Vad drar mest el i hemmet?

Energieffektivisering och energioptimering är viktiga inslag i vår vardag – och har blivit det i större utsträckning av den senaste tidens energikriser. När du får en inblick i de riktigt stora eltjuvarna kan det också ge dig en bättre uppfattning om hur du kan minska din energiförbrukning.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
1 min

Vad drar mest el i hemmet?

I hemmet finns det flera saker som använder el – och vissa långt mer än andra. Här är några av de största eltjuvarna i hemmet:

OBS: andelen kan variera beroende på olika faktorer, såsom antalet apparater, deras effektivitet och hushållets individuella förbrukning. De siffror vi presenterar är en uppskattning

elförbrukning i hemmet
Vitvaror

De största bovarna: Vitvaror

När vi pratar om de stora eltjuvarna är nog vitvaror det första man tänker på. Dessa kan vara kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare. De är kända för att använda stora mängder el och stå bakom de höga elräkningarna – men är också nödvändiga i många hem.

Vitvaror

Kylskåp och frysar

Kyl och frys är påslagna dygnet runt och står därför för en stor del av hushållets elförbrukning.

Kylskåp- och frysar står för ca. 16 %

Vitvaror

Tvätt och torktumlare

Tvättmaskiner, och särskilt torktumlare, förbrukar betydande mängder energi.

Tvättmaskin och torktumlare står för ca. 20 %

Det kan vara en god idé att stänga av dem helt när de inte används, eller att tänka på hur ofta du faktiskt måste tvätta och torktumla kläder. Kan du istället lufttorka kläder på sommaren eller tvätta mer för hand?

I köket

Matlagning

Köket är den plats i huset som använder en betydande mängd el. Det kan vara elektriska ugnar, spisar, mikrovågsugnar och fläktar, som är några av de största strömförbrukarna i köket.

Dessutom kommer vattenkokare, airfryer och annan köksutrustning (mixer, brödrost, kaffemaskin) också att använda elektricitet.

Matlagningen står för totalt ca. 13 % av hushållets totala energiförbrukning

Om du vill minimera din strömförbrukning här är det viktigt att investera i energisnåla modeller som vanligtvis är märkta med A+++ – eller att använda dem klokt. Många maskiner har en ECO-funktion som är fördelaktig, eller så kan du överväga att använda dem mer sällan.

Underhållning

TV och annan underhållning

Tv-apparater, spelkonsoler, routrar, telefonladdare, surroundljud och datorutrustning står också för en betydande del av strömförbrukningen i de flesta hem.

Underhållningsdelen står för ca. 20 % upp till 35 % av bostadens totala energiförbrukning

Det är just TV:n som är den största boven och ca. 15 % av energiförbrukningen i hushållet går till att hålla TV:n igång. Även när elektroniken är i standbyläge kan den fortfarande använda el.

Underhållning

Belysning

Belysning spelar också en roll för din energiförbrukning. Många äldre glöd- eller halogenlampor använder mycket mer el än de moderna LED-lamporna. Det är därför en bra idé att byta ut dina äldre lampor mot LED-lampor.

Belysning står för ca. 12 % av bostadens totala elförbrukning

Underhållning

Spartips

  • Torka kläderna utomhus när det är möjligt

  • Stäng av elektroniken helt när den inte används (dra gärna ut sladden)

  • Släck lamporna när du inte är i rummet

  • Använd ECO-funktioner

  • Överväg att investera i solpaneler för att generera din egen el

  • Isolera hemmet

  • Var uppmärksam på din elförbrukning