En installation av en luftvärmepump ska alltid utföras av en certifierad installatör. Om du ska installera en luftvärmepump kan det ändå vara intressant att veta hur installationen går till. Vi går igenom det i den här artikeln.
En installation av luftvärmepump måste enligt lag göras av en certifierad yrkesperson som har genomgått specifik utbildning.
Installationen av en luftvärmepump tar mellan 3 och 8 timmar beroende på förutsättningarna i ditt hus.
Priset för att installera en luftvärmepump ligger mellan 4 000 och 8 000 kronor, beroende på hur pumpen ska monteras och eventuella extra åtgärder som behövs.
Du kan få bidrag för din luftvärmepump som täcker upp till 50% av materialkostnaden och dessutom använda ROT-avdrag för att minska arbetskostnaden vid installationen.
Nedan visar vi steg för steg hur en installation av luftvärmepump går till – från förberedelser till färdig anläggning.
När installatören anländer med luftvärmepumpens delar görs först noggranna mätningar för att bestämma vart innedelen bäst placeras. Installatören tar hänsyn till både funktion och estetik i ditt hem. Du får ofta flera förslag på möjliga placeringar.
När du och installatören kommit överens om placeringen är det dags att montera innedelen. En metallplatta fästs på den valda väggen och innedelen monteras på plats. Därefter borras ett genomföringshål i ytterväggen för köldmedierör, elkablar och dräneringsslang.
Rör, kablar och slang kopplas till innedelen och förs genom väggen till utsidan av huset. Där dras de vidare till platsen där utedelen ska monteras.
Utedelen monteras på väggkonsoler eller markstativ. Rören och kablarna från insidan ansluts och fästs ordentligt mot väggen för att klara väderpåverkan.
Nu är det dags för installatören att kontrollera köldmediekretsen. Systemet måste vara helt tätt för att fungera effektivt och miljövänligt. Installatören använder specialutrustning för att trycktesta rören och försäkra sig om att inga läckor finns. När tätheten är bekräftad, fylls systemet med exakt rätt mängd köldmedium – anpassat efter rörlängd och tillverkarens specifikationer. Ett korrekt fyllt system säkerställer att värmepumpen arbetar optimalt och med hög energieffektivitet.
Slutligen görs en noggrann genomgång och uppstart för att säkerställa att luftvärmepumpen fungerar korrekt och levererar både värme och kyla som den ska.
Tidsåtgången för att installera en luftvärmepump kan variera beroende på förutsättningarna i ditt hem. Vad du har för väggmaterial, tillgång till el, placering av inne- och utedel samt hur lätt det är att dra rör påverkar hur lång tid arbetet tar. I regel tar en standardinstallation mellan 3 och 8 timmar. Räkna med att installatören behöver cirka 6 timmar för att slutföra hela installationen.
Priset för installation av en luftvärmepump brukar ligga mellan 4 000 och 8 000 kronor, beroende på hur pumpen ska monteras och vilka förutsättningar som finns på plats. Om installationen kräver extra arbete, som särskild håltagning eller förlängda rördragningar, kan kostnaden bli högre.
I de flesta fall köper du luftvärmepumpen som ett paket där installationen ingår. Det är både smidigt och fördelaktigt – du har allt samlat hos en och samma leverantör.
Det är också klokt att anlita samma installatör vid framtida service. Inte bara för att du ofta kan få ett bättre pris, utan också för att installatören redan känner till både din värmepump och installationsförutsättningarna i ditt hem.
När du byter till en luftvärmepump i stället för att värma upp ditt hus med el eller gas gör du både miljön och plånboken en tjänst. Du kan få statligt bidrag som täcker upp till 50% av materialkostnaden för luftvärmepumpen.
ROT-avdraget kan även användas för att minska kostnaden för arbetskostnaden vid installationen av värmesystemet.
ROT-avdraget ger dig möjlighet att få 30% skattereduktion på arbetskostnaden vid renovering, ombyggnation eller installation av vissa system, som luftvärmepumpar. Det innebär att arbetskostnaden för installationen kan bli avsevärt lägre, vilket gör det mer ekonomiskt fördelaktigt att byta till en luftvärmepump.
Som du redan vet får du inte installera en luftvärmepump själv. Det är heller inte alla elektriker som är behöriga. För att som elektriker få installera luftvärmepumpar räcker det inte med elkompetens – det krävs även fördjupade kunskaper inom kyl- och värmepumpsteknik. Det beror på att installationen innefattar hantering av köldmedium, vilket är reglerat enligt lag.
För att bli behörig måste elektrikern genomgå både teoretisk och praktisk utbildning som täcker bland annat köldmediekretsar, systemuppbyggnad, miljöregler och säker hantering. Utbildningen avslutas med en examination, där både praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper testas.
När provet är godkänt kan elektrikern ansöka om kylcertifikat hos Incert – det ackrediterade certifieringsorganet i Sverige för yrkespersoner som arbetar med kyl- och värmepumpsystem. Certifikatet är ett krav för att få installera och arbeta med luftvärmepumpar på ett lagligt och säkert sätt.
Att installera en luftvärmepump är ett smart val för både miljön och din ekonomi. Genom att välja en effektiv luftvärmepump kan du minska dina energikostnader och samtidigt bidra till en hållbar framtid. Hos 1KOMMA5° får du hjälp av certifierade elektriker som säkerställer att installationen görs på rätt sätt, med högsta säkerhet och prestanda. Dessutom kan du enkelt koppla ihop din luftvärmepump med solceller för att ytterligare öka energieffektiviteten och minska din klimatpåverkan.