtgärder som tilläggsisolering, byte till energieffektiva fönster och att täta dörrar och fönster kan göra stor skillnad. Även mindre åtgärder som att sätta på en extra glasruta kan minska värmeförlusten och förbättra husets energiklass.
När huset är välisolerat är ventilationen nästa steg. Äldre hus har ofta självdragsventilation som släpper in kall luft och läcker ut varm luft, vilket är ineffektivt. Uppgradera till ett ventilationssystem som återvinner värmen från luften som ventileras ut. Det kan både förbättra energiklassen och skapa ett bättre inomhusklimat.
När både klimatskal och ventilation är optimerade är det dags att uppgradera ditt värmesystem. Om du har direktverkande el eller ett gammalt värmesystem, byt till en modern bergvärmepump eller luft/vattenvärmepump. Det kan minska din elförbrukning med upp till 80%. Det har i sin tur en stor inverkan på både energiklass och driftkostnader.
Med solceller kan du använda den el du själv producerar för att minska ditt hus totala energianvändning. Det här bidrar till en bättre energiklass för fastigheten.
Smart styrning hjälper till att optimera värmesystem och belysning, vilket kan minska energiförbrukningen och förbättra energiklassen. Det ger också bättre koll på vad som drar el och när. Att ha koll på vad som drar mest el i hemmet är ett enkelt sätt att minska din elförbrukning på.
Kombinerar du dessutom solceller med ett batteri och smart styrning blir det enklare att spara energi och hålla kostnaderna nere – samtidigt som husets energiklass förbättras.
Varmvatten är en av de största energitjuvarna i hemmet. Genom att byta till snålspolande duschmunstycken och kranar kan du minska både vatten- och energiförbrukningen. Det kan, i kombination med de andra åtgärderna vi gått igenom, förbättra din energiklass.
Det finns flera stöd och bidrag som hjälper dig att göra ditt hus mer energieffektivt.
Med ROT-avdraget för energieffektiviseringar får du avdrag på arbetskostnaden när du exempelvis installerar en värmepump.
Skattereduktionen för grön teknik ger avdrag på både arbete och material för laddboxar, solceller och batterier.
Dessutom finns ett nytt bidrag som ger avdrag på materialkostnaden för att byta värmesystem eller tilläggsisolera.
Du kan kombinera bidragen för att sänka dina elkostnader och energiklass.
Ge ditt hus en energiklass-uppgradering. 1KOMMA5° hjälper dig att installera solceller och tillhörande grön teknik på ditt tak! Vi har levererat solcells- och batterilösningar till fastigheter i hela Sverige i över 10 år.
Genom att installera solceller från 1KOMMA5° får du inte bara tillgång till högkvalitativa paneler, utan också vår AI-baserade energiplattform Heartbeat. Den hjälper dig att optimera din energianvändning och framtidssäkrar ditt energisystem.
Investera i solceller från 1KOMMA5° och förbättra både din energiklass och ditt hem. Vi erbjuder alltid 25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti.