Har du någon gång undrat vad som händer med solpaneler när de nått slutet av sin livslängd? Svaret är att de återvinns. Eftersom solceller har en livstid på cirka 30 år finns det ännu ingen utvecklad strategi för en storskalig återvinning. Forskningen går framåt och därmed kommer ständigt förslag på nya strategier. Vi går igenom hur återvinning av solceller går till idag.
Omkring 97 % av en solpanel kan återvinnas.
Solpaneler består huvudsakligen av glas, plast och aluminium, medan själva solcellerna innehåller kisel. Små mängder koppar, silver och ibland sällsynta metaller som indium och tellur kan förekomma.
Återvinning av solceller är obligatoriskt inom EU enligt WEEE-direktivet, vilket innebär att tillverkare och säljare är ansvariga för återvinningskostnader och information till konsumenter.
Forskning pågår för att förbättra återvinningsteknikerna och öka andelen material som kan återvinnas. I framtiden förväntas nära 100% återvinning.
Ja, självklart går det att återvinna solpaneler. Det finns processer för att återvinna de olika materialen som ingår i solpaneler, vilket bidrar till att minska miljöpåverkan när de tas ur bruk. Solpaneler består huvudsakligen av glas, aluminium, plast, och kisel (för kristallina solpaneler).
Det pågår ständig forskning och utveckling för att förbättra metoderna för återvinning av solceller och för att öka andelen material som kan återvinnas. Lagar och regler, som EU WEEE-direktiv, kräver att solcellstillverkare och säljare bidrar till återvinningskostnader och informerar konsumenter om rätt återvinning.
En stor fördel med förnybara energikällor som sol- och vindkraft är att de inte kräver något bränsle. När anläggningarna väl är byggda kan de generera koldioxidfri el i flera decennier. Så vad består egentligen solcellspaneler av?
Även om det finns olika typer av solcellstekniker, består 95 % av marknaden av kristallint kisel. Panelerna är främst tillverkade i material som omsluter solcellerna (viktmässigt), såsom glas, plast och aluminium, som tillsammans utgör 90 % av vikten. Själva solcellerna står för ungefär 5 % av vikten och består i huvudsak av kisel. Panelen består även av en mindre mängd koppar (1%), silver (0,1 %) samt spår av tenn och bly.
Material som används i kiselbaserade paneler är i allmänhet vanligt förekommande. Kisel, till exempel, är jordskorpans näst vanligaste grundämne efter syre. Den mest begränsade metallen i dessa paneler är silver, som används i solcellernas ledare. Under de senaste tio åren har mängden silver i solpaneler minskat med nästan 75 %. En ytterligare halvering förväntas under de kommande tio åren.
Det finns solceller som är tillverkade av mer sällsynta material. Vissa tunnfilmssolceller innehåller ovanliga metaller som indium och tellur.
Det är inte möjligt att återvinna 100 % av en solcellspanel idag. Däremot kan en stor del av solpanelen återvinnas – närmare 97 %. De återstående 3 procenten består främst av damm- och vattenrester som uppstår under återvinningsprocessen. Att återvinna detta skulle kosta en del och vara ineffektivt, och därför anses dessa tre procent vara förluster i processen.
Solpaneler hanteras på samma sätt som vanligt elektronikavfall på avfallsstationer. Ett så kallat producentföretag tar sedan hand om avfallet. Finansieringen sker genom att en liten del av försäljningspriset för solcellerna avsätts specifikt för återvinning.
I Sverige har vi en högre standard för hur vi tar hand om nyttjade paneler. Med det sagt kan du känna dig trygg när du investerar i solceller från en svensk installatör.
Ja, solceller som säljs i Sverige måste återvinnas enligt EU WEEE-direktiv.
WEEE-direktivet omfattar inte bara solceller, utan gäller för all hemelektronik som säljs inom EU, och inkluderar allt från tv-apparater och brödrostar till solpaneler.
Ju mer sällan solceller behöver slängas och återvinnas desto bättre. Som solelsproducent kan du bidra till en mer hållbar framtid genom att sköta dina solpaneler på rätt sätt, vilket även förlänger deras livslängd.
Även om solpaneler ger upphov till utsläpp vid tillverkning och transport, producerar de därefter utsläppsfri el. Hur länge panelerna är i drift påverkar hur mycket utsläpp som fördelas per kilowattimme. Det är därför viktigt att satsa på hög kvalitet och se till att installationen är väl utförd. Själva solcellerna har lång hållbarhet – det är detaljer som korrekt monterade kablar och skruvar som kan påverka livslängden. Ju längre drifttiden är, desto bättre ur ett klimatperspektiv.
Genom att säkerställa en noggrann installation, bra underhåll och ett optimalt solläge förlänger du panelens livslängd, vilket gör solelen ännu mer klimatsmart. Detta blir allt viktigare i takt med att solenergin växer och blir en central del av energiomställningen.
Med över 12 000 installerade solcellsanläggningar i Sverige har 1KOMMA5° gedigen erfarenhet och erbjuder grönt avdrag samt hållbara finansieringslösningar för att stödja dig genom hela processen. Att investera i solceller och andra energismarta lösningar är inte bara fördelaktigt för din elräkning, det är också ett medvetet val för en hållbar livsstil.
Vårt mål är att alla ska kunna producera sin egen gröna el med solenergi, och vi tar Sverige ett steg närmare övergången till 100% förnybar energi. För oss är alla steg under en solcells livstid viktiga – från tillverkning till användning och återvinning. Genom att producera hållbara solceller som kan användas under lång tid, och samtidigt möjliggöra en miljövänlig återvinning, kan vi säkerställa en så miljövänlig produktion av solel som möjligt.
Solcellstillverkare kan underlätta återvinningsprocessen genom att göra solceller lättare att demontera, samt investera i forskning för att förbättra återvinningen av sina solpaneler.
I framtiden förväntas det vara möjligt att återvinna i stort sett hela solpanelerna, och det är troligt att lagstiftning kommer att införas som kräver effektiv återvinning av alla sålda solcellspaneler.
Solceller har en lång livslängd, vanligtvis mellan 25 och 30 år. Efter denna tid minskar deras effektivitet – de kan fortfarande producera el, om än i mindre mängder. Många solpanelstillverkare erbjuder garantier på 25 år, vilket innebär att panelerna förväntas generera minst 80-90% av sin ursprungliga kapacitet under garantiperioden. Med rätt underhåll kan solceller hålla längre och fortsätta vara effektiva även efter garantitiden.