Allt fler har börjat upptäcka de många fördelarna med solceller – och installationerna av solcellsanläggningar har ökat markant de senaste åren. Trots det är det vissa som fortfarande undrar: “Är solceller bra eller dåligt?”. I den här artikeln diskuterar vi för- och nackdelar med solceller och ger dig all den info du kan tänkas behöva för att avgöra om solceller är bra eller dåligt för just ditt tak.
Solceller kan ge stora kostnadsbesparingar vid höga elpriser genom att du producerar din egen el och minskar din elräkning.
Statliga bidrag i Sverige gör det mer fördelaktigt att installera solceller genom att det sänker den initiala kostnaden.
Solcellsinstallationer är en långsiktig investering, med en återbetalningstid på cirka 10–20 år och en livslängd på upp till 40 år.
Takets skick och placering är avgörande för solcellernas effektivitet – ett tak i dåligt skick kan vara bra att byta ut innan installation av solceller.
Solceller är en utmärkt energilösning som kombinerar både miljö- och ekonomiska fördelar. Genom att utnyttja solens förnybara energi minskar vi vårt beroende av fossila bränslen och reducerar koldioxidutsläpp, vilket gör solceller till en viktig del i kampen mot klimatförändringar. Solceller kan också sänka elräkningar, och överskottsenergi kan säljas tillbaka till elnätet, vilket ger ytterligare besparingar.
Teknologin förbättras ständigt, med ökad effektivitet och sjunkande kostnader, vilket gör solceller mer tillgängliga. Även om de är väderberoende, är dessa begränsningar överkomliga och vägs upp av de långsiktiga vinsterna. Med minimalt underhåll och en lång livslängd är solceller en hållbar och lönsam investering som gynnar både miljön och plånboken.
Som med alla energilösningar finns det såklart vissa nackdelar med solceller. Nedan går vi igenom det som är bra, och även mindre bra med solceller.
Solceller är bra utifrån flera perspektiv och erbjuder en rad fördelar. För att svara på frågan om solceller är bra eller dåligt börjar vi med att reda ut i vilka situationer som solceller är extra fördelaktiga.
I följande situationer är solceller särskilt bra:
När elpriserna är höga kan du göra stora kostnadsbesparingar genom att producera egen el med hjälp av solceller. Genom att producera din egen el kan du minska din elräkning markant. Dessutom kan solceller fungera som en stabil och förutsägbar energikälla i tider av oförutsägbara elpriser, vilket ger dig ekonomisk trygghet.
Om du äger ett hus med ett optimalt tak för solceller är en solcellsanläggning en riktigt bra investering. Tak som är i gott skick, har en optimal vinkel och inte skuggas av träd eller andra byggnader, maximerar solcellernas energiutvinning.
Solcellsanläggningar bör ses som en långsiktig investering. Om du planerar att bo kvar i ditt hem under en längre tid är solceller särskilt bra. Då kan du dra nytta av den solenergi som produceras av dina solcellerna under flera år framöver. Återbetalningstiden för solceller är cirka 10-20 år och solcellernas livslängd sträcker sig upp till 25-40 år.
Om vi utgår från att en solcellsanläggning med 22 solpaneler kostar 175 000 kronor och ger en årlig besparing på 7 128 kWh. Om elpriset är 1,5 kronor per kWh innebär det en besparing på:
7 128 kWh x 1,5 kronor = 10 692 kronor per år.
För att räkna ut återbetalningstiden delar vi istället anläggningskostnaden med den årliga besparingen:
175 000 kronor / 10 692 kronor = 16,4 år.
Om elpriset istället är högre, till exempel 2,0 kronor per kWh, ökar den årliga besparingen till:
7 128 kWh x 2,0 kronor = 14 256 kronor per år.
Då blir återbetalningstiden istället:
175 000 kronor / 14 256 kronor = cirka 12,3 år.
Sverige erbjuder skattereduktion för grön teknik för att uppmuntra till installation av solceller. Det gröna bidraget för grön teknik minskar den initiala kostnaden för solceller och gör det mer fördelaktigt att investera i solenergi. Det om något gör solceller till en riktigt bra investering.
För många av våra kunder är övergången till solenergi en fråga om miljöansvar. Genom att installera solceller kan du minska ditt koldioxidavtryck och bidra till en mer hållbar framtid. Solenergi är förnybar och minskar behovet av fossila bränslen. Här är svaret på frågan om solceller är bra eller dåligt ganska enkelt – eller hur?
Ytterligare en situation som visar på när solceller är särskilt bra är när de kombineras med batterilagring. Ett solcellsbatteri kan kraftigt öka din egenanvändning av den producerade elen. Det möjliggör att lagra överskottsenergi för att sedan använda den när solen gått ner eller under molniga dagar.
Sist men inte minst är solceller särskilt bra om du har en elbil. För hushåll med elbilar erbjuder solceller en kostnadseffektiv och miljövänlig lösning för att ladda fordonet. Genom att använda din egenproducerade energi för att ladda elbilen kan du minska dina energikostnader ytterligare och samtidigt stödja en grönare transportlösning. Visst låter det bra?
Även om fördelarna med solceller är markant fler än nackdelarna, finns det situationer där solceller kan anses vara mindre fördelaktiga. Vi går igenom dem nedan.
Om du bor i ett område med få soltimmar, mycket molnighet eller ett klimat som inte gynnar solcellerna kan effektiviteten minska. Däremot är det sällan förhållandena i Sverige är så pass dåliga att solceller inte är ett effektivt alternativ.
Det är lätt att tänka att Sverige är ett land där solceller inte fungerar optimalt. Faktum är att det svenska klimatet är perfekt för solceller. Det beror på att våra kallare temperaturer är fördelaktiga för solcellernas prestanda. I alltför varma klimat kan solcellerna drabbas av energiläckage, vilket kan minska deras effektivitet. På en klar vinterdag uppnår solcellerna sin maximala produktionsnivå.
Takets skick spelar en viktig roll inför installation av solceller. Om ditt tak är gammalt och skadat kan det påverka installationen och solcellernas prestanda – och du kommer behöva byta ut taket under deras livslängd som är omkring 30 år. Något som inte är att föredra. Då kan det vara bättre att reparera eller byta ut taket innan solcellerna installeras.
Det kan vara svårt att rättfärdiga investeringen i solceller om ditt hushåll har en mycket liten elförbrukning. Om den producerade energin överstiger ditt behov utan att ge en större avkastning blir solcellerna mindre fördelaktiga.
En möjlighet som finns om ditt hushåll har ett lågt elbehov är att sälja överskottet som solcellerna producerar eller lagra energin i ett batteri för senare användning. På så sätt blir ni självförsörjande på solenergi, samtidigt som ni kan tjäna pengar på ert överskott.
Att leasa solceller är ett alternativ som vissa tar till för att undvika den höga initiala investeringskostnaden. Det innebär att du betalar en fast månadskostnad, och lämnar även i vissa fall driften till en andra part.
Nackdelen är att du inte äger anläggningen och får därför inte ta del av alla besparingar och skattereduktioner. På sikt är det därför mer lönsamt att äga solcellerna själv.
Även om solceller i de flesta fall är en fördelaktig investering, är det alltid bra att kontrollera förutsättningarna för just ditt tak innan du påbörjar en installation.
Som din lokala expert inom solenergi finns vi på 1KOMMA5° här för att hjälpa dig genom processen. Om du funderar på om ditt tak är bra eller dåligt för solceller, finns vi här för att hjälpa dig kontrollera det innan installation. Vi erbjuder alltid ett gratis hembesök där vi undersöker om ditt tak lämpar sig för solceller.
Med vår erfarenhet och expertis kan vi erbjuda skräddarsydda lösningar och kompletta system som passar just dina behov. Oavsett om du vill installera solceller, batterier eller laddboxar stöttar vi dig i varje steg.
Kontakta oss för mer information om hur förutsättningarna för att installera solceller ser ut hos dig!