Värmepump

Koppla el till värmepump – så går det till

Att koppla el till en värmepump måste göras på rätt sätt för att anläggningen ska fungera säkert och effektivt. Genom att förstå hur processen ser ut, anlita en behörig elektriker och säkerställa att installationen följer gällande regler, kan du som husägare känna dig trygg med din nya värmelösning. I den här artikeln går vi igenom hur el kopplas in i samband med installation av en värmepump.

Författare
Dennis Hultman
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • En elektriker krävs när du ska installera en värmepump om du inte har ett jordat eluttag i direkt anslutning till inomhusdelen av din luftvärmepump.

  • En säkerhetsbrytare måste installeras för att kunna stänga av strömmen vid service eller nödsituationer.

  • Installation av en värmepump sker oftast av en kyltekniker. Om installationen kräver någon form av elinstallation behöver du anlita en elektriker separat. En kyltekniker är inte behörig att utföra elinstallationer. 

  • En fackmässig utförd installation gör att värmepumpen fungerar effektivt, håller längre och att garantin från tillverkaren gäller. Därför ska du alltid anlita en behörig elektriker som vet hur elen kopplas in.

Då behöver en elektriker koppla elen till din värmepump

En elektriker krävs om du inte har ett jordat eluttag i direkt anslutning till inomhusdelen av din luftvärmepump. Uttaget ska vara tillräckligt nära för att en säker och godkänd elanslutning ska kunna göras utan extra eldragning.

Vid en standardinstallation ingår vanligtvis montering av inne- och utedel, rördragning och uppstart – inte eldragning. Anledningen är enkel: i många hem finns redan ett eluttag som passar och då behövs ingen separat elinstallation. 

Om du saknar ett lämpligt uttag, behöver du själv boka en behörig elektriker som kan ordna elanslutningen innan eller i samband med installationen.

Värmepumpe

Därför gör inte kylteknikern elinstallationen

Installationen av en värmepump görs vanligtvis av en kyltekniker, som är utbildad för att hantera köldmedium. En kyltekniker är inte behörig att utföra elinstallationer, eftersom det är ett helt annat yrkesområde. 

luftvärmepump

Det är viktigt att elen till din värmepump kopplas in rätt

Om du behöver anlita en elektriker vid installation av din värmepump är det viktigt att elen kopplas in korrekt. Dels för att värmepumpen ska fungera som den ska och dels av säkerhetsskäl. 

Om elinstallationen görs fel kan det leda till dålig prestanda, störningar i driften eller elstötar och elbränder. En fackmässig utförd installation gör att värmepumpen fungerar effektivt, håller längre och att garantin från tillverkaren gäller.

Så kopplas elen till din värmepump – steg för steg

Att koppla el till en värmepump är alltså inget du gör själv – det ska alltid utföras av en behörig elektriker. Nedan går vi igenom hur det vanligtvis går till.

1. Kabeldragning från elcentralen

Elektrikern börjar med att dra en elkabel från elcentralen till platsen där värmepumpen ska kopplas in. Kabeln dras genom väggar, golv eller tak – ibland även genom ytterväggen om pumpen har en utedel.

2. Montering av arbetsbrytare

Intill värmepumpen monterar elektrikern en arbetsbrytare, även kallad säkerhetsbrytare.

Den gör det möjligt att stänga av strömmen helt – något som kan krävas vid service eller i nödfall.

Arbetsbrytaren ska:

  • Kunna bryta strömmen på ett säkert sätt. 

  • Gå att låsa i "av-läge" så att ingen kan slå på strömmen av misstag.

  • Sitta synligt och lättåtkomligt, helst nära utedelen på värmepumpen.

Vanliga proppar eller väggkontakter räcker inte – det måste vara en riktig säkerhetsbrytare.

3. El mellan inne- och utedel

Om du har en värmepump med både inomhus- och utomhusdel (exempelvis en luftvärmepump), drar elektrikern också elkablar mellan de två enheterna. För att delarna ska kunna “prata med varandra” dras både strömmatning och signalkablar mellan dem. 

Kabeln dras ofta tillsammans med rör för köldmedium, och skyddas med en plastkanal eller rör utanpå väggen.

4. Slutlig inkoppling och kontroll

När all kabel är dragen gör elektrikern det sista arbetet. Elektrikern: 

  • Kopplar in elen från elcentralen till arbetsbrytaren och vidare till värmepumpen.

  • Monterar rätt säkring i elcentralen – ibland också en jordfelsbrytare.

