Placeringen av inomhus- och utomhusdelen på en luftvärmepump påverkar hur effektivt pumpen värmer ditt hem. Det är alltid bra att rådfråga en auktoriserad återförsäljare om bästa placering. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på innan du kontaktar en expert och ger dig tips på hur du bäst placerar inne- och utedelen.
För att pumpen ska fungera effektivt måste både inomhus- och utomhusdelen ha tillräckligt med utrymme för att luften ska kunna cirkulera fritt. Blockerade luftflöden minskar effektiviteten och kan göra att systemet arbetar hårdare än nödvändigt.
Om du har möjlighet att placera din luftvärmepump i söderläge, kommer den att få mer solvärme, vilket kan ge en liten fördel i effektivitet.
Det är viktigt att avståndet mellan inomhus- och utomhusdelen av luftvärmepumpen inte är för långt. Långa rörsystem kan minska pumpens effektivitet och leda till högre installationskostnader.
Om du vill dölja inomhus- eller utomhusdelen, gör det på ett sätt som inte hindrar luftflödet. För utomhusdelen kan exempelvis ett certifierat skydd vara bra.
Var du ska placera din luftvärmepump beror på ditt hus. Tänk på rummens layout, hur luftflödet fungerar och var det finns tillräckligt med utrymme för både inomhus- och utomhusdelarna. En bra placering av din luftvärmepump gör att den fungerar effektivt, sparar energi och ger jämn värme i hela rummet. Det kan ibland vara svårt att hitta den bästa platsen, eftersom både inomhus- och utomhusdelens placering påverkar hur bra pumpen fungerar.
Din installatör hjälper såklart dig hitta en bra plats. Det är ändå bra att förstå hur olika placeringar kan påverka pumpens prestanda. Vi går igenom var en luftvärmepumps ute- och innedel ska placeras längre ner i artikeln.
Nedan går vi igenom vad du behöver tänka på när du väljer plats för utedelen.
Utedelen behöver gott om utrymme för att luften ska kunna cirkulera fritt. Placera den inte för nära väggar eller föremål som kan blockera luftflödet. Om något hindrar luftcirkulationen, minskar pumpens effektivitet.
Har du möjlighet att placera luftvärmepumpen mot ett varmare väderstreck är det rekommenderat att göra det. Det gör att pumpen får bättre förutsättningar att jobba effektivt.
Det är viktigt att tänka på avståndet mellan utedelen och innedelen. Rören som kopplar ihop delarna har en maxlängd och om de är för långa kan pumpens effekt minska. En standardinstallation inkluderar rör till en viss längd. Om du behöver längre rör kan det innebära en extra kostnad.
Utedelen kan ge ifrån sig surrande ljud och blåsa ut kall luft. Det kan störa grannarna om den placeras för nära deras uteplats eller fönster. Tänk på att placera luftvärmepumpen på en plats där den inte blir störande för andra.
När du väljer var innedelen av din luftvärmepump ska placeras finns det även här mycket att tänka på. Vi går igenom det nedan.
För att luftvärmepumpen ska fungera effektivt behöver den gott om utrymme framför sig. Om den placeras nära en vägg eller bakom ett föremål kan det hindra luften från att cirkulera och minska värmens spridning. Placera därför pumpen på en öppen plats där luften kan flöda fritt.
För att värmen ska fördelas jämnt i hela huset, är det en bra idé att placera innedelen centralt i rummet eller hemmet. Det gör att luften sprids bättre till alla hörn och ger en effektiv uppvärmning.
För att innedelen ska installeras på rätt sätt behöver den vanligtvis ett avstånd på minst 3 cm från taket. Anledningen till det är för att en viss förlust i effekt kan ske om den är för nära taket. För bästa luftflöde och effektivitet rekommenderas ofta ett större avstånd, cirka 5-10 cm. Vissa modeller kan placeras närmare taket.
Om du har ett flervåningshus är det bra att sätta luftvärmepumpen nära trappan. Om trappan är öppen kan värmen lättare sprida sig till övervåningen. Om trappan är stängd är det svårare att få upp värmen till andra våningen. Då kan du installera en luftförflyttare som hjälper till att sprida värmen mellan våningarna, eller installera en luftvärmepump på övervåningen också.
Innedelen på en luftvärmepump är inte helt ljudlös och vissa människor kan uppfatta ljudet som störande – särskilt om pumpen är nära sovrummet. Om du är ljudkänslig, välj en placering som inte är direkt på sovrumsväggen.
Placeringen av luftvärmepumpen i olika väderstreck kan ha en viss påverkan på dess effektivitet. Påverkan är oftast relativt liten. Om pumpen är placerad i söderläge kan den dra nytta av mer solvärme än om den är placerad i norrläge. Det innebär att temperaturen runt pumpen kan bli något högre. Kom ihåg att skillnaden inte är så stor att det påverkar prestandan på ett avgörande sätt.
Det finns annat som är viktigare vid placeringen och ofta finns det inte så många alternativ att välja mellan. Om du har två bra platser att välja mellan och båda uppfyller de tekniska kraven, kan det vara en fördel att placera pumpen i söderläge. Saknar du möjlighet att placera luftvärmepumpen i söderläge kan du ändå räkna med hög effektivitet.
Luftvärmepumpen bör placeras på ett rimligt avstånd från din fastighet – en rekommendation är att rörsystemet mellan pumpen och huset inte är längre än 15 meter. Som vi tidigare gått igenom bör du också undvika att placera pumpen nära ett sovrumsfönster, öppningsbara dörrar eller nära dina grannar.
Det kan även vara bra att tänka på att luftvärmepumpen ska vara placerad så att du enkelt kan rengöra den.
Många som har en luftvärmepump vill dölja den eller få den att smälta in bättre i omgivningen. Då är det viktigt att tänka på att dölja pumpen på ett sätt som inte påverkar dess funktion negativt. Vi går igenom hur du kan dölja både inomhus- och utomhusdelen på ett smart sätt.
Om du vill dölja utomhusdelen på din luftvärmepump kan du använda ett färdigt värmepumpsskydd. Det finns certifierade skydd som garanterar att effektiviteten inte försämras, även om pumpen är skyddad. Ett sådant skydd är ett bra alternativ för att både skydda pumpen och få den att smälta in bättre.
Inomhusdelen på en luftvärmepump är svårare att dölja, eftersom det kan påverka luftflödet i rummet. Om du försöker dölja den helt kan det minska effektiviteten, eftersom värmen inte kan spridas på ett bra sätt.
Om du ändå vill dölja inomhusdelen behöver du tänka på att inte blockera luftflödet och se till att det finns tillräckligt med utrymme runt pumpen så att luften kan cirkulera fritt.
Vi på 1KOMMA5° hjälper dig att hitta den bästa placeringen för din luftvärmepump, så att du får både effektiv uppvärmning och ett bra luftflöde. Välj solceller och värmepump från 1KOMMA5° och värm ditt hem med 100% förnybar energi.