  • Gör säkerhetskontroller. 

  • Startar värmepumpen och gör ett funktionstest – för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

luftvärmepump

Checklista: Förberedelser du som husägare kan göra inför elinstallationen

För att installationen ska gå så smidigt som möjligt är det bra att förbereda vissa saker i förväg. Det sparar tid, minskar risken för förseningar och kan förebygga extra kostnader. Låt oss gå igenom vad du som husägare kan tänka på. 

1. Lämna rätt information

Se till att installatören och elektrikern får tydlig och komplett information om:

  • Fastighetens förutsättningar

  • Eventuella tidigare installationer

  • Eventuella ritningar eller foton på installationsplatsen

För att elektrikern ska kunna planera och förbereda sig ordentligt inför installationen är det viktigt att du svarar på de frågor du får. Ju tydligare du svarar, desto större chans är det att elektrikern har med sig rätt utrustning och kan genomföra jobbet utan avbrott.

2. Se till att installationsytorna är tillgängliga

För att arbetet ska kunna utföras utan hinder behöver både inomhus- och utomhusytor vara fria och lättåtkomliga. Det innebär att du bör:

  • Flytta undan möbler och andra föremål

  • Skotta snö eller ta bort hinder utomhus vid behov

  • Skydda golv och inredning i närheten av arbetet

3. Förbered underlaget för utomhusdelen (vid markstativ)

Om värmepumpens utedel ska monteras på markstativ är det oftast du som husägare som ansvarar för att ett stabilt underlag finns klart. Underlaget ska vara plant och tåla tyngden från värmepumpen. Det kan till exempel vara:

  • Ett gjutet fundament

  • Plattor på ett hårt packat underlag

Koppla elen efter att värmepumpen är på plats

Det är oftast smartast att låta elektrikern komma efter att värmepumpen har installerats. Då vet du exakt var pumpen sitter och det blir lättare att dra elen på rätt sätt. Det är enklare att anpassa elinstallationen efter pumpen – än att försöka anpassa pumpens placering efter elen.

Om du behöver använda värmepumpen innan elektrikern hunnit koppla in elen permanent, går det ofta bra att tillfälligt använda en förlängningssladd – förutsatt att det finns ett jordat eluttag i närheten. 

Kom ihåg att det bara är en tillfällig lösning och att den fasta elanslutningen bör göras så snart som möjligt.

Värmepumpe
Värmepumpe

Koppla el från solceller till din luftvärmepump

Hos 1KOMMA5° ser vi till att dina energilösningar arbetar tillsammans – smart, effektivt och hållbart. Genom att koppla samman solceller med en luftvärmepump kan du ta full kontroll över din energianvändning och samtidigt minska både kostnader och klimatpåverkan.

När du producerar din egen el med solceller kan värmepumpen använda elen direkt för att värma upp ditt hem. Det gör uppvärmningen billigare, energieffektiv och helt fossilfri.

Vill du veta hur mycket du kan spara – både ekonomiskt och klimatmässigt? Våra experter hjälper dig hela vägen, från planering till färdig installation.

Vanliga frågor

Frågor och svar

Måste man ha strömbrytare till luftvärmepump?

Ja, enligt Elsäkerhetsverkets starkströmsföreskrifter ska alla nya installationer av fast installerade maskiner, som luftvärmepumpar, vara utrustade med en säkerhetsbrytare.

Vilken strömförsörjning behövs för en värmepump?

Strömförsörjningen som behövs för en värmepump beror på systemets storlek och typ. De flesta luftvärmepumpar kräver mellan 16 och 20 A, medan större system kan behöva upp till 50 A.

Måste man ha jordfelsbrytare till värmepump?

Om elanslutningen sker utomhus ska det finnas en jordfelsbrytare på det nya uttaget. Jordfelsbrytaren måste installeras och testas av en behörig elektriker, enligt de tekniska specifikationerna för varje värmepump.

Var sitter strömbrytaren på en värmepump?

Nödbrytaren för en värmepump är vanligtvis en röd strömbrytare och sitter nära utomhusenheten. Den kan vara antingen på själva enheten eller på en närliggande vägg.

Vilken spänning behövs för en värmepump?

Luftvärmepumpar kräver vanligtvis en spänning på 240 V för att fungera korrekt. Dessutom behöver de en dedikerad krets, vilket betyder att de ska vara anslutna till en separat strömkälla som inte delar krets med andra apparater. Detta säkerställer att pumpen får tillräcklig ström för både uppvärmning och kylning.

Artiklar från vårt magasin